-

|

Misioneros raamattukurssilla

Rafael ja Heikki lähdössä ruuanhakuun 3 Mikke Tiainen johtaa evankeliointia TorreviejassaOpiskelua, evankeliointia ja espanjaa

Noin vuosi sitten lohjalainen nuorimies, Mikke Tiainen, kulki kodissaan mietteissään. Hänellä oli taustalla jonkinlaiset mielikuvat hyvistä pienistä evankelistakursseista ja Raamatun tutkimispäivistä.

Hänen mielessään oli myös muutaman vuoden takainen kokemus Espanjasta, Biarin pikkukaupungin kupeessa sijaitsevassa ”Vuorikodissa” vietetystä ajasta. Tuolla matkalla hän oli neljässä kuukaudessa oppinut espanjan kielen, pitkälti kadulla ihmisten kanssa rupatellen. Sama palava halu hänellä oli kyllä kotimaassaankin, mutta Espanja oli tehnyt hänen sielulleen jotain, mistä hän ei päässyt eroon.

Näky raamattukursseista
Eräänä iltana keväällä 2014 Mikka Tiainen oli kotonaan Karkkilassa rukouksissa omassa huoneessaan ja koki erään elämänsä voimakkaimmista kokemuksista, kun hänen sisimpäänsä laskettiin ikään kuin valmis suunnitelma dynaamisista raamattukursseista tai Raamattukoulusta Espanjaan, jossa tulisi opettaa Jumalan sanaa ja espanjan kieltä sekä evankelioida viikoittain paikallisia ihmisiä.

Nuori mies koki, että tämä on näky Jumalalta. Miten sitä lähdettäisiin viemään eteenpäin ja kenelle hän uskaltaisi tästä puhua? Lopulta hän uskoutui luotetuilleen ja he suosittelivat vanhimmistolle kertomista. Vanhimmisto kuunteli ja vastasi viisaasti: ”Jos tämä hanke on Jumalasta, niin se Jumalan ajalla nousee esiin oikeassa foorumissa.”

Odotuksen aika
Asia jäi siihen ja muutamat ihmiset Miken lisäksi kantoivat asiaa rukouksissa noin vuoden ajan. Tämä ”Jumalan aika” tulikin kun Mikke keskusteli hyvän ystävänsä Manuel Rautalahden kanssa ja keskustelun mennessä uusien työntekijöiden nousemiseen, Mikke avasi keskustelussa Manuelille näyn, jonka Jumala vuosi aikaisemmin oli näyttänyt.

Manuel kysyi oliko Mikellä ajatusta mikä voisi olla seuraava askel asiassa eteenpäin? Mikke sanoi sydämessään rukouksessa syntyneen ajatuksen, että jos Espanjan lähetyssaarnaaja Olavi Eskola tyrmäisi ajatuksen, niin se on selvä merkki, ettei hankeen aika ainakaan vielä ole. Mutta jos Olavi suhtautuisi myönteisesti, niin miettikäämme miten asia laitettaisiin eteenpäin.

Manuel totesi uskonhengessä, että soitetaan heti Olaville! Tuumasta toimeen ja puhelin käteen. Olavi saatiinkin seuraavana päivänä luurin päähän, ja Mikke esitti asian varovasti, mutta rehellisesti Olaville. Olavi kuullessaan asian oli hiljaa ja totesi, että kyllä tämä saattaa olla Jumalasta. Asia sai muutaman kuukauden sisällä muotoaan ja työntekijöitä sekä vanhimmistoveljiä kolmesta eri herätysliikkeestä ja kuudesta eri paikallisseurakunnasta kokoontui palaveeraamaan asian tiimoilta yhdessä.

Suunnittelu käynnistyy
Seuraavaksi kutsuttiin koolle tamperelaiselle ABC -huoltoasemalle ”komitea”, joka laati muistion eri seurakuntiin vietäväksi. Tuo muistio alkoi näin: Kokoonnuimme 14.5.2015 kuudesta eri seurakunnasta, joilla on viime vuosina ollut keskinäistä yhteyttä evankelistakurssien, leirien, sekä Raamattupäivien tiimoilta ja jotka ovat kaikki olleet enemmän tai vähemmän mukana Espanjan lähetystyössä vuosien varrella.

