-

|

Saavuttava nuorisotyö, JK-kahvilat Kurussa ja Linnainmaalla

Mitä on saavuttava nuorisotyö? Tätä kysymystä on kuumeisesti mietitty Tampereen baptistiseurakunnan nuorten aikuisten keskellä. Samalla kun nuorten illoissa käyvien nuorten määrä on vähentynyt, on herännyt yhä suurempi tarve suunnata voimavaroja uusien nuorien saavuttamiseen.

Kurussa on jo muutaman vuoden pidetty nuorisokahvilaa, jollainen on hiljattain perustettu myös Tampereelle. Molemmat kahvilat kulkevat JK-nimellä, jonka alunperin keksivät Kurun kahvilalla käyvät nuoret. Kaikessa yksinkertaisuudessaan lyhenne tarkoittaa Jeesus-kahvilaa.

Kurussa parikymmenta kävijää illassa
Kurun kahvilaa on pidetty vuokratiloissa vuodesta 2012 ja päävastuuta kantaa Juhani Oksanen. Juhanin lisäksi myös muutamat oman seurakunnan nuoret ovat mukana toiminnassa, mutta apujoukkoja on saatu aina Kihniöltä, Hämeenkyröstä ja Parkanosta asti. Kahvilan toiminnasta kiinnostuneita kaukaisempiakin vierailijoita näkyy aika-ajoin.

Kahvila on saanut alkunsa Kurussa pidetyssä raamattukoulussa, josta lähti ryhmä nuoria evankelioimaan Kurun kylää. Huomattiin tarve pidempiaikaiselle työlle, ja näin syntyi idea nuorisokahvilasta.

Tiloissa ei kehumista
Kahvilan tilat koostuvat yhdestä isosta oleskelutilasta, yhdestä sivuhuoneesta ja wc-tiloista. Biljardi- ja pingispöydän lisäksi kahvilassa ei juuri virikkeitä ole, ja entisen myymälätilan kaikuvat betoniseinät luovat oman karun vaikutelmansa.

Tämä ei kuitenkaan näytä nuoria haittaavan. Päinvastoin. Tärkeimpänä asiana on koettu nimenomaan juttuseura ja lupa vain olla, sekä ehdottomasti iltapala. Joten vaikka kahvilaa voisikin kohteliammin kuvailla sanalla ”pelkistetty”, nuoret mitä ilmeisimmin tulevat sinne mielellään. Kävijöitä kertyy illan aikana noin 20, osa viipyy lyhyemmän aikaa ja osa koko illan.

Vapaaehtoinen hengellinen osuus
Jossakin vaiheessa iltaa pidetään noin vartin hengellinen osuus, johon nuoret saavat jäädä niin halutessaan. Yleensä tämä lyhyt hetki pitää sisällään pienen puheenvuoron tai todistuksen.

Illat aloitetaan joka kerta rukouksella ja paikanpäälle pyritään menemään aina hieman etuajassa. Pohditaan, kenellä olisi tällä kertaa jotakin jaettavaa, ja kuka voisi todista. Entä tarvitaanko musiikkia? Voileivät voidellaan valmiiksi, kahvi laitetaan tippumaan ja ovet avataan. Ilta voi alkaa.

JK-työ Linnainmaalla
Vuonna 2014 Tampereen seurakunnan nuorisotyövastaava Toivo Koskinen sai ajatuksen, että miksei Tampereellakin voisi olla nuorisokahvilaa kuten Kurussa. Oman seurakunnan harvat nuoret olivat kovaa vauhtia aikuistumassa ja vaihtamassa paikkakunta. Monista yrityksistä huolimatta seurakunnan nuorisotyö tuntui kuihtuvan käsiin.

Ajatus kahvilasta jäi muhimaan, ja pian selvisi, että myös muutamat muut olivat pohtineet mielessään samaa asiaa. Muodostui kahvilatiimi, jossa tällä hetkellä ovat Toivo ja Ilona Koskinen, Juho ja Eveliina Huhtala, Toni Ranta ja Milla Helenius. Päätettiin, että asiaa pidettäisiin rukouksissa eikä lähdettäisi heti täyteen toimintaan, jotta voitaisiin varmistua, että työmuoto tulisi olemaan varmasti oikea ja siunattu.

Kaupungin nuorisotilat kokoontumispaikkana
Keväällä 2015 otettiin selvää mahdollisista kaupungin nuorisotiloista, joita voitaisiin kysyä vuokrakäyttöön. Tavoitteena oli löytää tila, joka olisi itäisellä Tampereella ja tarpeeksi lähellä omaa seurakuntaa. Sopivalta paikalta vaikutti heti alusta asti Linnainmaan nuorisokeskus, jonka työntekijöihin otettiin yhteyttä. Lisäksi sovittiin tapaamisesta yhdessä kaupungin työntekijöiden ja seurakunnan kahvilatiimin kanssa.

Lopputulos oli suuri rukousvastaus: tiimimme sai käyttöönsä nuorisokeskuksen tilat ilmaiseksi ja tilojen varustelu on mitä mainioin nuorisoa ajatellen. Kahvilanpitoajankohdaksi tuli sunnuntai-ilta, mikä alkujärkytyksen jälkeen havaittiin enemmän kuin sopivaksi. Nuorisokeskuksella viikolla käyvät nuoret olivat pitkään toivoneet, että nuorisotalo olisi auki myös pitkinä, tylsinä sunnuntaipäivinä.

Vaikka kahvilatilat ovatkin mainiot virikkeidensä suhteen, luovat ne kuitenkin omat haasteensa. Tv-huone, jumppasali, biljardihuone, olohuone, keittiö ja suuri aulatila muodostavat vaikeasti hallinnoitavan kokonaisuuden. Eli siinä missä Kurussa tilat ovat avarat ja yhtenäiset, Linnainmaan tilat muodostuvat monista eri ”lokeroista”, joiden vahtimiseen kuluu illan aikana paljon energiaa ja aikaa. Onneksi iltojen tunnelma on tästä huolimatta lämmin, eikä ilmapiirissäkään ole moitteen sijaa.

Illoissa hyvin nuoria
Kahvilan pito aloitettiin syyskuussa 2015. Ensimmäisellä kerralla tuli kolme nuorta, toisella seitsemän… Kunnes eräänä sunnuntaina kahvilassa oli 34 henkilöä. Tämä tuntui todella isolta siunaukselta, mutta myös painavalta vastuulta. Kahvilamme ei enää ollut kokeiluluontoinen toimintamalli, vaan nyt joka illassa oli täysi säpinä päällä. Voileipien menekki ja meteli lisääntyivät, mutta niin lisääntyivät myös luottamus ja spontaanit, nuorten itse aloittamat keskustelutuokiot.

Kahvilatyö on muodostunut yksinkertaiseksi tavaksi viedä evankeliumia nuorille. Kynnys tulla kahvilaan on paljon matalampi kuin astua kirkon ovesta sisään. Nuoret saavat helposti lähestyttävän tavan tutustua uskoviin ja hengellisiin kysymyksiin. Evankeliumin lisäksi nuoret saavat lämpimän paikan kylmille pakkasilloille, syötävää ja mielekästä tekemistä. Vaikka kahvilatyöllä ei ehkä saavuteta massoja, sen avulla voidaan kohdata monia Jumalalle arvokkaita ihmisiä.

Ilona ja Toivo Koskinen