-

|

Vaasassa vietettiin perhejuhlaa

Sunnuntaina 25.9. vietettiin Vaasan baptistiseurakunnassa perheiden juhlaa. Sen kruunasi, kun Salon ja Kursun perheet, yhteensä 10 jäsentä, siunattiin seurakuntaan. Vaasan yli 108 vuotta vanha seurakunta sai hienon piristysruiskeen. Sanan ja rukouksen lisäksi perhejuhlaa virkisti myös pyhäkoululaisten kuoron laulut sekä lauluryhmä ”Viisi uskovaista miestä.”

kursut%20j%20salot2

Salon perhe muutti Turusta Vaasaan. Kursun perhe on muuttanut Ruotsista Suomeen ja Vaasaan. Molempien perheiden isät ovat opettajia ja samankaltaisuus elämänkulussa oli leimaa-antava heidän puheissaan. Isänpäivän lähestyessä nostamme nämä kaksi uutta seurakunnan ”isää” esille tässä jutussa.

Jarmo Salo

Kahden lapsen isä Jarmo on tullut uskoon 12-vuotiaana leirillä. Uskovaisessa kodissa kasvanut Jarmo ajautui myöhemmin etäämmälle uskosta. Hän palasi kuitenkin takaisin ja lupasi Jumalalle tehdä töitä evankeliumin sanan eteen.

Ensin kouluavustajana toiminut Jarmo kiinnostui opettajan tehtävistä. Monien vaiheiden jälkeen hän alkoi opiskella eri ainekokonaisuuksia ja valmistui opettajaksi. Jarmolle on tyypillistä pohdiskella asioita matemaattisesti ja loogisesti. Tarinat maailman ja elämän synnystä olivat vaikeita sovittaa Raamatun totuuden kanssa yhteen, mikä vei häntä kauemmas Jumalasta. Kuitenkin Jumalan puhe hänen kohdallaan voitti.

Lapset kristilliseen kouluun

Opettajana Jarmo koki, ettei lapsien olisi hyvä olla tavallisessa kunnallisessa koulussa ja harkitsikin Turun alueella lähettävänsä lapset kristilliseen kouluun. Koulu sijaitsi kuitenkin etäämmällä, eikä siitä siinä vaiheessa tullut mitään.

Turussa opettajana ollessaan hän alkoi pohtia mahdollisuutta päästä kristilliseen kouluun opettajaksi. Mielessä kävi useampikin vaihtoehto eri puolilla Suomea. Rukouksessa Jarmo sitten lupasi Jumalalle, että hän hakee töitä kristillisestä koulusta. Kiinnostus heräsi Vaasan kristillistä koulua kohtaan, mutta selatessaan nettisivuja hän totesi, että pieni koulu ei ehkä tarvitse lisää opettajaresursseja. Toisin kuitenkin kävi, eikä aikaakaan, kun Jarmo oli rehtorin haastattelussa Vaasassa.

Opettajana Vaasassa Jarmo aloitti helmikuussa 2016. Kesällä oma talo Turussa meni kaupaksi, ja uusi talo löytyi Vaasan Huutoniemeltä. Perheelle Vaasa oli mieluinen paikka, koska puoliso Marjo on Vaasasta kotoisin ja Marjon isäkin asustaa paikkakunnalla. Parasta muutossa oli se, että lapset, Eveliina 11 vuotta ja Lilea 9 vuotta, pääsivät kristilliseen kouluun.

Seurakunta keskipisteenä

Jarmo on seurakunta- ja vastuunkantajatyyppi. Turussa ollessa hän oli vanhimmiston jäsen ja taloudenhoitaja. Myös baptistikirkkokunnan asiat ovat kiinnostaneet. Hän on toiminut pitkään kirkkokunnan hallituksen jäsenenä. Sitoutuneisuus Jumalan sanaan ja seurakunnan palvelutehtäviin on Jarmolla ominainen piirre. Myös yhteisten asioiden hoito yhteiskunnallisella tasolla on Jarmolle tärkeä asia.

Jani Kursu

Toisen perheen isä, Jani, on lähtöisin Ruotsista, jonne hänen vanhempansa olivat muuttaneet 1970-luvulla. Jani syntyi Ruotsissa ja kävi koulunsa siellä. Ensin hän opiskeli atk-alaa, mutta se ei oikein vetänyt miestä mukaansa. Kotoa pois muuttaminen muutti myös 12-vuotiaana leirillä uskoon tullutta aikuistunutta Jania. Biletys ja juhlat kaukana kotoa olivat mielessä. Jumalan kutsu kuitenkin soi sydämessä. Jani uudistui uskossaan ja päätti lähteä opiskelemaan Isoon Kirjaan Keuruulle.

Kursun perhe

Raamattuopiston aikana hän tapasi kurssisihteeri Johanna Hokkasen ja yhteistä tekemistä riitti. Heidät vihittiin Vaasan Baptistikirkossa ja paluu Ruotsiin alkoi. Puoliso Johanna luki lähihoitajaksi Ruotsissa oloaikana, ja Jani valmistui opettajaksi Tukholman ammattikorkeakoulusta. Jani ja Johanna osallistuivat suomenkielisen helluntaiseurakunnan toimintaan Katrineholmissa. Jani soitti trumpettia Katrineholmin kaupunginorkesterissa ja teki opettajantehtävää eritysoppilaiden parissa. Johanna palveli lähihoitajana Hemtjänstissä (kotipalvelu).

Vaasaan muutto

Jossain vaiheessa perheessä, jossa oli jo kolme lasta, kiinnostus Johannan kotikaupunkia Vaasaa kohtaan lisääntyi. Yhdeksän Ruotsissa olovuoden jälkeen perhe päätti muuttaa Johannan kotikaupunkiin. Tavarat pakattiin kuorma-autoon ja matka Suomeen alkoi.

Johannalle oli töitä kaksikielisenä lähihoitajana yllin kyllin. Janilla ei ollut tietoa työstä. Vaasaan tulon jälkeen heti seuraavana aamuna soi kuitenkin puhelin, ja Janille tarjottiin opettajan paikkaa. Jumalan johdatus oli konkreettista. Opettajan tehtävät ovat jatkuneet samassa paikassa tähän päivään saakka. Perhe on kasvanut vielä yhdellä lapsella. Kolme kouluikäistä lasta ovat Vaasan kristillisen koulun oppilaina.

Seurakunta

Jani oli tottunut Ruotsissa ollessa pienempään seurakuntayhteyteen ja Vaasassakin baptistiseurakunta on tuntunut kotoisalta. Kanttorin tehtävät ovat työllistäneet musiikkimiestä kovasti. Lapset ovat innokkaita pyhäkoululaisia.

Isien roolit

Niin Jarmo kuin Janikin haluavat korostaa isyyden tärkeää merkitystä lasten kasvatuksessa. Myös kristillinen kasvatus on molempien uskovien opettajien mielestä tärkeää. Jani toivoo, että oma elämä voisi olla esimerkkinä lapsille, ja ennen kaikkea, että oma sanoma ja elämä olisivat sopusoinnussa. Jarmo toivoo elävänsä elämänsä siten, että hän tulisi jonain päivänä saamaan kiitoksen Jumalalta (Matt. 25:21).

Teksti: Heimo Hokkanen

Kuva: Joni Hokkanen