Jari Portaankorva

|

Vaihto-opiskelija Kiki Francois: ”Perheelläni on vahvat jouluperinteet”

Kuluvan vuoden syyskuun ensimmäisenä päivänä Helsingin yliopistoon saapui vaihto-opiskelija Atlantin takaa. Kimani ”Kiki” Francois viettää vielä joulunalusajan Suomessa, mutta suuntaa aatonaattona takaisin kotiin. 

Kimani ”Kiki” Francois, 25-vuotias teologian opiskelija, saapui Suomeen Yhdysvaltain Georgiasta. Vaihto-opinnot Helsingissä kestävät kuluvan syyslukukauden. Helsingin yliopisto aloitti vasta tänä vuonna vaihto-opiskelijaohjelman yhdysvaltalaisen Emory-yliopiston kanssa, ja Kiki onkin ensimmäinen opiskelija, joka saapui Suomeen kyseisen ohjelman puitteissa. 

Englanninkielinen maisteriohjelma, jossa Kimani opiskelee, on nimeltää Theology and Religious Studies. Sen puitteissa Kiki perehtyy muun muassa konfliktien ratkaisuun, dialogiiin ja ekumeeniseen teologiaa. Sekä syksyn opinnot että matka kylmään pohjoiseen ovat olleet Kikistä mielenkiintoisia kokemuksia. 

Kimani Francois siunattiin viime kesäkuussa pastoriharjoittelijaksi Peachtree-baptistiseurakunnassa Atlantassa. Seurakunta on ollut Kimanin kotiseurakunta hänen maisteriopintojensa ajan.

Aktiivista opiskeluaikaa 

Kimani vietti lapsuutensa Georgiassa ja Floridan Miamissa. Hänen perheellään on monikulttuuriset eteläamerikkalaiset ja yhdysvaltalaiset juuret. Kimanin isä Francis Francois on kotoisin Saint Lucian saarivaltiosta, joka sijaitsee Bermudanmerellä. 

Kiki kasvoi seurakunnan keskellä. Francoisen perhe osallistui aktiivisesti mustien helluntaiseurakunnan toimintaan. Nykyään Kimanin äiti Delia on Orlandossa toimivan International Worship Centre -helluntaiseurakunnan pastori. 

Kun Kiki tuli opiskeluikään, häntä alkoivat kiinnostaa viestinnän opinnot herätyskristillisessä yliopistossa. Hän pääsikin opiskelemaan Wheaton Collegeen Illinoihin. Se on sama perinteikäs opinahjo, jossa opiskeli aikoinaan myös evankelista Billy Graham. 

Opinnoissaan Kimani keskittyi erityisesti retoriikkaan ja kulttuurintutkimukseen. Opiskelujen lisäksi Kiki edusti Wheatonia yliopistojen urheilukisoissa. Hänen lajejaan olivat pituushyppy sekä pikajuoksu. Kimani oli lisäksi aktiivisesti mukana mustien opiskelijayhdistyksessä. Hän toimi muun muassa yhdistyksen tapahtumien koordinaattorina kahden vuoden ajan. Viimeisenä lukuvuotenaan hän työskenteli myös oppilaitospastorina. 

Kimani ehti piipahtaa vaihto-opintojaksonsa aikana myös Helsingin eteläisessä ”naapurikaupungissa” Tallinnassa. 

Oikeudenmukaisuus sydämen asiana 

Kimani valmistui viestinnän kandidaatiksi Wheatonista keväällä 2019. Jatko-opintonsa hän halusi tehdä kuitenkin teologiasta ja haki siksi Emory Yliopiston Master of Divinity -koulutusohjelmaan. 

Emoryn yliopiston Candler School of Theologyssa – eli yliopiston teologisessa tiedekunnassa – Kiki opiskelee teologiaa, etiikkaa, yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, mustaa feminismiä sekä pastoraalista johtamista. Hänen kotiseurakuntansa on Peachtree-baptistiseurakunta Atlantassa. Seurakunta on perustettu jo 1800-luvulla. Se kuuluu nykyisin Cooperative Baptist Fellowship (CBF) -yhteisöön. Alun perin seurakunta oli mukana Yhdysvaltojen etelävaltioiden baptistien liitossa. 

Kimani Francois siunattiin ja asetettiin kesäkuussa 2021 seurakuntansa pastoriharjoittelijaksi. Hän työskenteli seurakunnassa erityisesti yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvien tehtävien parissa. Kiki ylläpitää yhä omaa blogiaan verkossa sekä julkaisee säännöllisesti podcasteja. Tekstit ja podcastit käsittelevät Raamatun periaatteita ja yhteiskunnan eriarvoisuutta, esimerkiksi mustien naisten kohtaamaa väkivaltaa sekä erityisesti Black Lives Matter -liikehdintää mustien oikeuksien puolustamiseksi. 

