Maija Latvala

|

Baptistit reagoineet nopeasti Ukrainassa alkaneeseen sotaan

28.2.2022 päivätyssä BWA:n tiedotteessa tuomitaan väkivaltaisuudet Ukrainassa ja ilmaistaan vahva tuki baptistien kaikille pyrkimyksille toimia Ukrainan tilanteessa Kristuksen valona. Lue oheisesta tiedotetekstistä, miten maailmanlaaja baptistiperhe on jo tukenut veljiään ja sisariaan Ukrainassa, jotta he voivat levittää toivoa toivottomille.

Ukrainan ja Venäjän raja-alueiden lisääntyneestä jännitteestä johtuen BWA isännöi helmikuun alkupuolella Ukrainan evankelikaalikristittyjen-baptistien liiton (All-Ukrainian Union of Associations of Evangelical Christians-Baptists) varapresidentin ja BWA:n yleiskokouksen jäsenen Igor Banduran tapaamisen BWA:n päämajassa Falls Churchissa Yhdysvaltain Virginiassa. Lisäksi BWA:n pääsihteeri Elijah Brown ja Igor Banduran kävivät USA:n ihmisoikeus- ja uskonnonvapausorganisaatioiden kanssa useista neuvotteluja ja keskusteluja Washington D.C:ssä 10. päivä helmikuuta.

Jo näitä neuvotteluja ja keskusteluja seuraavalla viikolla yli 130 000:n sotilaan joukot ympäröivät Ukrainaa kolmelta suunnalta. Brown matkusti tuolloin Kiovaan osallistuakseen Ukrainan kansalliseen rukoustapahtumaan, joka järjestettiin keskiviikkona 16.2. Pyhän Sofian katedraalissa, Ukrainan vanhimmassa kirkossa. Brown rukoili siellä yhdessä niin katolilaisten, ortodoksien kuin helluntailaisten uskonyhteisöjen johtajienkin kanssa. Lisäksi hän osallistui Ukrainan baptistiunionin kansallisen neuvoston kokoukseen, jossa rukoiltiin sekä valmistauduttiin auttamaan baptistiseurakuntia, jotta ne voisivat palvella toivoa tuovina keskuksina. Brown poistui Unkarista vajaat sata tuntia ennen kuin kaupalliset lennot maahan keskeytettiin.

Seurakuntien toiminta jatkuu vainosta huolimatta

Vuodesta 2014 lähtien osaa itäisen Ukrainan alueista ovat tuhonneet poliittiset ja sotilaalliset konfliktit. Lisäksi jo miehitetyillä alueilla on koettu lisääntyvää vainoa ja kärsimystä.

— Luhanskin miehitetyllä alueella Ukrainan baptistiseurakunnat on virallisesti luokiteltu terroristijärjestöiksi ja niitä kaikkia on vaadittu sulkemaan ovensa, Brown kertoo. — Baptistien laulukirja ja Johanneksen evankeliumi on luokiteltu ”äärimateriaaleina” laittomiksi. Ne seurakunnat, jotka ovat yrittäneet jatkaa tilaisuuksiaan, tekevät sen suurella riskillä ja salassa.

Syyskuussa 2018 BWA ja Euroopan baptistiliitto (EBF) – yksi kuudesta alueellisesta BWA:n jäsenliitosta – tekivät yhteisen solidaarisuusvierailun miehitetyille alueille niin kutsutulla ”harmaalla vyöhykkeellä”. Tähän ryhmään kuuluivat Elijah Brownin lisäksi BWA:n tuolloinen puheenjohtaja Paul Mzisa, EBF:n tuolloinen pääsihteeri Tony Beck, EBF:n tuolloinen puheenjohtaja Jenni Entrican sekä EBF:n apulaispääsihteeri Helle Liht.

Kahdessa vuorokaudessa ensimmäisestä ilmahyökkäyksestä kerättiin yli 200 000 dollarin avustus.

Vainosta ja vaikeuksista huolimatta harmaalle vyöhykkeelle on perustettu viimeisten viiden vuoden aikana 25 uutta baptistiseurakuntaa. Viimeisten kuuden vuoden aikana Ukrainan baptistiunioni on osoittanut alueelle 54 350 000 Ukrainan hryvniaa (yli 2 miljoonaa USA:n dollaria) avustuksiin ja kehitystyöhön. Pastorit, jotka ovat paenneet miehitetyltä alueelta ja asettuneet muualle Ukrainaan – kuten Kiovaan ja Lviviin – ovat perustaneet kymmenen uutta seurakuntaa.