Palaveri pidettiin Mikke Tiaisen saaman näyn johdosta, jonka hän julkisesti alusta alkaen esitti ja jonka pohjalta palaveerattiin ja keskusteltiin. Mikke oli saanut näyn vähän yli vuosi sitten, omassa asunnossaan, että Jumala haluaa perustaa Espanjaan aktiokeskuksen, jossa opetettaisiin viikoittain Raamattua, espanjankieltä ja josta käsin käytännössä evankelioitaisiin.

Asia vahvistui Jumalan ja ihmisten edessä vuoden aikana eri tavoilla, joita Mikke valotti. Me kymmenen eri veljeä keskustelimme asian tiimoilta miltei kolme tuntia taukoamatta. Keskustelu aaltoili laidasta laitaan liittyen mm. näkyyn, paikkaan, mahdollisuuksiin, aktiolaisiin, seurakuntiin, talouteen, aikaan jne…

Palaverissa tultiin yhteisesti seuraaviin johtopäätöksiin. Kaikkien kuuden seurakunnan vanhimmistot olivat valmiita tukemaan ajatusta ja halusivat olla mukana näyn toteutumiseksi. Tuossa palaverissa valtuutettu ”toimikunta” aloitti työn ja säännölliset kokoontumiset sovittiin. Toimikuntaan valittiin Mikke Tiainen Karkkilasta, Manuel Rautalahti Kihniöltä, Mika Särkkä Malmilta, Heikki Järvi Kokkolasta ja Olavi Eskola Espanjan pään yhdyshenkilöksi.

Tiivistä valmistelutyötä
Asioiden hiominen ja valmistelutehtävät alkoivat. Syksyksi suunniteltiin Suomeen isompaa tapahtumaa, jossa näky lanseerattaisiin jaettavaksi jo mahdollisten opiskelijoiden keskuuteen. Ajankohdaksi tuli lauantai 24.10. ja paikaksi Tampereen Baptistiseurakunta, joka suostui järjestämään Espanjan työn aktiopäivän. Raamattukoulun kannalta tuo päivä oli antoisa ja siitä suuri kiitos Tampereen Baptistiseurakunnalle!

Nimenä ”raamattukoulu” on ehkä vähän korea, mutta käytännössä kurssin tarkoitus on sitä ja ehkä vielä enemmänkin. Olemme koko ajan kansan keskellä, joka tarvitsee meitä ja sanomaamme. Elämme heidän kanssaan ja samalla yritämme vajavaisella kielitaidolla ja elämällämme todistaa Herrastamme.

Tiiviin valmistelutyön ja palavereiden jälkeen oltiin 1.3.2016 viimein siinä vaiheessa, että meillä oli vuokrasopimukset asunnoista, ennakot maksettuna, avaimet oviin ja paikat valmiit ottamaan vastaan innokkaita opiskelijoita. Alicanten kentältä oli järjestetty kuljetukset majapaikkaan ja jo seuraavana päivänä alkoi tutustuminen ympäristöön ja toisiimme. Eri puolilta Suomea, eri seurakunnista, toisilleen vieraina aloimme yhteisen keväämme, joka toivottavasti tulisi jättämään meihin jotain pysyvää, hyvää, jumalallista vaikutusta. Kaikki eivät ole päässeet mukaan samaan aikaa, mutta keskimäärin noin 14 opiskelijaa istuu luokassa viikoittain.

Kurssipaikka
Kurssipaikaksi valikoitui pieni Rojaleksen kaupunki, joka on noin 20 minuutin matkan päässä Torreviejasta sisämaahan päin. N. 20 000 asukkaan Rojaleksessa on tehty hengellistä työtä Torreviejasta käsin vasta muutaman vuosi, ja nykyisissä tiloissa parisen vuotta, mutta työ on silti aika alkuvaiheessa. Muutamia lapsia käy kerhossa ja kokoukset ovat olleet vaatimattomia.

