Marko Jauhiainen

|

Sitä saadaan mitä mitataan

Moni on työelämässä huomannut, että työntekijöillä on taipumus suunnata energioitaan niihin asioihin, joita he tietävät esimiestensä mittaavan. Mikäli mittarit on valittu oikein, tuloksena voi olla paremmin toimiva yritys. Jos taas mittarit ovat huonoja, työyhteisön jäsenten aikaa kuluu helposti vääriin asioihin. Yleensä liiketoiminnan todellinen kannattavuus sitten lopulta paljastuu siltä kuuluisalta viimeiseltä riviltä. Jos se osoittaa jatkuvaa tappiota, silloin resursseja on todennäköisesti kohdennettu väärin, näyttivätpä johdon suosimat sisäiset mittarit kuinka hyviltä tahansa.

Myös seurakunnissa kiinnitetään usein huomiota erilaisiin mitattavissa oleviin asioihin. Monille ovat tärkeitä erityisesti kasteet, kävijät ja kolehtitulot. Mutta ovatko ne yksiselitteinen mittari siitä, kuinka seurakunnalla menee – onko se “voitolla” vai ei? Tämä on tärkeä kysymys, sillä haluamme (toivottavasti) käyttää resurssimme parhaalla mahdollisella tavalla.

Palloilujoukkueet pitävät pelin aikana kirjaa pelaajien suorituksista, ja yhden ottelun aikana voi syntyä valtava määrä tilastoja. Tilastot eivät kuitenkaan kerro, onko joukkue voitolla vai ei, vaan sen näkee tulostaululta. Aika ajoin käykin niin, että kaikki tilastot (siis mittarit, joilla mitataan joukkueen suoriutumista) voittanut joukkue häviää itse ottelun. Viime kädessä väliä onkin vain sillä, mitä tulostaulu näyttää pelin loputtua.

Jumalan valtakunnassa tärkeintä on uskollisuus: aivan kuten yksilöuskova on kutsuttu olemaan uskollinen Herralleen, niin myös seurakunta on kutsuttu olemaan uskollinen seurakunnan päälle eli Jeesukselle. Mutta millä tavoin tämä yhteisöllinen uskollisuus ilmenee? Se ei välttämättä näy vain yhdessä asiassa, mutta toisaalta se näkyy välttämättä ainakin yhdessä asiassa: “opetuslapseuttakaa kaikki kansat – – opettaen heitä tekemään kaikkea sitä, mitä olen käskenyt teidän tehdä” (Matt. 28:19-20). Tässä on seurakunnan tulostaulu.

Kertovatko esimerkiksi kasteet, kävijät ja kolehtitulot siitä, kuinka monta henkilöä seurakunta on opetuslapseuttanut, tai ovatko ne merkkejä Jumalan valtakunnan etenemisestä maailmassa? Sitä lienee jokaisen seurakunnan hyvä pohtia Herransa edessä. Samoin lienee paikallaan muodostaa käsitys siitä, miltä näyttää Jeesuksen oppilas, joka hänen johdossaan tekee samoja asioita kuin hänkin teki ja opetti myös seuraajiaan tekemään. Tässä meitä onneksi auttaa Jumalan sana, ja siellä etenkin evankeliumit ja Apostolien teot. Kun meille on niiden valossa muodostunut selvä ymmärrys siitä, mihin tähtäämme, voimme sen jälkeen suunnitella sopivia mittareita, joilla näemme, tuottavatko valitsemamme toimintatavat toivottua tulosta vai eivät.

Jumala on kutsunut jokaisen Jeesuksen seuraajan hengelliseen palvelutyöhön – siis elämään ja toimimaan päivä päivältä enemmän Jeesuksen tavoin. Seurakunnan tehtävänä on varustaa jokainen tähän työhön. Kun sitten kerran pääsemme perille, saamme tehdä Herrallemme tiliä toimistamme. Teimmekö yhteisöinä kaiken voitavamme sillä, mitä hän oli meille antanut, tehdäksemme hänelle seuraajia, jotka ovat hänen kaltaisiaan? Saammeko kuulla häneltä: “Hyvin tehty, sinä hyvä ja uskollinen palvelija”?

Missiomme on se, mitä mittaamme, joten kiinnittäkäämme siis huomiomme oikeisiin asioihiin – ja olkaamme tarvittaessa valmiita tekemään korjausliikkeitä, jos tulostaulu ei näytä hyvältä!