-

|

Pienet herätysliikkeet ahtaalla Unkarissa

Virallisesti tunnustettuja uskonnollisia liikkeitä karsitaan.

Klaus Rösler, EBF

Unkarissa astuu voimaan uusi laki 1.1.2012 koskien uskonnollisten yhteisöjen virallistamista. Vain 14 ”historiallista kirkkoa” ja uskonnollista yhteisöä säilyttää tunnustetun asemansa. Näiden joukossa on Unkarin Baptistiyhdyskunta. Ulkopuolelle jää yli 300 pientä liikettä, joiden tulevasta statuksesta päättää maan parlamentti. Näiden joukossa ovat mm. Evankelinen metodistikirkko, Seitsemännen päivän adventistit, helluntailaiset ja Pelastusarmeija. Lain mukaan liikkeen on pitänyt toimia Unkarissa vähintään 20 vuotta saadakseen uuden lain mukaisen virallistetun aseman.

Baptistiyhdyskunnan johtaja, tri Kálmán Mészáros, pitää uutta lakia hyvänä. Sen myötä baptistit saavat vastaavanlaisen aseman kuin valtiokirkot. Näin siksi, että he ovat toimineet maassa vuodesta 1895 lähtien. Baptistien edeltäjät, anabaptistit aloittivat työn maassa jo v. 1523. Nykyään Unkarissa on n. 12 000 baptistia ja 386 paikallisseurakuntaa.

Adventistit ovat protestoineet yhdessä ihmisoikeusaktivistien kanssa asiasta lähettämällä avoimen kirjeen EU:lle ja Euroopan neuvostolle, jossa todetaan, että uusi laki rajoittaa uskonnonvapautta. Adventisteja on maassa 4600. Metodistit (n. 2000 jäsentä) ovat toimineet maassa yli 100 vuotta ja odottivat siksi saavansa tunnustetun aseman. He kuuluvat sekä Unkarin ekumeeniseen neuvostoon että Euroopan kirkkojen konferenssiin, joka on ekumeenisten protestanttien, luterilaisten, ortodoksien ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin.

Mészáros on pahoillaan siitä, että monet pienet vapaakristilliset seurakunnat ovat jäämässä ilman virallistettua asemaa. Hän vakuuttaa olevansa valmis baptistien nimissä auttamaan lain ulkopuolelle jääviä liikkeitä saamaan tunnustetun aseman.