-

|

Aktio Kajaanissa 18.-20.3.2011

Nuoret ja vanhat eri puolilta Suomea osallistuivat yhteiseen evankeliointimatkaan

Aktio kaipaa ennen kaikkea rukousta.

”Evankeliointiaktio” – sanasta tulee monelle ehkä helposti ensimmäisenä mieleen ”mies megafonin takana mekastamassa Jeesuksesta”. No, ehkä tälläkin tavalla evankeliumia voi julistaa, mutta maaliskuussa järjestetyn Kajaaniaktion kohdalla tällainen tyyli ei ollut toimintasuunnitelmassa. Ensisijainen tavoite oli tavoittaa paikallisia nuoria ja vanhempiakin lähimmäisiä evankeliumilla kohtaamalla heitä niin kadulla kuin paikallisessa nuorisokahvilassakin, ja olla näin näyttämässä tietä Toivon ja Taivaan tielle.

Ajatus evankeliointiaktiosta Kajaaniin syntyi viime syksynä Kajaanin seurakunnan lapsityöaktiivin Eeva Karjalaisen aloitteesta ja toiveesta järjestää nuortentapahtuma Kajaanin Baptistiseurakunnassa. Asiasta innostui Juhani Oksanen, Tampereen Baptistiseurakunnan monitoimimies ja monien kirjavien ideoiden ”starttimoottori”. Juhani kertoi ajatuksesta allekirjoittaneelle ja tapahtumaa alettiin suunnitella yhdessä Kajaanin seurakuntaa edustaneen Lauri Kotkavuoren kanssa. Alkukevään 2011 aikana lopullinen idea aktiotyyppisestä nuorisotapahtumasta muotoutui, ja kun mukaan tapahtumaa järjestämään saatiin Lohjalta Baptistilähetyksen nuorisoevankelista Markus Sainio ja Kuopion vapaaseurakunnasta nuorisotyöntekijä Manuel Rautalahti, niin konsepti tapahtumalle oli valmis.

Perjantaina 18.3. suuntasi parikymmenhenkinen aktioporukka bussilla Tampereelta kohti Kajaania. Ikähaarukka oli melkoinen, sillä nuorimmat lähtijöistä olivat yläasteikäisiä ja iäkkäin päälle seitsemänkymppinen “tulimummo” Tampereelta, eli Roposen Anja. Bussimatkalla tehtiin tuttavuutta, ja aktioväen yhteishenki hioutui todistusten ja rohkaisevien puheenvuorojen siivittäessä matkantekoa. Noin seitsemän tunnin matkanteon jälkeen, myöhään perjantai-iltana aktiotiimi pääsi Kajaanin baptistikirkolle ja iltapalan jälkeen painuttiinkin yöpuulle, jotta lauantain aktiontipäivään riittäisi virtaa.

Lauantaipäivä valkeni ja kuopiolaiset liittyivät aamulla aktioporukkaan, joten yhteensä aktiolaisia oli päälle kolmenkymmenen. Päivän alussa pidettiin kaksi raamattutuntia evankeliointiin liittyen, joista erityisesti allekirjoittaneen mieleen jäi Markus Sainion hyvin käytännönläheiset ohjeet ihmisten kohtaamisessa evankeliumia kerrottaessa. ”Ei kannata pelätä virheitäkään, niitä olen itsekin tehnyt”, oli rohkaisu varmasti jokaiselle ensikertalaiselle; myös itselleni. Seurakunta oli saanut käyttöönsä täysin ilmaiseksi Kajaanin kaupungin suosituimman nuorisokahvilan Wanhan Vesilaitoksen, eli Vespan ja sinne suunnattiinkin aktioporukalla heti päiväruuan jälkeen.

