-

|

Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää?

Jeesuksen aikalaisten sanonta osoittautui taaskin turhan kyyniseksi, kun Euroopan baptistikirkot kokoontuivat hänen kotikaupunkiinsa.

Jari Portaankorva

Euroopan baptistikirkkojen vuosittainen kokoontuminen oli tänä vuonna Nasaretissa. Kaupunki on Vapahtajan kotikaupunki, jossa hän vietti suurimman osan elämästään, vaikka syntyikin Betlehemissä.

Maahanmuuttajat tuovat elämää seurakuntiin

Päivien aikana keskusteltiin ajankohtaisista kysymyksistä ja varsinkin työn haasteista muuttuvan maailman keskellä. Seurakunnat ovat monien haasteiden kuten maallistumisen edessä. Samaan aikaan saapuu Eurooppaan innokkaita kristittyjä muista maanosista.

Suomeen on saapunut n. 400 karenibaptistia pakolaisina. Heitä on Norjassa lähes tuhat sekä muutamia satoja Tsekissä ja Hollannissa. Nasaretissa päätettiin perustaa verkosto, jonka avulla voidaan auttaa kareneja löytämään yhteys paikallisiin eurooppalaisiaan baptistiyhteisöihin. Tärkeä osa karenityössä on ystävyys ja läheisyys. Norjassa syntynyt ajatus on, että jokaisella pakolaisperheellä tulisi olla oma ystäväperhe.

Norjassa pastori Terje Andre toimi integraatiopastorina muutaman vuoden ja on nyt uusi Norjan pääsihteeri. Hän oli pastorivaimonsa kanssa perustamassa uutta 14 hengen seurakuntaa vuonna 2005. Seurakuntalaiset ovat kotoisin Norjasta ja viidestä muusta eri maasta. Terje oli aiemmin ammatiltaan käyrätorvensoittajana Tanskan valtion oopperassa.

Euroopan baptistien seuraavaksi presidentiksi valittiin Hans Guderian. Hän toimii pastorina Berliinissä. Hans Guderian oli aiemmin vuosia Euroopan Baptistien lähetysliiton (EBMI) pääsihteeri.

Juutalaiset ja arabit löysivät ystävyyden

Israelissa on ollut arabiaa puhuvia Jeesukseen uskovia aina ensimmäisestä helluntaista lähtien. Arabikristittyjen rukouspyyntö kuului kaikille baptisteille ympäri maailmaa: ”Te, jotka rukoilette rauhaa Jerusalemille, rukoilkaa myös samalla palestiinalaisvaltion puolesta.” Länsirannalla on yli 50 000 kristittyä. Suhteet muslimeihin ovat yleensä hyvät, lukuun ottamatta islamilaisia ääriliikkeitä. Sieltä löytyy myös seurakuntia, joiden kaikki jäsenet ovat entisiä muslimeja. Monet islaminuskoiset ovat kiinnostuneita kuulemaan evankeliumia.

Messiaanisilla juutalaisilla ja arabikristityillä on myös paljon yhteistyötä keskenään, ja he etsivät sovintoa henkilökohtaisella tasolla. Kristittyjen ja messiaanisten ystävyys ja yhteistyö voivat olla esimerkkinä muille juutalaisille ja arabeille. Usko yhdistää ja sovinnon tähden on mahdollisuus elää ystävyydessä keskenään, vaikka juutalaiset ja arabit ajattelevat usein eri tavalla poliittisista ja uskonnollisista asioista liittyen Israelin valtioon.