-

|

Sanat sanotut aikanansa

”Kultaomenia hopeamaljassa ovat sanat, sanotut aikanansa”. Snl. 25:11.

Hyvillä sanoilla on parantava ja eheyttävä vaikutus, pahat sanat haavoittavat ja rikkovat. Jo varhaisessa elämänvaiheessa lausutut sanat voivat jäädä mieleen negatiivisina tai hyvinä, elämää kantavina voimavaroina. Pahat ja hyvät sanat voivat jopa ohjailla elämän suuntaa. Jos pahat sanat ovat kohdistuneet persoonaamme tai johonkin kipeään kohtaan, ne voivat vaikuttaa kielteisesti. Tietyissä tilanteissa loukkaavat, väheksyvät sanat nousevat ohjaamaan toimintaamme, estämään uuden esille tulemista, tukahduttavat luovuutta ja masentavat. Ne estävät jopa hengellistä kasvua ja Jumalan sanan todeksi uskomista, koska ”takaraivosta ” kumpuavat päinvastaiset sanat.

Hyvät sanat voivat sen sijaan koitua ”pelastukseksi”. Jumalan sanat, niiden todeksi ottaminen ja niihin uskominen ovat kultaomenia haavoittuneelle sydämelle, vaikka ne tulevat hopeamaljassa ja ihmisen kautta lausuttuina.

Tätä vahvistaa myös toinen sananlasku: ”Lempeät sanat ovat mesileipää, ne ovat makeat sielulle ja lääkitys luille” (Snl. 16:24). Väheksyvien ja sattuttavien sanojen haavoittamalle mielen valheiden hylkääminen ja Jumalan sanojen uskominen omaksi tervehtymiseksi ovat todellista mesileipää koko ihmiselle, hänen hengelleen, sielulleen ja olemukselleen. Jumalan sana on totuus.

Vaikka sanat olisivat kehotusta, ojennusta tai arvostelua, eivät ne satuta, kun niiden sanojan asenteena on lempeys ja hyvä tarkoitus. Ne voivat johtaa terveeseen itsetutkisteluun ja tunnistamaan omia haavoja sekä synnin ja sielunvihollisen aiheuttamia piikikkäitä istutuksia.

Jumalan lapsena saa olla hänen rakkautensa kohde, Hänen hyvien ja hoitavien sanojensa kohde. Hän ilmoittaa sanassaan mikä on totuus ja mitä Hän ajattelee meistä. Jeesuksen veri poistaa ja puhdistaa mielen säilyttämät pahat sanat ja niiden totena pitämisen. Se antaa voiman antaa anteeksi niiden sanojille.

Rakkaudella ja lempeydellä sanotut sanat parantavat.

eija.kuula@gmail.com