-

|

Viikonlopun illoissa musiikkia ja keskustelua

Suomen baptistikirkon kesäjuhlia korvaavat YouTube-kanavalla lähetettävät tilaisuudet jatkuvat. Lauantai-iltana kello 20 alkaen seurataan monipuolista musiikkitilaisuutta. Sunnuntaina tarjolla on suora paneelikeskustelu kello 18.

Lauantain musiikki-illassa kuullaan tuttujen hengellisten kappaleiden lisäksi myös esittäjien omia sävellyksiä. Tyylien ja kokoonpanojen kirjoa on tarjolla siinä määrin, että tilaisuuden voi hyvin katsoa vaikkapa kahdessa osassa, sillä se on nähtävillä jonkin aikaa myös lauantai-illan jälkeen. Suora likki tilaisuuteen on tässä.

Musiikki-illan instrumentaaliesityksistä vastaa pianisti Mikkö Ylönen Vaajakosken baptistiseurakunnasta. Hänelle musiikin monipuolinen tekeminen ja opettaminen ovat ammatti ja elinkeino.

“Musiikin sivussa olen harrastanut kirjoittamista. Käytän usein musiikkiani tarinoiden tai tunnelmien välittäjänä,” Mikko kertoo.

Hän kokee musiikin olevan ilmaisumuotona ainutlaatuinen tapa herättää ja käsitellä tunteita, luoda tunnelmia ja viedä kuulijat uusiin maailmoihin. Hengellistä elämää ja toimintaa olisikin Mikon mukaan vaikea kuvitella ilman musiikkia, vaikka joissain kristinuskon suuntauksissa sen käyttöä jumalanpalveluksissa on rajattu esimerkiksi soitinten osalta.

“Musiikki on yksinkertaisesti niin keskeinen osa ihmiskunnan historiaa ja kulttuuria, että sen täydellinen poistaminen eri yhteyksistä on käytännössä mahdotonta.”

Musiikilliselle vaellukselle

Lauantai-illan konsertissa Mikko esittää sekä P. J. Hannikaisen Suojelusenkeli-kappaleen että gospelpotpurin, joka kantaa nimeä Kristityn vaellus.

“Suojelusenkeli tuo monelle varmasti mieleen klassisen maalauksen kahdesta lapsesta ylittämässä rikkinäistä siltaa enkelin varjellessa heitä taustalla”, Mikko arvelee.

Kappale luetaankin hänen mukaansa monesti lasten virreksi, mutta siinä on myös aikuisia koskeva kaksoismerkitys. Lapsi kun voi tarkoittaa myös ihmislasta ja toisen säkeistön maininta lankeamisesta merkitä niin kompastumista kuin paluuta synnin tiellekin.

Alun perin Mikko teki laulusta laulajan kanssa esitetyn sovituksen, jota nyt on muokattu soolopianolle sopivaksi.

“Sovitukseen on haettu sävyjä jazzista ja elokuvamusiikista.”

Kristityn vaellus -gospelpotpuri tähyää puolestaan populaarimusiikin juuriin, jotka ovat afrikkalaisessa musiikkiperinteessä.

“1800-luvun Yhdysvalloissa kristityiksi kääntyneet orjat alkoivat yhdistää hengellisiä teemoja omaan musiikkiinsa. Useassa kappaleissa toivo orjuudesta vapautumiseen rinnastui Jordanin takana siintävään Luvattuun maahan pääsemiseen.” Mikko kertoo.

Hän muistuttaa, että ilman yhdysvaltalaista gospelmusiikkia meillä ei olisi esimerkiksi bluesia, jazzia, suomirockia tai hengellistäkään kevyttä musiikkia.

“Viiden perinteisen gospelkappaleen potpurissani on kuvattu kristityn vaellus maallisesta ahdistuksesta Jeesuksen kohtaamiseen ja evankeliumin eteenpäin viemiseen.”

Kristityn vaellus päättyy lopulta Taivaan kotiin. Niin käy myös potpurissa.

Suosi suoraa

Sunnuntai-iltana kannattaa etsiytyä ruudun ääreen seuraamaan Vaajakosken vasta remontoidusta baptistikirkosta lähetettävää suoraa paneelikeskustelua. Kello 18 alkavaan keskusteluun on mahdollisuus osallistua viestitse, mutta luonnollisesti vain, mikäli seuraa lähetystä suorana. Osallistumisesta annetaan selkeät ohjeet lähetyksen aikana.

Paneelikeskustelun johtaa Leena Valkonen ja paneelissa keskustelevat Markku Tiitinen, Sami Günther sekä Tarja Poikkimäki. Keskustelussa paneudutaan kysymykseen oleellisesta: Mikä elämässä ja uskossa on lopulta tärkeää? Suora linkki tilaisuuteen on tässä.

Tilaisuus päättyy Iisak Liukon pitämään hartauteen. Kesällä nettikirkot ovat tauolla, mutta nettipyhäkoulu PyhisTube pyritään julkaisemaan viikottain läpi kesän.