Daniel Trusiewitcz

|

Evankeliumi kristinuskon kehdossa

Turkkia voidaan kutsua kristinuskon kehdoksi. Apostoli Paavalin joitain lähetysmatkoja tapahtui nykyisen Turkin alueella, ja seitsemän seurakuntaa (Ilm. 2-3) sijaitsivat myös siellä. Nykyään lähes 85 miljoonasta turkkilaisesta 99 % väittää olevansa muslimeja, kun taas kristityt muodostavat alle 1 %..

Turkissa on useita baptistikirkkoja, ja osa niistä toimii yhteistyössä keskenään. Pastorit tekevät usein yhteistyötä voittaakseen mahdollisia palvelun esteitä. Izmiristä (antiikin Smyrna) kotoisin oleva baptistipastori Ertan Cevik on lähetysmielinen ja mentoroi monia nuoria kristillisiä johtajia.

Seurakuntien perustajat Turkissa – Konak & Bergama

Izmirin Protestanttinen Baptistikirkko on emoseurakunta, joka pyrkii perustamaan kaksi muuta seurakuntaa. Toinen niistä on Konak, joka sijaitsee Izmirin keskustassa, missä asuu noin 4 miljoonaa kansalaista. Heidän joukossaan on paljon pakolaisia Iranista, Syyriasta ja Afrikasta. Toinen seurakunta perustetaan Bergamaan (antiikin Pergamon), noin 100 km:n päässä Izmiristä.

Konak

Mert (34) toimii seurakunnanistuttajana Konakissa. Hän kasvoi maallistuneessa perheessä ja tuli uskoon vuonna 2006, kun ystävä antoi hänelle Raamatun ja kutsui hänet kirkkoon. Mert valmistui lukiosta vuonna 2011 ja opiskeli myöhemmin kaksi vuotta Raamattukoulussa. Tällä hetkellä hän opiskelee Policarp-seminaarissa, jota johtaa Turkin Baptistiliitto. Hän osallistuu kristilliseen palvelutyöhön, kuten raamattupiirien johtamiseen, saarnoihin ja jumalanpalveluksiin. Vuonna 2023 hän sai vision perustaa seurakunnan Konakiin. Hän muodosti lähetystiimin, jonka tavoitteena oli järjestää kristillisiä tapahtumia Konakissa, missä on tyhjä kreikkalaisortodoksinen kirkkorakennus.

Mert sai näyn seurakunnan perustamisesta Konakiin. Emäseurakunta ja pastori Ertan antoivat hyväksynnän ja toimeksiannon istutustiimille tähän palvelutyöhön. Tiimi palvelee köyhiä ihmisiä, joista osa on Afganistanista, Afrikasta ja Syyriasta tulleita pakolaisia. Heidän päämääränsä on kuitenkin erityisesti rakentaa siltoja turkkilaisten ihmisten kanssa.

He harjoittavat sosiaalista palvelutyötä, jakavat kirjallisuutta ja järjestävät tapahtumia kristillisten juhlapäivien ympärillä. He järjestävät kristillisiä kokouksia noin kerran kuukaudessa tyhjässä rakennuksessa, joka oli aiemmin kreikkalaisortodoksinen pyhäkkö. Viikon aikana he opiskelevat Raamattua. Tiimi haluaisi houkutella enemmän ihmisiä ja he tekevät kovasti töitä saadakseen paikallisen väestön luottamuksen.

Bergama

Onur (38) on seurakunnan perustamistyössä Bergamassa. Kaupungissa asuu 100 tuhatta ihmistä, ja siellä on muinaisen kristillisen katedraalin rauniot, tyhjä synagoga-rakennus sekä muinaisen pakanatemppelin rauniot, josta mainitaan Ilmestyskirjan 2:13:ssa “jossa Saatanalla on valtaistuimensa”.

Onur on ollut kristitty 18-vuotiaasta lähtien. Vuonna 2008 hän meni Moldovaan, missä hän vietti 6 vuotta ja oppi venäjän kielen. Palattuaan Turkkiin hän valmistautui kristilliseen palvelutyöhön ja toimi myöhemmin lähetystyössä Ordussa (pohjois-Turkki), missä hän johti kristillisiä kokouksia uusille kääntyneille.

Vuodesta 2022 lähtien Onur ja hänen vaimonsa Marina ovat olleet mukana kristillisessä palvelutyössä Bergamassa. He pitävät säännöllisiä kristillisiä kokouksia vuokratussa salissa kaupungin keskustassa. Salia käytetään viikolla myös muutamiin kulttuuritapahtumiin, joita lähetystiimi järjestää. He ovat myös perustaneet yhdistyksen, joka on tarkoitettu yhteyden luomiseen niiden ihmisten kanssa, jotka haluavat oppia vierasta kieltä ja saada lisätietoa kristinuskosta.

Nykyinen seurakunta koostuu noin 10 henkilöstä, mukana on turkkilaisia, yksi venäläinen ja yksi sotapakolainen Ukrainasta. Onur yleensä johtaa palveluksia ja Marina soittaa pianoa. Tyypillinen palvelus koostuu ylistyksestä, saarnasta, kristillisestä uskontunnustuksesta ja Isä meidän -rukouksesta. Palveluksen jälkeen on yhteinen ruokailu, mikä tarjoaa erinomaisen tilaisuuden ihmissuhteiden rakentamiseen.

Lähde: ebf.org