Raili Huhtala

|

Afrikkaan tulevaksi talveksi

Olen viettänyt edellisen talven kotona ja kerännyt kokoon hankkeen budjettia riisikeräyksineen kuin myös omaa osuuttani. Haluan lähteä jatkamaan tehtävääni Sierra Leonessa tulevan talven aikana. Olen lähdössä marraskuun alussa ja palaan tällä tietoa toukokuun alussa.

Olen ollut jatkuvasti yhteydessä työtoverini Jinnah Kampbellin kanssa ja olen hoitanut joitakin asioita etänä. Jinnahin piti tulla keväällä Suomeen, mutta hänelle ei myönnetty viisumia. Teimme asiasta ulkoministeriölle oikaisuvaatimuksen. Valitus on edelleen käsittelyssä, joten jos matka onnistuu, se toteutunee selkeästi myöhemmin.

Tehtävässäni tulevan talven aikana päivitämme yhdessä Jinnahin kanssa tietojenkeruun kaavaketta. Pyrimme siihen, että rehtorit itse toimittavat tiedot toimistolle lukukausittain, joita Sierra Leonessa on kolme yhden vuoden aikana. Uusi kouluvuosi alkaa syyskuun alussa ja päättyy kesäkuulla.

Opepajoja varten menen pääsääntöisesti edellisten vuosien aikana hiotulla ohjelmalla, koska perusasioiden oppiminen on opetuksessa tärkeintä. Pientä lisäbuustia yritän saada pajoihin keräilemällä mielenkiinnon herättämiseksi uusia toteutusideoita ja toiminnallisuutta. Jotkut ideat voivat mielellään liittyä ympäristönsuojeluun.

Pyhäkoulupajoissa opettajat odottavat materiaaleja, mutta raskaan kirjallisuuden kuljettaminen maksaa. Netistähän löytyy kaikenlaista, mutta valitettavasti netti löytyy paikallisilta lähinnä puhelimen whatsapp-sovelluksesta erikseen ostettuna. Tietokonetta, saati projektoria ei yleensä ole seurakunnissa, eikä usein sähköäkään. Kouluilla sähköä on vielä harvemmassa. Pajan lopetus pitää ajoittaa auringon valon mukaan!

Kirkkokuntana BCSL (Baptist Convention Sierra Leone) juhlii 50-vuotista taivaltaan vuonna 2024 ja afrikkalaiseen tapaan juhlia vietetään kokonainen vuosi ja tyylillä! Olen jo varmistanut, että saanhan kuitenkin tehdä työtäni. Se on mahdollista, paitsi huhtikuussa, joka on varsinainen juhlakuukausi. Vieraita on saapumassa Euroopasta ja Amerikasta. Meidän yhteistyömme tuoreen kirkkokunnan kanssa alkoi jo varhaisessa vaiheessa, kun Jorma Lempinen perheineen meni ensimmäisenä suomalaisena Sierra Leonen lähettinä työalueelle vuonna 1975.

Länsi-Afrikan poliittinen tilanne on rauhaton. Alueella on tapahtunut useita vallankaappauksia, viimeisimpänä Nigerissä. Aseellisia islamistiryhmittymiä on monessa maassa ja hunnutettujen naisten osuus katukuvassa kasvaa. Suurten valtioiden johtajat käyvät valtapeliä Afrikasta. Ilmastonmuutoksen haasteet ja yleismaailmallinen taloudellinen ahdinko lisäävät nekin osaltaan turvattomuutta kansalaisten keskuudessa. Toistaiseksi Sierra Leonessa on ollut rauhallista ja valta vaihtui kesäkuun vaalien jälkeen kohtalaisen sopuisasti.

Toivon, että voit olla lähdössäni ja tässä matkassa mukana rukouksin. Miten saan taas monenlaiset mukaan lähtevät ja tänne jäävät asiat järjestymään oikean aikataulun mukaan. Miten jaksan ja osaan työskennellä kuten vapaaehtoistyöntekijä omia voimavaroja seuraten. Muista Afrikan köyhiä kansoja ja Sierra Leonea ja sitä, että kirkot edelleen kasvavat ja että uskovat julistavat selkeästi Kristuksen armoa ja rakkautta, myös koulutyössä.

Kiitos, miten olet avustanut ja edelleen avustat matkaani taloudellisesti, koska työni pohjaa vapaaehtoisille lahjoituksille.

Keräys Sierra Leonen koulutyön hyväksi

Suomen Baptistikirkon kehitysyhteistyön tilinumero on FI33 1581 3000 1150 70. Käytäthän seuraavia viitenumeroita:

  • Railin hanke ja EBMI:n lähetystyö 201715
  • Riisikeräys 20200
  • Opettajien koulutusstipendit 21005

Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa RA/2021/1600 25.11.2021

Siunauksen toivotuksin, Raili Huhtala