-

|

Uskovien määrä kasvaa Turkissa

Turkki on yksi kristinuskon kehdoista; Paavali teki lähetysmatkoja alueelle, jossa myös Ilmestyskirjan seitsemän seurakuntaa sijaitsivat. Nykyisin liki 70 miljoonasta turkkilaisesta kristittyjä on alle prosentti, muslimeja 80 prosenttia.

Baptistiseurakuntia on turkissa kahdeksan. Ne muodostavat baptistiliiton, jonka päämääränä on yhteistyön ja keskinäisen rohkaisun lisäksi julistaa evankeliumia ja ylittää työssä koettavat esteet. Liiton puheenjohtaja Ertan Cevik on Izmirin (entinen Smyrna) seurakunnan pastori. Myös Samsunin seurakunnan pastori Orhan Picaklarin rooli on tärkeä.

Kaikki alkoi Johanneksen evankeliumista

Vuosia sitten Orhan huomasi ilmoituksen ilmaisesta Uudesta testamentista. Posti toikin hänelle Johanneksen evankeliumin, joka teki Orhaniin syvän vaikutuksen. Hän ei tosin tuntenut ketään, jonka kanssa olisi voinut keskustella lukemastaan.

Myöhemmin Orhan sai luettavakseen koko Uuden testamentin. Eräs työtovereista kertoi hänelle uskostaan. He alkoivat lukea Uutta testamenttia yhdessä. Kolmas henkilö liittyi seuraan ja kutsui toiset mukaan kristilliseen seurakuntaan.

Vuosien kuluttua Orhan kutsuttiin aloittamaan uutta seurakuntaa Mustanmeren rannalle, 500 000 asukkaan Samsuniin. Hän muutti perheineen kaupunkiin ja alkoi julistaa evankeliumia, josta totesi monen olevan kiinnostunut. Kristityiksi kääntyneet pyysivät hänet lopulta pastorikseen.

Alusta alkaen Orhania ja koko perhettä vastaan hyökättiin monin tavoin, muun muassa uhkauskirjein ja -sähköpostein. Ristin ja muiden kristillisten symbolien käyttö on herättänyt raivoa. Kokouksissa kävijät ovat saaneet kuulla loukkauksia, tilojen ikkunoita on rikottu ja Orhan on kerran myös kidnapattu.

Agape-seurakunta on suuri perhe

Samsunin Agape-seurakunta on kuin suuri perhe. Jäsenet ovat hyvin sitoutuneita ja hengellisten siteiden yhdistämiä. Jumalanpalvelusten lisäksi viikolla on useita muita tilaisuuksia. Kastetilaisuudet on järjestetty joko uima-altailla tai Mustassameressä. Vuosien yritysten jälkeen seurakunta sai hiljattain myös luvan rakentaa kirkon, jonka vihkiäiset pidettiin joulukuun 10. päivänä.

Samsunissa kristityksi kääntyneet avasivat aikanaan nettisivut, joilla on vieraillut tuhansia kävijöitä. Sivut osoittautuivat hyväksi keinoksi saavuttaa paikallisia. Monet ovatkin vierailleet seurakunnassa kyselemässä lisää kristinuskosta. Ihmisiä on saavutettu myös henkilökohtaisten kontaktien kautta.

Turkissa julkiset kristilliset tilaisuudet ovat sallittuja varsinaisesti vain vankiloissa. Vangit pyytävätkin seurakuntalaisia usein käymään. Turkkiin on saapunut myös paljon pakolaisia Syyriasta, Iranista ja Afganistanista. Seurakunta on tarjonnut heille muun muassa ruokaa, huopia ja hiiliä.

Ainoana evankelisena seurakuntana noin kuuden tunnin ajomatkan säteellä joka suuntaan Agape-seurakunta hoitaa uskovien opetuslapseuttamista alueellaan. 16 kaupungin ja yli seitsemän miljoonan asukkaan alueelle toivotaan syntyvän uusia seurakuntia.

– Maassamme jokainen kristitty on evankelista, ja hänen on oltava valmis myös kärsimään uskonsa vuoksi, tapaa pastori Orhan sanoa.

Uusi seurakunta Ordussa

Agape-seurakunta aloitti hiljattain uuden työn Ordun satamakaupungissa, 130 kilometrin päässä Samsunista. Kaupungissa kokoontui aluksi raamattupiiri, jonka osallistujista suurin osa oli iranilaisia.

– Joulun 2016 aikana tilaisuuksissa kävi säännöllisesti 20-25 osallistujaa. Vuoden 2017 alussa alueelle tuli lisää iranilaisia pakolaisia, joista monet ovat liittyneet joukkoon, Orhan kertoo.

Osallistujamäärä kohosikin seitsemäänkymmeneen, ja koska kokoontumistila on vain 30 neliön suuruinen, jumalanpalveluksia ja raamattupiirejä on nykyisin kaksi. Lisäksi on muuta toimintaa turkiksi, farsiksi ja englanniksi.

– Iranilaisten ohella toiminnassa on mukana ilranilaisten ystävien mukana tulleita turkkilaisia. Uudessa seurakunnassa on kävijöitä nyt kaikkiaan 150 useista eri kansallisuuksista, Orhan kertoo.

Haasteet ovatkin suuret, kun työntekijöitä on vähän. Parhaillaan muutamia turkkilaisia ja englantia puhuvia iranilaisia koulutetaan uusiksi työntekijöiksi. Toinen ongelma on jatkuva tulkkien kautta puhuminen. Ilonaiheet ovat kuitenkin ongelmia suurempia.

— Hiljattain kaksi turkkilaista tunnusti uskonsa. He käyvät tilaisuuksissamme ja lukevat Raamattua. Viime kesänä kastoimme kymmenen uskoon tullutta ihmistä, pastori Orhan iloitsee.

Orhan kertoo Ordun seurkaunnan olevan kiitollinen äitiserukaunnalleen Samsunissa.

– Saamme paljon apua. Sieltä vieraillaan torstaisin luonamme. Rukoukset, neuvot ja rohkaisu ovat arvokkaita meille.

Muistetaan esirukouksin Turkin kristittyjen työtä!

Daniel Trusiewicz on Euroopan baptistiliiton lähetystyöstä vastaava koordinaattori.