-

|

Ruma ankanpoikanen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harri Kankare, Niina Kiviniemi

Moni tuntee hyvin H.C. Andersenin sadun rumasta ankanpoikasesta. Monelle meistä vielä tutumpi on Raamatun tarina ensimmäisestä joulusta. Mutta kovinkaan moni ei tulisi ajatelleeksi yhdistää nämä kaksi tarinaa kertoakseen joulun todellisen merkityksen aivan uudella tavalla. Harri Kankare, Joulumusikaalin idean isä, teki juuri näin.

Kertomus toivosta ja ilosta

Tarina rumasta ankanpoikasesta ei jätä ketään kylmäksi. Ankanpoikasen kokemus hylkäämisestä ja vieraudesta ankkatarhassa, talven kylmyys ja synkkä pakomatka varjostavat tarinan alkupuolta, mutta loppupuolen heräävä kevät, järven peili ja itsensä näkeminen joutsenen silmin luovat valtavan toivon ja ilon.

Vielä tätäkin riemullisempi tarina löytyy Paavalin kirjeestä Filippiläisille, jossa kerrotaan miten Jumala lähetti ainosyntyisen poikansa seimen lapsena maailmaan. Tämä joulun lapsi eli vieraana keskellämme, kärsi ristin kuoleman, mutta Jumala korotti hänet, ja antoi hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman.

Musikaalissa tarinat nivoutuvat toisiinsa, mutta ensimmäinen niistä on satua ja jälkimäinen puolestaan tosielämää. Musikaalin ydin löytyy Jumalan pelastavasta voimasta, mutta samalla se rohkaisee meitä kulkemaan rohkeasti Jumalan lapsina ”pää pystyssä”. Menneisyyden huonot kokemukset, lannistavat sanat tai tehdyt virheet voivat muuttua tulevaisuuden voimavaroiksi. Musikaalissa jokaista kutsutaan nousemaan siivilleen.

Joululauluja ja vähän räppiäkin

Musikaali on aina iso produktio ja vaatii pitkän valmistautumisen. Niinpä yhtenä varhaisena syksyn iltana istuuduimme musikaalitiiminä saman pöydän ääreen: Hanna Nieminen, Heikki Järvi, Laura Nikkanen, Gunilla Koponen, Harri Kankare ja Niina Kiviniemi. Siitä lähti idean eteenpäin työstäminen. Hahmotimme tarinaa ja pohdimme sen juonikäänteitä.

Valmistelevan tiimin merkitys oli suuri. Se loi juonirakenteen, jota kaikki yhdessä rikastuttivat pitkin matkaa. Liikkeelle lähtiessä ei vielä tarkkaan tiedetty lopputulosta.

Joululauluja aloimme kuunnella ennakkoon jo syyskuun lopulla. Kynttilöiden avulla yritimme luoda joulun tunnelmaa hetkenä, jolloin lehdet vasta tipahtelivat syksyiseen maahan. Vähitellen valikoituivat oikeat ja vähän yllättävätkin laulut mukaamme. Monien perinteisten ja mahtipontisten joululaulujen lisäksi musikaaliamme rikastuttivat muiden muassa Sakari Heikkilän ylistyskerto Kaikki, joissa Henki on, herkkä Michael Cardin ja John Thompsonin El Shaddai sekä loppuhuipennuksena Kari Joben Ilmestyskirjan laulu. Eri solistit vuorottelivat 40-henkisen kuoron kanssa. Rohkea veto oli myös Tuomas Fiskaalin ja Niina Kiviniemen sovittama ja Tuomaksen esittämä räppi Herodeksena, jonka kautta kuningas toi ilmi oman taistelunsa vastasyntynyttä Kuningasta vastaan tiedostaen kuitenkin kuka perii lopulta ikuisen valtaistuimen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

80 vapaaehtoista ja satojen tuntien työ

Komediaakin oli musikaalissa tarjolla. Yleisön eteen tuotiin kolme viisaasta tietäjää ja heidän kolme nöyrää palvelijaansa Kolmen kuninkaan marssilaulun tahdittamana pohtimaan sitä, miten erilaisia ja käytännönläheisiä lahjat olisivat olleetkaan, jos Itämaan tietäjät olisivat olleet naisia.

Timo, seurakuntamme erityisnuori ja yksi tietäjien palvelijoista, loisti musikaalin ainoassa englanninkielisessä repliikissä osoittaen tietäjiä johdattavaa tähteä ja sanoen kuolemattomat sanat: Show must go on! Näistä sanoista tulikin hyvällä tavalla musikaalin voimasanat. Viedään homma loppuun asti – show must go on.

Koko musikaali huipentui kohtaukseen ankanpoikasen muutoksesta joutseneksi, joka samalla kuvasi Jeesuksen ylösnousemusta ja sen voiman todellisuutta meidän jokaisen elämässä. Ylistyksen ja kunnioituksen ilmapiiri täytti salin Ilmestyskirjan laulun ja siihen liitetyn koreografian kautta. Koreografia oli ballerina Helena Popovin ja nuoren Wilhelmiina Hännisen tanssivan joutsenen huikea yhteistyönäytös.

Tässä mittakaavassa tehty musikaali vaati 80 vapaaehtoisen ja satojen työtuntien panostuksen, mutta työ ei todellakaan valunut hukkaan. Yhteensä 1000 ihmistä niin Kokkolassa kuin Ullavassakin sai kuulla joulun todellisesta sanomasta.

Musikaalin avulla evankeliumia

Saimme seurakuntana kokea monia ”bonussiunauksia”. Musikaali osoitti, että seurakuntaperheestämme löytyy erilaisia vahvuuksia ja armoituksia aina äänentoistosta pukusuunnitteluun, valaistukseen, taustafilmeihin ja moneen muuhun, puhumattakaan yhteen hiileen puhaltamisesta, eri-ikäisten välisestä yhteydestä ja tekemisen meiningistä. Musikaali yhdisti ja vahvisti.

Matkan varrella oli toki monia haasteitakin, mutta ne kääntyivät opiksi ja vahvuuksiksi. Päällimmäiseksi kaikesta jäi nöyrä kiitos.

Jokaista ja erilaisia tapoja tarvitaan, jotta sanoma Jeesuksesta saadaan välitettyä eteenpäin. Joulun aika tarjoaa loistavat puitteet tähän. Musikaali on yksi luova tapa välittää tätä sanomaa. Sinulla tai seurakunnallasi se voi olla joku toinen. Jumala on rikas antaja ja mahdollistaja. Pääasia on se, että lähdemme liikkeelle.

Show must go on!

Kuvat: Carita Rautiainen