”Maa eli nousuvaihetta. Jossain vaiheessa jopa sanottiin, että Sierra Leonen talous oli maailman nopeimmin kasvavien joukossa. Maamme demokratiaa kadehdittiin. Mutta tämä hieno edistys pysähtyi yhtäkkiä ebola-viruksen puhkeamiseen toukokuun puolivälissä 2014. – – Kaikki hämmästyivät. Kyse oli uudesta taudista, josta hyvin harvat tiesivät mitään.” Näin kirjoittaa Sierra Leonen baptistiunionin sosiaalityön johtaja Samuel Conteh.
Ja köyhä Sierra Leone todellakin pysähtyi. Koko yhteiskunta sai uudet tiukat määräykset siitä, mitä sai tehdä, mitä ei. Ulkona liikkumista rajoitettiin vain välttämättömimpien asioiden hoitoon, sillä hirvittävä tauti oli levinnyt maahan. N. 3000 ihmistä on tähän mennessä kuollut, heidän joukossaan 12 lääkäriä ja 200 sairaanhoitajaa.
Nyt maa on palaamassa hiljalleen normaaliin elämään, koska taudin leviäminen on saatu kuriin. Koulutkin saivat aloittaa toimintansa huhtikuun puolivälissä. Pimeän jälkeen on alkanut valo sarastaa.
Uusi hanke käynnistyy tänä vuonna. Suomen Baptistikirkko on tehnyt kolme onnistunutta kolmivuotista kehitysyhteistyöprojektia Sierra Leonessa. Niistä uusin oli menossa Bon alueella ebola-epidemian puhjetessa. Hanke päättyi viime vuoden lopussa. Olimme anoneet myös uutta projektia maahan vuosille 2015 – 2017, mutta saimme viime joulukuussa kielteisen päätöksen.
Lähetystyöryhmä eli hankevastaava Raili Huhtala, puheenjohtaja Jari Portaankorva sekä muut ryhmän jäsenet Lauri Kotkavuori, Anneli Lohikko ja Margit Sinisalo kokivat kuitenkin, että päätöksestä piti tehdä oikaisuvaatimus, koska Ulkoministeriö antoi siihen mahdollisuuden. Se oli hylännyt hakemuksen vedoten siihen, että uusi hankkeemme keskittyi liiaksi rakennusprojekteihin, joita ei lueta kestävään kehitykseen kuuluvaksi. Olimme asiasta eri mieltä, koska koulutus, jos mikä, on kestävää kehitystä ja sille on luotava toimivat puitteet.
Tammikuussa lähetimme oikaisuvaatimuksemme ja huhtikuun alussa saimme tiedon, että hankkeemme hyväksytään sittenkin. Seikkaperäisessä selvityksessään valituksemme käsitelleet Ulkoministeriön virkamiehet toteavat mm. että rakennushankkeet Sierra Leonessa ovat kuin ovatkin kestävää kehitystä, sillä maa luetaan ns. hauraiden maiden joukkoon. Tällaisilla mailla on normaalioloissakin vaikeuksia huolehtia kansalaistensa peruspalveluista, joihin koulutkin kuuluvat. Ja missä käydä koulua, jos ei ole koulurakennuksia?
Autamme maan pohjoisen provinssin kouluja
Tänä vuonna alkava hankkeemme toteutetaan maan pohjoisosassa, missä pyritään ennen kaikkea turvaamaan alakouluikäisten mahdollisuus koulunkäyntiin Makenissa, Lunsarissa ja Gberray Junctionin alueella korjaamalla ja rakentamalla kouluja. Lapsia noissa kouluissa on yhteensä n. 1120, opettajia nelisenkymmentä. Koska osa opettajista toimii vapaaehtoisina, eivätkä siten ole valtion palkkaamia, heille hankitaan riisisäkkejä ja siten pyritään varmistamaan heidän pysymisensä noissa Sierra Leonen baptistiunionin omistamissa kouluissa. Kouluille hankitaan myös opetusmateriaalia sekä oppilaiden että opettajien käyttöön. Jotta köyhien perheiden tyttöjä saataisiin kouluun, heille hankitaan pakolliset koulupuvut. Kouluissa opetetaan lisäksi puutarhan hoitoa ja puutarhasta saatavat tuotteet myydään koulujen hyväksi. Samalla lapset oppivat hyödyllisiä taitoja niin omaa tämänhetkistä perhettään kuin tulevaisuuttaankin ajatellen.
Uuden hankkeen haasteet
Vaikka Ulkoministeriö hyväksyi nyt hankkeemme, se edellyttää, että alkaneessa hankkeessa kiinnitämme joihinkin asioihin entistä tarkempaa huomiota. Ne on kiteytetty lähinnä kolmeen seikkaan.
1. Meidän tulee lisätä hankkeen seurantaan uusia laadullisia mittareita. Tällaisia ovat mm. lasten sijoittuminen koulun jälkeen ja arvosanat kansallisissa kokeissa, jotka järjestetään jokaisen lukuvuoden lopussa.
2. Lisätä yhteistyötä kouluviranomaisten ja paikallisten viranomaisten kanssa.
3. Meidän tulee päivittää ebolan vaikutuksia hankkeen toteuttamiseen.
Olemme kiitollisia, että saimme hankkeemme läpi. Raili Huhtala vierailee, mikäli mahdollista, Sierra Leonessa jo tulevana syksynä ja selvittelee paikan päällä asioita ja hankkeen edistymistä. SBK:n naiset ja muutkin kustannuksiin osallistuneet lähettävät reppuja tuliaisiksi koululaisille ja ne menevät parhaiten perille juuri maassa käymisen yhteydessä.
Olemme jälleen riippuvaisia seurakuntien avustuksesta hankkeeseemme. Ensi vuoden puolella meillä on uutta materiaali uudesta hankkeestamme ja tulemme jälleen mielellämme vierailemaan seurakunnissa kertomassa asiasta lisää.
Jos haluat jo nyt osallistua hankkeen omavastuuosuuden keräämiseen, voit lähettää lahjasi suoraan Suomen Baptistikirkon kehitysyhteistyötilille, FI33 1581 3000 1150 70. Kiitos tuestasi!
Yhteistyökumppanimme Sierra Leonessa
Kehitysyhteistyöhankkeemme toteutetaan yhdessä Sierra Leonen baptistiyhdyskunnan (BCSL) sosiaalijaoston kanssa. Yhdyskunta on perustettu 27.4.1974. Siihen kuului vuoden vaihteessa 190 seurakuntaa, joissa on yhteensä 29 406 kastettua jäsentä. Pastoreita on 89 ja evankelistoja 57. Viime vuonna seurakunnissa kastettiin kaikkiaan 1194 uskoon tullutta.
BCSL ylläpitää seuraavia kouluja: 25 ala-astetta, 7 yläastetta ja 1 ammattikoulu
Anneli Lohikko