Via Crucis-pääsiäisnäytelmä esitetään tänä vuonna 20. kerran pitkänäperjantaina Helsingin ydinkeskustassa. Esitys perustuu keskiaikaiseen kirkkoperinteeseen. Heikki Sarmanto on säveltänyt teokseen uuden version Hoosiannasta. Kärsimysnäytelmä seuraa pääsiäisen tapahtumia kiirastorstaista pitkäperjantaihin.
Saksassa Oberammergaun pääsiäisnäytelmää on pienessä alppikylässä esitetty jo vuosisatojen ajan. Perinne Ammegaussa syntyi vuonna 1634, kun kyläläiset välttyivät rutolta ja päättivät sen muistoksi esittää Kristuksen kärsimyskertomuksen joka kymmenes vuosi. Suomessa pääsiäisnäytelmien suosio alkoi nousta 1990-luvulta alkaen ja kiinnostus niitä kohtaan ei ole vähentynyt. Ensimmäinen Via Crucis pidettiin Helsingissä vuonna 1996 ja tapahtumaan osallistujien määrä on vuosittain vaihdellut 15 000 – 35 000 välillä. Viime vuonna oli mukana 20 000 ihmistä.
Ennen näytelmän alkua pidetään hartaus, jossa näyttelijät siunataan ja lähetetään. Pääsiäisvaellus alkaa Kaisaniemestä, jossa tapahtuu Jeesuksen kavaltaminen ja vangitseminen. Väkijoukko kulkee pimeässä illassa tulisoihtujen valossa seuraten vangittua Kristusta kohti Pilatuksen ja Herodeksen oikeudenkäyntiä Säätytalon ja Suomen Pankin luo. Oikeudenkäynnin jälkeen siirrytään Tuomiokirkon portaille, jossa tapahtuu ristiinnaulitseminen. Yleisö seuraa täydellisen hiljaisuuden vallitessa ristintien etenemistä, jokin ikuisessa Kristuksen kärsimyskertomuksessa puhuttelee.
Juhlavuotena 2015 Jeesuksen roolissa on Matti Leino. Esityksen ohjaa oopperaohjaaja Ville Saukkonen. Uuden käsikirjoituksen on tehnyt Veli-Pekka Hänninen. Mukana pääsiäisnäytelmässä ovat muun muassa Oskari Katajisto, Jorma Uotinen, Satu Silvo, Kristiina Halkola ja Juha-Pekka Mikkola. Pääsiäisnäytelmän järjestää ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. yhdessä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Ammattinäyttelijöiden lisäksi tapahtuman rakentamiseen osallistuu suuri joukko vapaaehtoisia avustajia.
Jari Portaankorva