-

|

Opettele yhteisösi kieli

Tamperelainen Toni Ranta korostaa Jeesuksen näkevän jokaisen. Evankeliumit – erityisesti Johanneksen – ovat täynnä kertomuksia siitä, kuinka Jeesus kohtasi erilaisia ihmisiä. Korkea-arvoista juutalaista oppinutta, Nikodeemusta, hän lähestyi kirjoitusten ja tiedon kautta.

Samarialaisen naisen Jeesus taas kohtasi sellaisena kuin hän oli, ongelmallisten ihmissuhteiden, epäonnistuneiden avioliittojen ja nykyisen tilanteensa taakoittamana. Nainen oli etsinyt turhaan täyttymystä elämälleen. Kuullessaan elävästä vedestä, jota juotuaan ei enää janoa, hän kiinnostui. Jeesus oli hänelle läsnä ja kulki kappaleen matkaa naisen rinnalla osoittaen Jumalan rakastavan ja pitävän arvokkaana jokaista.

Evankeliumi on ihmistä varten. Alusta asti sitä onkin kerrottu ihmiseltä ihmiselle. Tekopyhyys ja traditiot vain vaikeuttavat evankeliumin kertomista, joka on tehtävämme kristittyinä. Ihmisinä emme näe riittävän selvästi tarvitsevamme Jumalaa. Olemme sulkeutuneet itseemme, synteihimme ja elämäämme.

Seurakuntakin saattaa sulkea silmänsä ihmisiltä, vaikka Jeesus meni heidän luokseen. Lähetyskäskyssä meitä käsketään menemään kaikkeen maailmaan. Evankeliumin kertominen on osa jumalasuhdettamme.

Suloinen tuoksu, oikea kieli

Paavali puhui evankeliumista suloisena tuoksuna. Kun ihminen on rakastunut, hän viettää aikaa rakkaansa kanssa. Rakkaamme tuoksu tarttuu meihin. Samoin Kristuksen tuoksu välittyy meistä, kun vietämme aikaa hänen seurassaan. C.S. Lewis muistuttaa kirjassaan Mere Christianity (Ehyt elämä), että evankeliumia välittääksemme meidän tulee myös opetella yleisömme kieli, kieli, jota ymmärretään. Jeesuskin puhui sotilaille näiden kielellä.

Oikean kielen löytämisestä Tonilla on omaa kokemusta. Timpurikollegoiden kanssa tuli erään kerran puheeksi saarna, jonka Toni oli hiljattain pitänyt baptistiseurakunnassa. Sen sisältö kiinnosti. Toni kertoi puhuneensa siitä, ettei ihmiskunnan kierosta pattingista ole koskaan tehty mitään suoraa.

– On kuitenkin Taivaallinen Timpuri, joka voi ottaa elämäsi kieron pattinkinipun ja tehdä siitä suoran, jopa Jumalalle kelpaavaan, Toni kertoi työkavereilleen.

– Kun Taivaalliselle Tipmurille annettiin tehtäväksi rakentaa silta maasta taivaaseen – ihmisen ja Jumalan välille – Hän ei tarvinnut kuin kaksi palaa puuta: pysty- ja poikkipuun. Siinä vasta Timpuri!

Toni kertoi muistavansa vieläkin työkavereiden iloiset ja tyytyväiset naurut. Viesti meni perille, ja edelleenkin keskustelut saattavat kääntyä ihmiskunnan kieroon pattinkiin ja Taivaalliseen Timpuriin.

Kun Toni tuskaili pomolleen, että seuraavaan kokoukseen pitäisi saada sana, pomo lohdutti.

– Vedä Tontsa se Taivaallinen Timpuri! Se on hyvä teksti!

Tilanne naurattaa Tonia vieläkin. Tarvittaessa pomolta voi tosiaan kysyä neuvoa saarnan kanssa. Toni on myös saanut eräältä työkaveriltaan mieluisan lempinimen Saarnaava Betonimies. Hänelle se on osoitus yleisön kielen opettelun merkityksestä. Oikea kieli on tie oikeaan ymmärrykseen.

Jari Portaankorva, Maija Latvala