-

|

Tulkoon joulu!

IMG_0663Tapio Lohikko

Kun olin nuori, olisin kernaasti lakkauttanut koko joulun. En vielä lapsena, mutta nuorena aikuisena, kun olin jo hengellisessä työssä. Minusta tuntui kammottavalta viettää vanhaa pakanallista juhlaa, joka oli muutettu Jeesuksen syntymäjuhlaksi. Tarkoituksenmukaisuussyistä kylläkin, Eurooppahan oli muuttunut kristilliseksi maanosaksi. Silti minusta joulun pakanalliset ainekset olivat paljon ilmeisempiä kuin kristilliset. Jos minusta olisi riippunut, olisin lopettanut koko joulun siihen paikkaan. Koska Raamatussa ei kerrota Jeesuksen syntymäaikaa, ei sitä myöskään ole tarkoitettu juhlittavaksi, päättelin. Olletikin kun monet tutkijat olivat varmoja siitä, että Raamatun antaman kuvan perusteella Jeesus ei syntynyt jouluna.

Joululla on vahvat perinteet
Nykyään en ole sitä mieltä, että joulu olisi hävitettävä. Siihen on monta syytä. Ensinnäkin, olen varttunut. Elämän kokemuksesta tiedän, että joulua ei voi lopettaa. On olemassa paljon rakenteita, maallisia ja hengellisiä, jotka pitävät joulun elossa, vääjäämättä. Joulu myös rytmittää länsimaista elämänmenoa siinä määrin, että sen lakkauttaminen panisi kaiken sekaisin, tekisi tutusta elämänmenosta vieraan. Joulun lopettaminen järkyttäisi yhteiskuntarauhaa.

Eivätkä kirkot halua joulun loppuvan. Joulu on kirkossakäynnin kulta-aikaa. Silloin monet, jotka eivät muulloin käy kirkossa, menevät kuulemaan jouluevankeliumia ja laulamaan joululauluja. Siitä löytyy joulutunnelma, joka tuo mukanaan turvallisuutta. Tämä kertoo perinteen voimasta; jostain syvältä nousee mieleen lämpimiä muistoja.

Perinne tekee joulusta niin voimallisen, etteivät edes vapaat seurakunnat voi luopua joulun vietosta, vaikka joulu ei niille merkitse mitään erityistä hyppäystä kirkossa käymisessä. Vapaiden seurakuntien ihmiset osallistuvat seurakuntaelämään melko lailla ympärivuotisesti. Silti niillekin joulu on oma väriläikkänsä. Joulun perinteet ovat niin monet ja sukupolvet ylittävät, että olisi vaikeata kuvitella kristillistä seurakuntaa, joka ei niitä kunnioittaisi. Seurakunta ilman joulua olisi seurakunta ilman lämpöä ja kodin tuntua.

Joulu tuo valon
Vaikka Jeesuksen syntymän ajankohtaa ei tarkasti tiedetä, voimme hyvin viettää sitä juuri jouluna. Milloinpa muulloinkaan! Joulu sopii siihen oikein hyvin. Samoin kuin luonnossa alkaa synkimmän pimeyden jälkeen valo voittaa, ilmestyi Jeesus keskelle synkkää hengellistä pimeyttä. Hän toi valon! Miten sopiva siis onkaan joulun aika Vapahtajamme syntymäjuhlaksi!

Maallistuneessa ajassamme joulua kuitenkin vietetään – ehkäpä enenevästi – täysin maallisena juhlana. Joulun pakanalliset ainekset antavat siihen hyvät mahdollisuudet, joulun perinteessähän kulkee mukana paljon sellaista, mikä ei ole millään tavalla kristinuskoon liittyvää. Vuoden pimeimmän ajan taite on ollut luonnostaan pakanallinen juhla-aika. Maallistuneeseen jouluumme eivät kuitenkaan kuulu pakanalliset epäjumalanpalvelusriitit, vaan ennemminkin suomalaisen kekrin viettoon kuuluneet tavat: syötiin, juotiin, leikittiin ja tanssittiin. – Joulua voi siis viettää monella tavalla jo suomalaisena, puhumattakaan siitä kun otamme mukaan Suomeen muualta omien tapojensa kanssa muuttaneet.

Joulu yhdistää
Joulu on siten erityisellä tavalla kansaa yhdistävä juhla. Sellaisia ei nykyään ole paljon. Joulun lisäksi ei tule mieleen kuin itsenäisyyspäivä, ja tasavallan presidentin uuden vuoden puhe. Niin, ja jääkiekon MM-kisat. – Lapsuudestani muistan paljonkin asioita, jotka yhdistivät kansan samojen asioiden ympärille, esim. lukuisat urheilujuhlat, erityisesti olympialaiset ja Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaottelut. Ja vaikka TV:n ilmaantuminen alkoi vähitellen viedä ihmisiä eri suuntiin, yhdistivät heitä vielä television alkuaikoina samat suosikkiohjelmat, joita he katselivat kodeissaan, kaikki samaan aikaan.

On hyvä, että meillä on edes joitakin koko kansaa yhdistäviä asioita. Joulu on niistä suurin, koska sitä viettävät kaikki sukupolvet. Ja koska Suomi on nykyään monikulttuurinen maa, sitä vietetään monin eri tavoin. Otetaan siitä siis mekin oma siivumme!

Minulla on siis ollut monta pätevää syytä luopua joulun lopettamisaikeistani. Toivotankin teille kaikille riemullista Vapahtajan syntymäjuhlaa!

IMG_0663