-

|

Evankeliointia halutaan tehostaa

Pygmipoika esittelee oppimistaan juhlavassa lukutestissä. KUVA: EBM-Masa

Keski-Afrikan tasavalta on ollut EBM-Afrikan työalueena vuodesta 1984 lähtien. Tällä hetkellä maassa työskentelee kansallisten työntekijöiden lisäksi sveitsiläispariskunta Annabeth ja Markus Maag. Markus tekee työtä seurakuntien neuvonantajana, Annabeth terveydenhoidossa.

Keski-Afrikan tasavallassa on kolme baptistiyhdyskuntaa, mutta EBM tekee yhteistyötä vain yhden kanssa. Kyse on Baptistiseurakuntien veljesliitosta (Union Fraternelle des Eglises Baptistes, UFEB), johon kuuluu n. 25 000 jäsentä. UFEB tekee monipuolista työtä eri puolilla maata. Seurakuntia sillä on 154 ja niiden työssä palvelee 273 pastoria ja 12 evankelistaa. Hengellisen työn lisäksi pastorit antavat esimerkiksi maatalousneuvontaa, ja pääkaupungissa seurakunta pystyy auttamaan ihmisiä tarjoten heille terveydenhuoltoa.

Yhdyskunta on lisännyt evankeliointityötä, mutta kokee sen olevan yhä liian heikkoa. Se huomioi työssään myös pygmit. Pygmit on pienikokoinen kansa, joka elää muista ihmisistä erillään, usein paikallisissa metsissä. Evankelioinnin lisäksi heille järjestetään luku- ja kirjoitustaitokampanjoita. Tästä työstä vastaavat usein paikalliset pastorit.

Maassa toimii neljä teologista opistoa, jotka kasvattavat nuoria miehiä ja naisia hengelliseen työhön. Opiskelijoita on tällä hetkellä kaikkiaan noin sata. Naisille on lisäksi aivan oma koulutusohjelmansa, nk. Dorkaksen talo. Siellä opetetaan naisille luku- ja kirjoitustaitoa sekä arkipäivän matematiikkaa. Ohjelma on suunnattu 15 – 25 –vuotiaille. Perusopetuksen lisäksi Dorkas antaa naisille mahdollisuuden opetella jokin ammatti, jonka avulla he voivat saada työtä tai työllistää itse itsensä. Suuntautumisen voi valita kotitalouden, kankaan värjäyksen, ompelun, kutomisen ja keittotaidon linjoilta.

Keski-Afrikan tasavalta on köyhä maa, ja EBM tuki UFEB:n omaa työtä yli 100 000 eurolla viime vuonna.  Tuki on hyvin tärkeä, sillä maan uskovat ovat erityisen huolissaan siitä, että juuri köyhyydestä johtuen islam voittaa jatkuvasti alaa, koska se auttaa ihmisiä taloudellisesti.

Keski-afrikan tasavalta

  • 4,5 miljoonaa ihmistä
  • maan oma kieli on sangho, virallinen kieli ranska
  • aikuisväestöstä hieman yli puolet on luku- ja kirjoitustaitoisia
  • koulun aloittaa n. 60%  lapsista, mutta vain 35% heistä jatkaa peruskoulun viimeiselle luokalla saakka

Uskonnot:

  • paikalliset uskonnot 35 %
  • protestantit 25 %
  • roomalaiskatoliset 25 %
  • muslimit 15 %

Uskontojen kohdalla on kuitenkin huomioitava, että animismi vaikuttaa yhä myös maan kristityn enemmistön ajatteluun.
Eri kapinallisryhmät ja maantierosvot pitävät maan levottomana. Maan hallitus on neuvotellut kapinallisryhmien kanssa ja saanut jonkin verran parannusta aikaan, mutta maa on silti rauhaton. Tähän vaikuttaa myös Ugandasta käsin toimiva islamistinen Herran vastarinta-armeija, joka tekee jatkuvasti hyökkäyksiä maahan.