Torreviejan espanjankielinen seurakunta on vuokrannut hyvät tilat aivan kaupungin keskustasta ja niitä kurssi hyödyntää. Tila on jaettu kahteen osaan. Toisella puolella on kirpputori – Rastro –  ja väliverhon toisella puolella seurakuntatila, joka muutetaan luokkahuoneeksi, ruokalaksi ja iltaisin kerho- ja kokoustiloiksi. Molempiin puoliin on onneksi ulkoa omat sisäänkäyntinsä.

Kairos-kurssi
Opiskelu alkoi 8.3. Kairos–kurssilla. Jaakko ja Kirsi-Marja Sopanen sekä Tauno Toukola tulivat Fuengirolasta vetämään sen. Tiivis ja intensiivinen kurssi oli onnistunut ja toimi monessa mielessä kokonaisuutta tukevana osiona. Kairos-kurssi on 1994 Filippiineiltä alkunsa saanut lähetyskurssiformaatti, joka on levinnyt ympäri maailmaa. Living Spring International, joka kurssin on koonnut, määrittää tarkoituksen näin:

Kairos-kurssin tavoite on sama kaikkialla maailmassa: auttaa aidon raamatullisen maailmankuvan muodostumisessa sekä tukea uskovaa kohti globaalikristityksi tulemista, ja auttaa häntä löytämään tarkoituksen osallistua globaalikristittyjen liikkeeseen.

Globaalikristityllä organisaatio tarkoittaa tavallista uskovaista, joka on saanut Jumalan näyn ihmiskunnasta, haluaa kaikin keinoin jalkauttaa tuon näyn elämässään ja on valmis maksamaan siitä hinnan. Globaalikristityt ovat näyn valtaamia ja iloitsevat siitä, mitä Jumala tekee laajentaakseen valtakuntaansa.

Opetussuunnitelma
Kurssille laadittiin oma opetussuunnitelma sen pohjalta, mitä järjestävien seurakuntien kesken oli jo vuosien varrella yhdessä koettu. Jatkuvaksi aiheeksi valittiin Apostolien teot. Manuel Rautalahti on jaksottanut kirjan niin, että jokainen kurssin opettaja saa viikkonsa ensimmäiseksi tehtäväksi opettaa oman osionsa Apostolien teoista. Sen jälkeen seuraa kuusi tuntia oman aihealueen opetusta. Opetussuunnitelma kaikessa yksinkertaisuudessaan näyttää tältä:

Kurssilla on paljon opettajia: Jaakko Sopanen, Heikki Järvinen, Mikke Tiainen, Jari Korhonen, Tapani Rautalahti, Manuel Rautalahti, Mika Särkkä, Paul ja Marja Raja-aho, Teppo Lehtomäki, Pauli Rahkonen, Harri Kankare, Outi ja Timo Eriksson sekä Olavi Eskola. Ensimmäinen viikko oli varattu jo mainitulle Kairos-kurssille. Sen jälkeen kullakin viikolla on oma erityisaiheensa: Paasto ja rukous, Evankeliointi, Usko-uskollisuus-luottamus, Apostolien teot, Kutsumus-sitoutuminen-näky-voitelu, Paikallisen seurakunnan salaisuus, Johdanto Vanhaan testamenttiin, Sielunhoito.

Kurssin viikko-ohjelma on aika tiukka. Viikolla on vain yksi vapaapäivä, maanantai. Tiistaista torstaihin on juoksevat aineet ja joka perjantai on kielipäivä eli espanjan opiskelua. Lauantaisin kurssilaiset ovat liikkeellä evankelioimassa joko markkinoilla, puistoissa tai erilaisissa tapahtumissa. Sunnuntaisin osallistutaan vähintään kahteen kokoukseen jossakin lähiseudun seurakunnista, joissa kurssilaiset kantavat myös vastuuta.

Päiväohjelma aloitetaan aamupalalla klo 8. Aamurukouksen jälkeen on kolme oppituntia, joiden jälkeen on ruokailu ja siesta. Illat on varattu tehtävien tekemiseen, ryhmätöihin ja kokouksiin tai kerhoihin.

