Jari Portaankorva

|

Johannes Kastaja, juhannuksen profeetta

Joka juhannus Suomessa vietetään Johannes Kastajan päivää. Johannes oli juhannuksen profeetta ja Jeesuksen edelläkävijä. Hän oli tienraivaaja ja Vanhan testamentin viimeinen profeetta, jonka sanoma valmisti tietä Messiaan tulemiselle. Johannes saarnasi: ”Tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle.” Johannes oli pukeutunut kamelin nahkoihin ja julisti lakia ja herätteli Israelin kansaa kääntymykseen. Hän julisti: ”Kirves on jo pantu puun juurelle. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, kaadetaan ja heitetään tuleen.”

Hän kastoi Jordanilla

Johannes meni Jordan-virralle ja kastoi jokaisen, joka tunnusti syntinsä. Hän kastoi valitun kansan, juutalaisten jäseniä parannuksen kasteella. Ja jokainen syntinsä tunnustava sai vesikasteen Jordanissa. Kaste merkitsi Jumalan ja valitun kansan liiton ja Mooseksen lain vahvistamista. Kansan sydäntä valmistettiin Jumalan suurimman lupauksen täyttymiseen Messiaan tulemukseen. Raamattu kertoo koko Jerusalemin lähteneen liikkeelle kuulemaan Johannesta. Se oli myös merkki Jeesukselle, joka myös lähti Jordanille ja sai kasteen Johannekselta.

Johanneksen tehtävä oli saarnata Israelille lakia. Mooseksen laki vaati täydellisyyttä ja synnittömyyttä ja uhkasi tuomiolla. Johanneksella oli sanoma juutalaisille: tooran, lain pitäminen ja kääntyminen Israelin Jumalan puoleen. Johannes tuomitsi synnintekijät. Hän ei pelännyt sanoa syntiä synniksi. Hän julisti hallitsija Herodekselle: ”Sinun ei ole lupa pitää veljesi vaimoa”. Herodes sai kuulla olevansa avionrikkoja ja hänen elämäntapansa sai kovan julkisen tuomion. Johannes oli askeetti ja eli opetuslastensa kanssa perinnäissääntöjen mukaan. He paastosivat ja noudattivat tarkasti erilaisia puhdistumismenoja ja ruokailuohjeita.

Jeesus ja Johannes

Jeesus taas rikkoi perinnäissäännöt. Hänen opetuslapsensa söivät ruokansa pesemättömin käsin. Jeesus opetti kaikkien ruokien olevan puhtaita. Mestari ei kulkenut pyhimyksen viitassa vaan eli syntisten keskellä. Ja siitä häntä pilkattiin: ”Mikä syömäri ja juomari, publikaanien ja syntisten ystävä!”

Jeesuksella oli toinen sanoma. Johannes julisti vanhaa liittoa ja Jeesus uutta. Ensimmäinen liitto oli Siinain laki lupauksineen juutalaisille. Jeesus taas julisti uutta liittoa, anteeksiantamusta ja armoa katuville syntisille niin juutalaisille kuin pakanoillekin. Jeesus opetti opetuslapsiaan: ilman minua ette voi mitään tehdä! Pelastus on armosta ja Jumalan teko.

Jeesuskin kohtasi avionrikkojan. Nainen oli saatu kiinni aviorikoksesta ja hänet tuotiin Mestarin eteen. Jeesuksen toiminta osoitti jokaisen ihmisen olevan Jumalan silmissä tärkeä ja arvokas. ”Opettaja, tämä nainen on tavattu itseteosta, aviorikosta tekemästä” sanoivat hurskaat juutalaiset. He muistuttivat Mooseksen käskeneen sellaiset kivittää. Jeesus vastasi heille: ”Joka teistä on synnitön, se heittäköön häntä ensimmäisenä kivellä”. Naiselle hän sanoi: “En minäkään sinua tuomitse; mene, äläkä tästedes enää syntiä tee.”

Jumalan Karitsa

Johannes Kastaja uskoi, että Jeesus on Jumalan Poika ja sanoi kuulijoilleen: “Minä kastan teidät vedellä, mutta on tuleva minua väkevämpi, jonka kengänpaulaakaan minä en ole kelvollinen päästämään; hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä ja tulella.”

Johannes ennusti Kristuksen ristinkuoleman. Hän osoitti ihmisille Jeesusta ja huusi suureen ääneen: ”Katso Jumalan karitsa, joka pois ottaa maailman synnin.”

Kastajan tie vei vankilaan ja lopulta marttyyrikuolemaan uskonsa tähden. Vaikeuksiensa ja koettelemustensa keskellä Johannes iloitsi Kristuksesta, jonka edellä hän sai kulkea ja valmistaa ihmisiä kääntymykseen ja kohtaamaan Jumalansa. Juhannuksen profeetan sanoma on tänäänkin ajankohtainen ”valmistakaa tie Herralle”. Syntiongelmaan löytyy ratkaisu. Me saamme armon ja laupeuden ilman omaa hyvyyttämme Jeesukselta Jumalan Pojalta. Hän on syntiemme sovitus ja anteeksiantamus.

Hyvää juhannusta!

Jari Portaankorva