Tällä hetkellä Ukrainan evankelikaalikristittyjen-baptistien liitto on Euroopan ja Lähi-idän baptistiliitoista toiseksi suurin. Se on myös Ukrainan suurin protestanttinen ryhmä, johon kuuluu yli 100 000 jäsentä. Seurakuntia on kaikkiaan 2 100. Liitto on ollut osa Baptistien maailmanliittoa 30 vuotta samoin kuin Venäjän baptistitkin.

Reaktioita kriisiin

Helmikuun 24. päivä ne haasteet, jotka ovat olleet jokapäiväistä todellisuutta Itä-Ukrainan harmaalla alueella, tulivat todeksi kaikille ukrainalaisille. He heräsivät sireenien ja tykistön ääniin Venäjän armeijan aloitettua täysimittaisen hyökkäyksen maalta, mereltä ja ilmasta.

Muutamassa tunnissa EBF organisoi maailmanlaajuisen solidaarisuustapaamisen netissä. Tapaamisessa kuultiin myös Ukrainan baptistijohtoa. Tapaamiseen osallistui yli 75 baptistijohtajaa ympäri maailmaa. Maailmanlaajuinen baptistiyhteisö vakuutti apuaan ja rukoustukeaan, kun Igor Bandura liikuttuneena kuvaili hyökkäysten lyhyt- ja pitkäaikaisia vaikutuksia.

Toivonamme on tietoisuus, että Jumala tekee työtään maailmassa, jota hän rakastaa, ja johon hän on asettanut meidät opetuslapsinaan.

Baptistien avustusjärjestö BFAD:n (Baptist World Alliance Forum for Aid and Development, BWA:n avustus- ja kehitysfoorumi) johtaja Marsha Scipio haastoi yli 25:n baptistiunionin ja avustusjärjestön edustajaa yhteistyöhön, jonka tuloksena koottiin kahdessa vuorokaudessa ensimmäisestä ilmahyökkäyksestä yli 200 000 dollarin avustus. Siihen osallistuneet lupasivat myös lisätukea tulevien viikkojen aikana.

—Maailmanlaajuisen baptistiperheen tuen määrä kertoo sekä Ukrainan baptisteille että niille ihmisille, joiden parissa baptistit palvelutyötään tekevät, baptistien vahvuudesta ja anteliaisuudesta, Scipio totesi. — On etuoikeus toimia yhdessä rohkeiden baptistipastorien kanssa. He pitävät kirkkojensa ovet avoimina uskomattoman pelon keskellä, ja muuttavat kirkkonsa pakopaikoiksi niille, joilla ei muuta paikkaa ole. BFAD:n avun myötä voimme vastata lukemattomiin tarpeisiin ihmisinä, jotka uskovat, että raamatullinen myötätunto edellyttää myös tekoja.

BWA:n pääsihteeri Brownin hiljattain julkaistu ja BWA:n nettialustojen kautta jaettu video kutsuu rukoukseen, tuen antamiseen ja tekoihin kaikki 245 jäsenyhteisöä 128:ssa maassa. BWA:n puheenjohtaja Tómas Mackey julkaisi oman lausuntonsa englanniksi ja espanjaksi.

Elijah Brown ja Tómas Mackey puolisoineen.

—Olemme pahoillamme, että humanitaariset, taloudelliset, poliittiset ja muut seuraukset nykyisestä tilanteesta ovat vakavat ja kivuliaat, Mackey totesi. — Meidän toivonamme on tietoisuus siitä, että Jumala tekee työtään maailmassa, jota hän rakastaa, ja johon hän on asettanut meidät opetuslapsinaan oppimaan Jeesukselta, miten elää hänen valtakuntansa arvojen mukaan ja miten tuottaa Pyhän Hengen hedelmää.

Koko BWA useine eri jaostoineen pitää yhtä Ukrainan, Venäjän ja kaikkien naapurimaiden kanssa. BWA ilmaisee heille tukensa ja osoittaa ymmärtävänsä heitä.

Baptistiseurakunnat Ukrainan läntisimmissä osissa ovat muuttaneet rakennuksensa niin sanotuiksi ”toivon keskuksiksi”, joista saa ruokaa ja suojaa. Unkarin baptistit ovat pystyttäneet humanitaarisen avun keskuksia, joista he jakavat ruokatavaroita ja tavallisimpia lääkkeitä sisältäviä hygieniapakkauksia. Puolan baptistit ovat avanneet kotinsa, kirkkonsa ja Varsovan teologisen seminaarinsa pakolaisille.

Lue lisää mahdollisuuksista auttaa ukrainalaisia BWA:n työn kautta: https://www.baptistworld.org/prayforpeace/