-

|

Nuorten aikuisten leiri Mertiörannassa

SIELUN SELFIE – leirillä

27.-29.11.2015 kokoonnuimme Jämijärvelle Mertiörannan toimintakeskuksen maisemiin nuorten, nuorten aikuisten ja heidän lastensa kanssa. Porukkaa tuli ”pelipaikalle” 35 enemmän tai vähemmän väsyneenä, mutta sitäkin innokkaampana. Leiriväen ikärakenne oli juuri sellainen kuin toivottiin – kaikenikäisiä, mutta pääasiassa 18-35 -vuotiaita. Ohjelma oli suunniteltu mahdollisimman rennoksi ja joustavaksi, kuitenkin niin, että raamattutunnit ja ruokailut hoidettiin kohtalaisen ajallaan.

Palataanpa tässä välissä ajassa hieman taaksepäin, keväiseen hetkeen jolloin leiri sai alkusysäyksensä. Saarelan Janne oli Tampereella vierailulla ja ehdotti, josko Tampereen baptistiseurakunta järjestäisi syksyllä nuorten aikuisten leirin. Asiasta innostuttiin ja leiriin liittyvät asiat sovittiin ripeään tahtiin: leiripaikaksi Mertiörannan toimintakeskus sen hyvän sijainnin ja toimivien tilojen vuoksi; opettajaksi Harri Kankare Kokkolan baptistiseurakunnasta; lastenvahdit raamattutuntien ajaksi, sillä lapset saisivat lähteä leirille mukaan.

Puhtain paperein alkuun
Leiri alkoi perjantaina kuudelta, jolloin porukkaa oli paikalla vielä aika vähän. Illan mittaan saatiin kuin saatiinkin kaikki ilmoittautuneet leiripaikalle ja päästiin toden teolla aloittamaan.

Illalle oli varattu ainoastaan yksi tilaisuus, jossa Harri veti kilpailuja ja lopuksi leirin teemaan – Sielun selfie – liittyen herätteli kuulijoita videolla, jossa haastettiin luovuttamaan kaikki synnit Jeesukselle ja jatkamaan matkaa puhtain paperein. Saatiinkin illan lopuksi hiljentyä Isän kasvojen edessä kukin omine asioinemme.

Identiteettiä pohdittiin ryhmätyönä
Lauantaina päästiin aloittamaan päivää tietenkin aamupalalla. Syömishetkiä oli pitkin päivää riittävästi, mutta muuten keskityttiin tiiviisti Sanan äärelle.

Harrin vetämä aamupäivän opetus tehtiin pitkälti ryhmätyönä. Jokainen ryhmä pääsi pohtimaan sekä yleisesti että kohdennettuna oman seurakunnan identiteettiä. Mitä se on, mihin se perustuu ja mitä sen pitäisi olla?

Identiteetille löytyi Antti Kulmalan pohdinnoista kaikkia miellyttävä määritelmä: minuutta tukevat pylväät. Keskustelussa nousi selkeästi esille sekä henkilökohtaisella tasolla että seurakunnan tasolla harmillisen usein puuttuva ominaisuus: rohkeus. Tätä teemaa jatkettiinkin seuraavalla raamattutunnilla, jonka Harri piti ruokailun ja ulkoilun jälkeen.

Rohkeudesta pulaa
Arkirohkeus, rohkeus todistaa, rohkeus seistä omalla paikallaan, seurakunnan rohkeus. Muun muassa näitä asioita käytiin läpi raamattutunnilla. Harri haastoi miettimään erilaisissa tilanteissa esiintyvää rohkeutta sekä maalliselta että hengelliseltä näkökulmalta sekä kyseli meidän kuulijoiden mielipidettä, mikä on rohkeaa ja keitä me pidämme rohkeina.