Aktiopäivän tarkoituksena oli kutsua paikallisia nuoria kahvilaan pelailemaan, jutustelemaan ja kuulemaan evankeliumia laulun ja todistusten muodossa. Lisäksi varttuneempia kutsuttiin illan evankelioimistilaisuuteen baptistikirkolle. Kahvilan pihalle pystytettiin makkaragrilli, josta sai maksutta makkaraa ja mehua, ja kahvilassa oli tietenkin tarjolla kahvia ja pullaa ilmaiseksi. Nuorisokahvilaan jäi keittiöhenkilökunnan lisäksi alkometripuhalluttaja ovelle, muutama henkilö juttelemaan nuorten kanssa ja rukousvartioon kaksi henkilöä, mutta suurin osa aktioporukasta lähti kadulle kohtaamaan ihmisiä ja pian kahvilaan jo alkoikin tulvia nuoria – joita illan aikan kahvilassa kävikin satakunta (ovella puhallutuspilleistä oli helppo laskea).

Kahvilassa pelailtiin pingistä ja biljardia, ja samalla päästiin kontaktiin nuorten kanssa ja moni keskustelu johdattui uskonasioihin. Kahvilaillan edetessä järjestettiin myös kaksi virallista todistushetkeä, joissa muutamat nuoret kertoivat uskoontulostaan, sekä paikallisesta helluntaiseurakunnasta Marko Tolmunen esitti todistuksensa sekä puheen että itse tekemiensä laulujen muodossa. Lauluista mieleen juontui jotenkin Ossi Hämäläinen sekoitettuna Juha Tapion tuotantoon. Koskettavaa, runollista ja selkeää sanomaa. Musiikissa palveli myös Ari Järviö Vaajakoskelta. Nuorisoevankelista Markus Sainio julisti todistusten jälkeen evankeliumia ja nuoret kuuntelivat tarkkaavaisesti. Illan edetessä monet paikallisista nuorista halusivat jutella aktiolaisten kanssa, olivat kiinnostuneita nuorten uskoontuloista ja muutenkin hengellistä janoa tuntui olevan. Itselleni hienona kokemuksena päällimmäiseksi jäi keskustelu maahanmuuttajanuorten kanssa, joista monet osasivat sujuvasti suomea ja joku olikin selkeästi ”etsijän paikalla”.

Kahvilailta eteni kokonaisuudessaan rauhallisesti, eikä järjestyshäiriöitä ilmennyt. Nuoriin saatiin hyvä kontakti, ja vaikka varsinaisia uskoontuloratkaisuja ei tullut, Sana varmasti osui moniin sydämiin ja tekee tehtäväänsä, eikä tyhjänä palaa. Kahvilailta päättyi puolenyön aikaan ja aktiolaiset suuntasivat kulkunsa kirkkoa kohti nukkumaan. Illasta jäi erittäin hyvä olo ja tuntemus siitä, että Jumala on tekemässä työtä Kajaanin nuorten keskellä ja mekin saimme Hänen armostaan olla mukana tässä työssä.

Sunnuntaiaamuna kirkolla järjestettiin aamujumalanpalvelus, jossa nuoret todistivat aktion tiimoilta ja kertoivat myös uskoontulostaan. Tilaisuudessa saarnasi Lauri Kotkavuori ja ja kiitossanat lausui seurakunnan pastori Kauko Malin. Ruokailun jälkeen aktiolaiset suuntasivat bussilla takaisin kohti Etelä-Suomea, mutta kiitollisuus ja into viedä evankeliumia eteenpäin valtasi aktiolaisten mielet. Tästä on hyvä jatkaa.

Kajaanin Baptistiseurakunta vie edelleen eteenpäin uskollisesti evankeliumin sanomaa paikkakunnalla ja ”pienten alkujen päivät” ovat selvästi käsillä, sillä jo helmikuussa seurakuntaan kastettiin kaksi uskoontullutta nuorta miestä. Herra lähettäköön työmiehiä elopelloilleen myös Kajaaniin.

Kirjoittaja on Tampereen Baptistiseurakunnan nuorisotyöntekijä