Tajikistanissa asuu n. 7 miljoonaa ihmistä. Maa on 98-prosenttisesti muslimimaa – tosin suurin osa on muslimeja vain nimellisesti. Maan pinta-alasta 90% on vuoristoa. Se on köyhin entisen Neuvostoliiton maista. Yli puolet maan väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, ja monet miehet joutuvat olemaan töissä Venäjällä.
Baptistityö Tajikistanin pääkaupungissa Dushanbessa alkoi v. 1929. Uskovat muodostivat seurakunnan, mutta viranomaiset sulkivat sen. Monien vetoomusten jälkeen hallitus suostui rekisteröimään seurakunnan v. 1944. Nykyisellään maan Baptistiveljesliittoon kuuluu seitsemän baptistiseurakuntaa ja niitä johtaa Alexander Verval. Työssä keskitytään evankeliointiin, lähetykseen ja uusien seurakuntien perustamiseen.
Yksi paikallisista uusien seurakuntien istuttajista tekee työtään hyvin vaikeakulkuisen maaston takana. Vaikka lähellä Uzbekistanin rajaa sijaitseva kylä on vain 300 km päässä maan pääkaupungista, ajomatka sinne kestää yhdeksisen tuntia. Matkustamme sinne. Tie kulkee kahden vuoristosolan kautta. Vaikka sen korkein osuus kulkee hyvin jyrkkien ja syvien rotkojen reunaa, ajokaiteet puuttuvat kokonaan. Tie kulkee myös seitsemän kilometriä pitkän pimeän tunnelin läpi, joka on usein sumun peitossa ja ajaminen siellä on siksi hyvin vaarallista. Pitkin tien vartta on näkyvissä autojen romuja kuin kammottavina muistomerkkeinä niistä, joiden kävi huonosti tiellä.
Pääsemme vihdoin määrän päähän ja tapaamme paikallisen evankelistan. Hän on ammatiltaan geologi ja siksi hänellä on paljon arvovaltaa kylässä. Vierailemme hänen kodissaan, jossa asuvat hänen keski-ikäiset vanhempansa ja heidän seitsemän tytärtään. Evankelistan työ on mennyt hyvin eteenpäin. Ymmärrän heti, että vaarallinen matkamme sinne oli vaivan arvoinen.
Tajikistanin baptistit tarvitsevat esirukouksiamme. He antavat suuren arvon sille, että saavat kuulua suureen uskonyhteisöön niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti. Rukoile maassa toimivien uusien seurakuntien istuttajien puolesta! Pyydä paikalliselle väestölle myös avointa mieltä, kun he lukevat omakielistä Raamattuaan ja pyydä työlle kykeneviä johtajia.