Kimani valmistui keväällä 2019 viestinnän kandidaatiksi Wheaton Collegesta, joka on perinteikäs herätyskristillinen yliopisto. Samaa yliopistoa kävi aikanaan evankelista Billy Graham.

Kaunista arkkitehtuuria, ujoja ihmisiä 

– Syksyn aikana kaupunki on tullut tutuksi. Helsinki muistuttaa ilmastoltaan paljon Chicagoa. Kaupungin kasvot ovat modernit ja kansainväliset, täynnä kaunista arkkitehtuuria, Kimani kertoo kaksi kuukautta Suomessa vietettyään. 

Kiki myöntää, että Suomessa ihmiset ovat hieman varautuneita ja ujoja. Helsinki on silti ystävällinen ja turvallinen kaupunki asua ja opiskella. Kiki on pannut merkille senkin, että Suomessa ihmiset näyttävät noudattavan tarkasti koronaohjeita. He kulkevan varovaisesti joukkoliikenteessä ja yliopistolla. 

Suomen lisäksi Kimani on päässyt käymään myös etelänaapurissa. 

– Olen vieraillut opiskelijakavereideni kanssa Suomenlinnan lisäksi Tallinnassa. 

Vaihtojaksonsa ajaksi Kiki löysi itselleen sopivan hengellisen yhteisön Espoossa toimivasta United Community Churchistä. Seurakunnan pastori Shaun Rossi on opiskellut aikanaan hänkin juuri Yhdysvaltojen Illinoisissa. 

Helsingin yliopisto aloitti kuluvana vuonna vaihto-opiskelijaohjelman yhdysvaltalaisen Emory-yliopiston kanssa. Kimani onkin ensimmäinen opiskelija, joka saapui Suomeen kyseisen ohjelman puitteissa.

Jouluksi kotiin 

Kimanin opinnot alkavat olla loppusuoralla. Hänen on määrä valmistua maisteriksi jo tulevana keväänä. Sitä ennen koittaa paluu kotikonnuille. 

– Aion osallistua Suomessa seurakuntien joululauluiltoihin ja joulujuhliin, mutta lennän jouluksi kotiini Orlandoon perheeni luo. Lentolippuni on päivätty aatonaatolle, joten palaan kotiin juuri joulupäiväksi, Kimani iloitsee. 

Joulupäivän aamu alkaa perheessäni yhteisellä rukouksella.

Kikin kotiseurakunnassa Atlantassa opetetaan kaikkiaan neljänä sunnuntaina nimenomaan joulun tapahtumista. Tärkeä osa seurakunnan joulunajan toimintaa on myös jokavuotinen keräys Cooperative-baptistiyhteisön tekemän lähetystyön hyväksi. 

Myös lähellä olevien tarpeita muistetaan. Seurakunta kantaa jouluna huolta erityisesti kaupunkinsa kodittomista, joille viedään joulupaketteja. Paketti sisältää hygieniapakkauksen, vaatteita, ruokaa sekä lääkkeitä. 

Jouluaattoiltana seurakunta pitää jumalanpalveluksen, jota voi nykyisin seurata suorana lähetyksenä verkosta. 

Perheen perinteikäs juhla 

Francoisen perhe kokoontuu suomalaisittainkin tyypilliseen tapaan jouluisin yhteen. Kimani suuntaa sisaruksineen joulunpyhiksi heidän vanhempiensa luokse Orlandoon. 

– Meillä on vahvat joulun viettoon ja valmisteluihin liittyvät perinteet. Vietämme joulua tämän tarkan perhetradition mukaisesti joka vuosi. 

Valmistelut alkavat jo marraskuussa, jolloin koristellaan joulupuu ja piha laitetaan valmiiksi. Pohjolassa joulunvietto on varsin aattopainotteista, kun taas anglosaksisessa maailmassa joulupäivän merkitys korostuu. Francoisen perheessä jouluruuat paistetaan ja keitetään yhdessä juuri aattoiltana. 

– Joulupäivän aamu alkaa yhteisellä rukouksella. Luemme tuolloin äidin johdolla jouluevankeliumin tekstejä. 

Hartaushetken päätyttyä perhe kokoontuu katsomaan televisiosta perinteistä New Yorkista lähetettävää jouluparaatia. Paraatin jälkeen avataan joululahjat. 

– Illalla katsomme vielä yhdessä jokavuotisen Walt Disneyn jouluohjelman. 

Francoisen perheen joulu kuulostaa suomalaisittainkin yllättävän tyypilliseltä. Jouluun kuuluu kokoontuminen yhteen sekä joukko niin ikiaikaisia kuin selvästi uudempiakin perinteitä. Sulassa sovussa kaikki.