Kielen opiskelu
Yksi tärkeä vivahde kurssille on paikallisen kielen opiskelu. Tämä tuo esille montakin eri näkökulmaa. Kommunikointi on yksi lähetystyön kulmakivistä ja paikallisen kielen oppiminen on ensiarvoisen tärkeää. Paikalliset uskovat saattavat kokea aktiolaiset vieraiksi, ellei ole yhteistä kieltä. Outoina heidät kokee myös paikallinen väestö, jos kielimuuri jää ylittämättä. Rojaleksen tapauksessa asia korostuu, koska vain ani harva paikallisista puhuu englantia.

On ollut hieno huomata käytännössä, miten suuri motivaatio kurssilaisilla on ollut kielen opiskeluun. Olemme saaneet laadukasta opetusta Sirpa Hämäläisen pitämänä. Hän on vienyt meidät suoraa käytännön espanjaan, ja lukion kieltenopettajana hänellä on rautainen ammattitaito. Toisaalta pitkään Espanjassa asuneena hän osaa arvioida lähestymiskulmat ja nostaa esiin tärkeät alueet kielen opiskelussa.

Evankeliointia lähialueilla
Yksi Misioneros-kurssin tavoite on toteuttaa evankeliointia käytännössä. On paljon hyviä lähetyskursseja, mutta ellei työ pääse jalkauttamaan käytäntöön, on vaara, että opittu jää vain kauniiksi ajatuksiksi. Yksi kurssipaikan valintaan vaikuttanut tekijä oli Torreviejan seurakunnan vaikutusalueella olevat pienet työnalut ja paikkakunnat, joilla ei vielä työtä tehdä ollenkaan.

Olavi ja Marketta Eskola kävivät kesällä 1986 Torreviejassa ja sen lähipaikkakunnilla katsastamassa hengellistä tilannetta kokemansa Jumalan kutsun perusteella. He johdattuivat asumaan aluksi San Pedroon, joka on muutaman kymmenen minuutin matkan päässä etelään Torreviejasta. Näillä seuduilla ei siihen aikaan ollut minkäänlaista vapaiden suuntien hengellistä työtä.

Pian alkoikin muodostua seurakunnan alku Torreviejaan ja sieltä käsin muihinkin paikkakuntiin. Sami Waris johdattui heti alkuvaiheessa Olavi Eskolalle tulkiksi, ja hänen vaikutuksensa avoimena ja innokkaana, musiikkitaitoisena evankelistana oli ratkaiseva työn etenemiselle.

Tällä hetkellä enemmän tai vähemmän, tuon alun seurauksena on toimivat seurakunnat Torreviejassa ja Pilar de la Horadadassa. Torreviejan kautta työtä tehdään säännöllisesti Almoradín ja Rojaleksen työpisteissä, joissa kummassakin on omat kokoustilat.

Eskoloiden jälkeen Pilar de la Horadadan työntekijöiksi tulivat Vammalan helluntaiseurakunnan lähetit Ilpo ja Irmeli Viljanen, jotka Pilar de la Horadadan seurakuntalaisten kanssa avasivat reilut kaksi vuotta sitten 15 km päässä olevassa San Javierissa uuden työpisteen. San Javierin työpiste on nyt itsenäistymässä omaksi seurakunnakseen. Viljaset hoitavat sitä ja Eskolat ovat palanneet hoitamaan Pilar de la Horadadan työtä.

Mika ja Milla Särkkä ahkeroivat useamman vuoden Villenan ja Castallan seurakuntien ja Caudeten  työpisteen hyväksi. Heidän aikanaan seurakunnat vahvistuivat. Myös näitä kaupunkeja kurssimme käy evankelioimassa.

Välimaastoihin jää kuitenkin valtava määrä janoisia ihmisiä, joille jonkun meistä on vietävä virvoittava ilosanoma Jeesuksesta, joka on sovittanut heidän syntinsä ja valmistanut tien iankaikkiseen kirkkauteen.

Jos Jumala niin tahtoo, on tämän kevään kurssikokemuksen jälkeen tarkoitus kehittää Misioneros-kurssille jatkoa, mutta siitä sitten tulevaisuudessa lisää.

Heikki Järvi (pastori Kokkolan baptistiseurakunta) ja Mikke Tiainen