Iltapäivän aikana saimme kuulla myös toisen kokkolalaisen, Veli-Matti Känsäkosken raamattutunnin raamatunjakeesta: ”Te olette maailman valkeus. Ei voi ylhäällä vuorella oleva kaupunki olla kätkössä; eikä lamppua sytytetä ja panna vakan alle, vaan lampunjalkaan, ja niin se loistaa kaikille huoneessa oleville.” (Matt. 5:14). Vellu toi raamatunjakeen kautta esille sitä, että meidän uskovaisten tulee erottua pimeydessäkin. Ja yhtenä erottumisena on keskinäinen rakkaus seurakunnassa.

Sauna, nyyttärit ja loppusiivous
Illan pimetessä leiriväki hakeutui saunaan, osa jopa sähköttömään ulkosaunaan, sekä sen jälkeen nyyttäreille. Kaikki osallistujat olivat tuoneet nyyttäripöytään jotain naposteltavaa ja hyvin saatiinkin niitä tuhottua illan mittaan erilaisten lautapelien äärellä. Illan päätteeksi saimme kokoontua ylistämään ja rukoilemaan yhdessä Jeesusta Kristusta.

Sunnuntain ohjelmalle oli jätetty ainoastaan aamupäivän rukous-laulu-todistushetki, jossa useampi sai lyhyesti kertoa leirillä puhuttaneista asioista. Iltapäivän siivouksen jälkeen varmaan kaikki lähtivät jo ilomielin kotia kohti.

Leirin lopussa haastattelin muutamia leirillä olleita.

Kuka olet ja mistä tulet?
Jo: Joanna Holmes, 23, Kokkolasta
S: Salla Rintamäki, 17, Ilmajoelta
T: Toivo Koskinen, 24, Tampereelta
Ju: Juho Huhtala, 20, Tampereelta.

Miksi tulit leirille?
Jo: Luin leiristä Ristin Kansasta ja olen ollut täällä ennenkin nuortenpäivillä. Oli kiva tulla tuttuun leiripaikkaan ja saada ystäviä kokoontumaan samaan paikkaan.

Mihin kaipaat rohkeutta?
S: Siihen että uskaltaisi kertoa uskosta kavereille.

Kuka on mielestäsi rohkea ja miksi?
T: Tietenkin Jeesus. Hän puolusti arvoja, joita ei yleisesti puolustettu siihen aikaan. Näin maallisesti ajatellen Sainion Markus on rohkea kaveri, hänen uskonsa Jumalaan on niin rohkeaa.

Missä olet ollut rohkea?
Ju: Olen uskaltanut ottaa askeleita Jumalan puoleen, vaikka aina ei tunnukaan niin mielekkäältä.

Mitä jäi leiriltä mieleen?
Jo: Harrin näyttämä video miehen kilpajuoksusta sekä videon sanoma: Jumala auttaa ja kantaa meitä.
S: Harrin näyttämä juoksuvideo. Se puhutteli lähinnä siten, että uskosta ei tulisi luovuttaa ja tulisi kilpailla hyvä kilpailu. Arjessakin voi taistella hyvien asioiden puolesta.
T: Jäi hyviä välineitä omaan työhön. Harrin raamattutunnilla avattiin käsitteitä toivo ja rohkeus, se oli mieleenpainuvaa.
Ju: Sai olla palvelemassa musiikin kautta toisia uskovia!

Loppusanat
Kun mietin leiriä näin muutaman viikon jälkeen, niin minut valtaa syvä kiitollisuus. Kiitos Harrille ja Veli-Matille raamattutunneista, Sirpa Huhtalalle ja Raija Latvalalle pöydän antimista, Rainelle rohkeasta mukanaolosta hieman nuorempien seurassa, Ilonalle, Toivolle, Evelle ja Juholle leirin mahtavasta musiikista ja ylistyshetkistä. Mutta ennen kaikkea haluan kiittää Jumalaa siitä, että leiri saatiin järjestettyä ja se meni juuri niin kuin oli tarkoitettu. Jos tällainen leiri vielä joskus järjestetään, ole rohkea ja tule mukaan!

Tytti Oksanen