Veljemme ja sisaremme Ukrainassa ja sen ympäristössä jatkavat uskollisesti tukeaan pakolaisille ja avun tarpeessa oleville yhteisöissään. Tilanne vapautetuilla alueilla on edelleen vaikea. Venäjän viranomaiset ottivat haltuunsa useita kirkkoja miehitetyillä alueilla ja ne pakotettiin joko rekisteröitymään miehityshallituksen alaisuuteen tai sulkemaan ne. Yksi näistä kirkoista täytti juuri 115 vuotta ja se aikoinaan kohtasi vainoa Neuvostoliiton aikana.
Donetskissa kirkko sai ohjusiskussa osuman. Ukrainan baptistiliitto raportoi: ”Kirkon rakentaminen alkoi vuonna 2014, eli Venäjän ja Ukrainan sodan alusta lähtien ja se on ollut evankeliointi- ja humanitaarisen työn keskiössä. Kristityt vapaaehtoiset toivat apua paikallisille, jotka joutuivat asumaan lähellä etulinjaa. Täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen uskovat muuttivat Rukoushuoneen todelliseksi toivon keskukseksi: tuotiin generaattoreita, järjestettiin kuumia juomia, jaettiin ruokapakkauksia jne.
Kesällä ikkunat rikkoutuivat ammuksen räjähdyksestä. Se vaikeutti työtä, mutta se ei estänyt uskovia. Ja nyt toisen osuman vakavammilla rakennusvaurioilla. Evankeliset kristityt eivät anna periksi… Niin kauan kuin mahdollista, kirkko jatkaa ihmisten palvelemista saarnaamalla ja auttamalla.”
Länsi-Ukrainassa sijaitsevan kirkon lääkärit vierailivat Khearsonin kirkoissa ja perustivat päiväklinikoita apua tarvitseville. Kirkoista, joissa he työskentelivät tuli hetkeksi “kaupunkikeskuksia, joissa jokainen apua tarvitseva sai tarvitsemaansa lääketieteellistä apua: asiantuntijakonsultaatioita, tutkimuksia, lääkkeitä ja silmälaseja”.
Seurakunnat kasvavat baptistiliiton sisällä yhä. Ternopilissa viisi uutta jäsentä kastettiin ja he olivat vuoden ensimmäiset kastetut, ja Rivnen seurakunta sai uuden pastorin ja diakonin.
Olemme myös saaneet raportteja, joissa kerrotaan kirkoista, joista on tullut Lämmön ja Toivon keskuksia. Yksi kirkko on jakanut 20 tonnia hiiltä maaseudulle asuntojen lämmittämiseen. Toiset käyttävät lahjoitettuja generaattoreita jatkaakseen elintärkeää palvelutyötään yhteisöissään.
Lue kiitoksen sanat Volynin alueen Fimiamin seurakunnan saamasta generaattorista ja tuesta: ”Kun valot alkoivat sammua, kaikki palvelut pidettiin hätäversiona. Vanhemmat menivät hakemaan lapsiaan pimeistä huoneista. Mutta nyt keittiöissä valmistetaan ruokaa, opettajat opettavat kouluissa ja lasten, teini-ikäisten ja nuorten kerhot toimivat edelleen menestyksekkäästi. Naiset valmistavat ruokaa etulinjassa oleville sotilaille, kirkot on täynnä uusia ihmisiä, Jumalan valtakunta kasvaa, ja Herramme Jeesus Kristus loistaa kirkkaasti ja on kirkastettu.”
Ukrainan ulkopuolella ukrainalaiset ovat lähetystyössä joka paikassa, jossa he ovat pakolaisina. Baptistiliiton johtajat pitivät kaksi konferenssia, yhden Puolassa ja toisen Saksassa, joihin osallistui yli 300 siirtymään joutunutta saarnaajaa, lähetyssaarnaajaa ja vapaaehtoista eri puolilta Eurooppaa. Johtajat rohkaisivat heitä olemaan tekemisissä paikallisten kirkkojen kanssa ja palvelemaan yhteisöjä, joihin he joutuivat pakolaisina.
Ukrainan baptistit varautuvat Venäjän joukkojen ennustettuun hyökkäykseen. Silti he pysyvät päättäväisinä palvelutyössä, johon Jumala on heidät kutsunut. Eräs pastori pohti: “Muutaman kerran sodan aikana olin ulkomailla liiketoiminnassa. Ja tajusin, että Ukrainassa olen rauhallisempi kuin missään muualla.” Niin kauan kuin tätä kestää, veljemme ja sisaremme pysyvät toivon majakkoina tragedian keskellä.”
Jatkuvat rukousaiheet:
Kiitämme Jumalan jatkuvasta huolenpidosta niille, jotka palvelevat uskollisesti sodan etulinjoissa.
Ylistämme Jumalaa niistä, jotka ovat kohdanneet Jeesuksen viime kuukausina baptistien todistuksen kautta Ukrainassa ja sen ympäristössä.
Rukoilkaa niiden puolesta, jotka jatkavat elämäänsä huolimatta jatkuvasta epävarmuudesta siitä mihin ja milloin ohjukset iskevät.
Rukoilkaa kaikkien Ukrainan ulkopuolella palvelevien ja heidän palvelustyönsä puolesta.
Rukoile kestävyyttä, sillä niin monet kokevat ahdistusta pitkittyneen konfliktin seurauksia.
Rukoilkaa, että oikeudenmukainen rauha tulee pian ja Ukraina voi jatkaa jälleenrakentamista.
Rukoile niiden puolesta, jotka kohtaavat sähkökatkoksia ja energiapulaa kylminä kuukausina.
Lähde: teksti ja kuvat EBF (Euroopan baptistien federaatio)