Suomen Baptistikirkon tukemat koulut ovat avoimia kaikille.
Raili Huhtala
Afrikan mannerta voitaneen edelleen kutsua mustaksi Afrikaksi siksi, että saamme kuulla sieltä surullisia uutisia sisällissodista. Sodat taas johtuvat kansanryhmien tai uskontoryhmien välisistä jännitteistä.
Taloudellinen eriarvoisuus rikkaiden ja köyhien välillä on suuri, koska esimerkiksi maaperän rikkaudet, kuten timantit hyödyttävät vain harvoja tai pahimmillaan niillä hankitaan lisää aseita sotimiseen.
Maailman heikoimmin kehittyneet maat sijaitsevat Afrikassa. YK:n kestävän kehityksen indeksin mukaan Sierra Leone sijoittuu sijalle 180 / 187:stä ja kaikista Matalan kehityksen otsikon alla olevista maista 36 / 46 on Afrikan valtioita. Sierra Leonekin on kärsinyt oman sisällissotansa ja kaivetut timantit ovat joutuneet vääriin käsiin.
Seurakuntien elämä on ”rikasta”
Baptistinen perinne Sierra Leonessa on vahva. Freetownin vapaakaupunkiin siirtyi baptisteja Amerikasta vapautettujen orjien joukossa. Sierra Leonessa sijaitsee Afrikan vanhin Baptistikirkko, Regent Road Baptist Church, jossa myös Jorma Lempinen on ollut aikanaan pastorina. Kirkko poltettiin sisällissodan aikana 1999, mutta saatiin hyvin pian rakennetuksi uudelleen.
Sierra Leonen kansa on kärsinyt sisällissodan julmuuksista, mutta ehkä juuri siitä syystä evankeliumi luo voimakkaasti toivoa. Surun kasvot kirkastuivat melko pian rauhanjulistuksen jälkeen 2002 ja afrikkalainen ilo palasi kadunväen kasvoille. Seurakunnat kasvavat voimakkaasti. Kristittyjen ja seurakuntien määrä kasvaa koko maailmassa eniten juuri eteläisellä pallonpuoliskolla.
Kirkot hoitavat kehitysmaissa suuren ja tärkeän osan sosiaalisesta toiminnasta: ne ylläpitävät muun muassa klinikoita ja kouluja. Paljon Sierra Leonen Baptistiyhdyskunnan työstä tuhoutui sodan aikana, kuten konferenssikeskus ja silmäsairaala Lunsarissa.
Jälleenrakentamista projektien avulla
Sierra Leonen voimakkaasti kasvavan Baptistiyhdyskunnan kanssa saamme olla yhteistyössä lähetystyötä tekemässä. Jälleenrakennustyö sodan jälkeen on maassa hidasta. Me olemme saaneet olla kunnostamassa tuhoutuneita kouluja yhteistyössä paikallisten kanssa. Kirkolla on tällä hetkellä 23 alakoulua, 6 yläkoulua sekä yksi ammattikoulu. Iloksemme olemme sodan jälkeen saaneet Ulkoministeriön tuella olla kunnostamassa tuota ammattikoulua sekä peräti viittä alakoulua!
Saimme uuden projektirahan Ulkoministeriöltä kolmelle vuodelle 2012-2014. Projektin suuruus on 60 000 e, josta 9 000 e keräämme omavastuuosuutenamme. Avustamme, kun kylä aloittaa työn, tai tässä tapauksessa kaupunki, koska uudet koulut sijaitsevat maan toiseksi suurimman kaupungin, Bon, alueella maan eteläosassa. Tähän asti olemme työskennelleet pohjoisessa.
Mikä paremmin auttaisi kansaa jaloilleen kuin koulutus. Nuoriso saa mahdollisuuden valita haluamansa ammatin, jolla pystyy elättämään itsensä, perheensä, lapsensa sekä nostamaan kaiken kaikkiaan maansa taloutta. Kirkon yhteydessä olevissa kouluissa, joihin kaikilla on mahdollisuus tulla opiskelijaksi uskontokuntaan katsomatta, julistetaan myös evankeliumia maassa, jossa kristittyjen osuus on toistaiseksi vain 10%, kun muslimeja on 60%.
Koulujen kunnostus- ja tukihanke Bossa
Nikibu Baptist Schoolilla rakennetaan neliluokkainen lisäkoulurakennus. Tällä hetkellä heidän yksi koulurakennuksensa ei ole riittävän suuri toimintaa varten, vaan joka luokassa opiskelee kaksi ryhmää katsellen kumpikin omaan suuntaansa. Perustukset ovat siellä jo odottamassa.
Manjama Baptist Schoolille rakennetaan neliluokkainen koulurakennus. He toimivat tällä hetkellä vuokralla ahtaassa omakotitalossa. Tuo talo on täysi joka soppea ja nurkkaa myöten.
First Baptist Churchilla on tällä hetkellä toiminnassa vain lastentarha, joka kokoontuu kirkossa sekä naisten käsitöitä opettavia ryhmiä. He tarvitsevat uuden, neliluokkaisen koulurakennuksen alakoulutoimintaa aloittaakseen.
Meidän rahallamme nämä voidaan siinä maassa saada aikaiseksi kolmessa vuodessa. Lisäksi voimme hankkia pulpetteja, tyttöjen kannustamiseksi koulupukuja sekä opettajille riisisäkkejä. Kaikki opettajat eivät nimittäin saa valtiolta palkkaansa, vaan ovat ikään kuin jonossa odottamassa vuoroaan ja elävät pienellä, yhteisön maksamalla palkalla.
Lukutaitoprosentti maan naisilla on 23 % sekä miehillä 46 %. Vieläkään alakouluikäisistä ei käy koulua kuin 69%. Eikä koulupaikkoja vielä kaikille riitäkään. Työ jatkuu. Tärkein tavoite on äärimmäisen köyhyyden poistaminen ja koulutyö on tässä tavoitteessa auttamassa oikeaan suuntaan.
Tulemme lähetyssihteeri Anneli Lohikon kanssa mielellämme seurakuntiin kertomaan, miten voit osallistua Sierra Leonen koulujen rakentamiseen yhdessä paikallisen Baptistiyhdyskunnan kanssa.