Uudistuneen verkkoviestinnän toivotaan yhdistävän kirkkokuntaa.
Suomen Baptistikirkon Internet-sivut ilmestyivät uudenlaisina helmi-maaliskuun vaihteessa ja samalla avattiin kirkkokunnan virallinen Facebook-sivu. Tavoitteena uudistuksella on lisätä baptistien aktiivisuutta ja ajatustenvaihtoa.
– Me tapaamme kirkkokuntana toisiamme keskimäärin kerran vuodessa, kesäjuhlilla, mikä ei minusta oikein riitä, avaa päätoimittaja Lari Kemiläinen visiotaan verkkoviestinnän mahdollisuuksista. – Nyt, kun Facebook on tullut aika monelle luontevaksi tavaksi viettää kahvipöytäkeskusteluja kaukanakin asuvien kaverien kanssa, on luontevaa hyödyntää samaa käytäntöä kirkkokunnan viestintään.
Lehden jutut myös Internetiin, jopa takautuvasti
Uudistuksen myötä myös lukemasi lehti yhdistyy Internet-viestintään tiiviimmin: lehden jutut julkaistaan sekä baptisti.fi-sivustolla että Facebookissa.
– Kun Kodin Ystävä -lehden nimi muutettiin muotoon Baptisti.fi, tämä oli jo suunnitelmissa. Kyse on monimediajulkaisemisesta, joka tuo myös lehdelle lisäarvoa. Kun lehti nyt on ilmestynyt vain joka toinen kuukausi, ehtivät uutiset monesti vanhentua ja kolumnistikin saattaa kommentoida asiaa, joka ei enää ole kovin ajankohtainen. Nyt voimme julkaista uutisia ja kolumneja Internetissä koska vain, ja kiinnostuneet saavat kirjoitukset samantien omaan Facebook-uutisvirtaansa, Lari Kemiläinen valottaa.
Toisaalta uutta Internet-sivustoa voi käyttää myös arkistona: uudistuksen yhteydessä sivustolle syötettiin lähes kaikki Baptisti.fi-lehden jutut kuluneelta vuodelta. Mitään estettä juttuarkiston laajentamiselle ajassa taaksepäin vaikka Totuuden Kaiku -lehden aikoihin ei ole.
– Jos vapaaehtoisia sisällönsyöttäjiä löytyy, niin sivustolla voidaan julkaista vaikka koko lehden historia, Kemiläinen nauraa.
Kirjoittajia ja kommentointia kaivataan
– Pyrimme pitämään julkaisukynnyksen hyvin matalana. Avustajien saaminen lehtityöhön on ollut yllättävän hankalaa siihen nähden, miten mukavaa hommaa juttujen kirjoittaminen on. Toivomme, että uudistuksen myötä moni seurakuntalainen innostuu paitsi seuraamaan kirjoitteluamme, myös osallistumaan siihen, agitoi päätoimittaja Lari Kemiläinen.
– Ihan oikeasti, sekin, että jossain seurakunnassa käy vaikka vieraspuhuja jostain, on uutinen! Ei siitä tarvitse romaania kirjoittaa, mutta kyllä vaikkapa se on useimmille meikäläisille kiinnostava tieto, että missä Niemisen Jarkko kiertää, tai mitä Vapaakirkon ex-johtaja on puhunut Vaajakoskella käydessään. Kirjoittaminen on helppoa, Internetissä välttää huonompikin valokuva ja julkaista voi vaikka kotikoneelta, Lari innostuu.
– Jos luet hyvän uutisen vaikka jostain ulkomaisesta lähteestä, niin miksi et jakaisi sitä toisille? Tiivistät sen omin sanoin ja kerrot, mistä alkuperäinen uutinen löytyy. Saamme lehdestä myös hyvin vähän lukijapalautetta. Nyt, kun kommentointi on helpompaa, niin toivon juttujemme synnyttävän arvokasta keskustelua.
– Koska olemme julkaisijana vastuussa kommenttien sisällöstä, kommentointi edellyttää jonkinlaista kirjoittajan tunnistamista, mutta olemme tehneet sen helpoksi: tunnistautua voi vaikka Facebook- tai Google -tunnuksillaan, eli välttämättä ei tarvitse rekisteröityä sivuston käyttäjäksi.
Seurakuntien perustiedot ja kalenterit nettiin
Seuraava vaihe Baptisti.fi -sivuston uudistamisessa on yhtä suuritöinen kuin itse perussivuston julkaisu: sivuston yhteyteen rakennetaan jokaiselle seurakunnalle perustietosivu riippumatta siitä, onko seurakunnalla omat verkkosivut.
– Tällä tavoin kirkkokunnan sivut palvelevat satunnaista kävijää paremmin: kaikkien seurakuntien yhteystiedot löytyvät samasta paikasta. Joka tapauksessa sivusto ohjaa kiinnostuneen tutustumaan seurakunnan omiin verkkosivuihin, mikäli tämä kiinnostuu seurakunnasta, Lari Kemiläinen kertoo.
– Toinen iso juttu, mikä tähän liittyy on se, että kaikkien seurakuntien päättäjät pitäisi saada käyttämään samaa Internet-kalenterialustaa. Silloin voisimme julkaista seurakuntien tapahtumat ja kirkkokunnan tapahtumat rinnakkain ja välttää päällekkäisyyksiä. Samalla tapahtumatietojen hallinta ja jakaminen monipuolistuvat: tapahtumia voi lisätä, poistaa ja muokata vaikka omalla älypuhelimella ja toisaalta seurakuntalaiset voivat tilata tapahtumakalenterin päivitykset vaikka oman tietokoneensa tai kännykkänsä kalenteriin, Lari kuvailee.
– Pyrimme siihen, että vuoden loppuun mennessä kaikki seurakunnat käyttäisivät samaa kalenteria. Samoin haluaisimme kouluttaa jokaisesta seurakunnasta jonkun reportteriksemme, joka saa oikeudet juttujen julkaisemiseen netissä. Käyttökoulutukset järjestämme jonkun yhteisen toimintapäivän yhteyteen.
Näky avoimista ovista
Lari Kemiläinen toivoo uusien sivujen palvelevan myös maahanmuuttajia ja Suomessa vierailevia ulkomaalaisia. Sivustolle luodaan englannin-, venäjän- ja karenikieliset osiot, joista löytyy perustietoja kirkkokunnasta sekä hyödyllisiä yhteystietoja. Lisäksi Lari tahtoisi, että jokainen seurakunta avaisi ovensa vieraille myös Internetissä:
– Jokaisessa seurakunnassa on ihmisiä, jotka puhuvat jonkinlaisella tasolla muitakin kieliä kuin Suomea. Seurakunnat voisivat värvätä kielitaitoisia ihmisiä vieraskielisten ihmisten ensikontakteiksi ja me voisimme julkaista tiedon siitä, että “hei, seurakunnasta löytyy äidinkieltäsi osaava ihminen.” Näin madaltaisimme kynnystä tutustua seurakuntiimme. Jos jotakin haluaisin sekä näiden Internet-sivujen ja lehtemme ilmentävän, niin se on se, että meillä on ovet auki ihmisten tulla tutustumaan.