Osallistuin Washingtonissa pidettyyn Capitol Ministries -järjestön kansainväliseen koulutusviikkoon. Viikko oli tiivis sisältäen opetusta, keskustelua ja tutustumista Yhdysvaltain edustajainhuoneen ja senaatin jäseniin ja järjestön toimintaan. Capitol Ministries perustettiin vuonna 1996 ja järjestö työskenteli aluksi lainsäätäjien ja virkamiesten parissa Kalifornian Sacramentossa. Työ laajeni myöhemmin muiden osavaltioiden keskelle.
Vuonna 2010 toiminnan painopiste siirtyi Washingtoniin, jossa alkoivat viikoittaiset raamattupiirit edustajainhuoneen jäsenille. Vuonna 2015 toiminta laajeni Yhdysvaltain senaattiin ja sinne syntyi myös raamatunopiskeluryhmiä. Vuonna 2017 raamattutyö sai paljon julkisuutta, kun presidentti Donald Trumpin Valkoisen talon kabinetin ministerit alkoivat osallistua säännöllisesti Raamatun opetukseen ja tutkimiseen.
Capitol Ministries -järjestö pyrkii toiminnassaan epäpoliittisuuteen ja neutraaliuteen, sillä raamatunopetukseen osallistuu molempien puolueiden jäseniä, demokraatteja ja republikaaneja. Työn tavoitteena ei ole edustajien lobbaus heidän päätöksenteossaan, vaan tutkia yhdessä Raamattua ja rukoilla sekä säännöllisen toiminnan kautta vahvistaa siihen osallistuvien kristillistä vakaumusta.
Koulutusviikolla kuulimme aamupäivisin kongressin ja senaatin jäsenten hartauspuheita, joissa he kertoivat mikä merkitys uskolla Jumalaan on ollut heidän työssään ja perhe-elämässään. Keskiviikkoiltana kokoonnuimme Capitol Hill Clubiin illalliselle, jota vietettiin Texasin kuvernöörin Rick Perryn kunniaksi. Perry on tunnettu republikaanisen puolueen poliitikko.
Rick Perry toimi Teksasin osavaltion kuvernöörinä vuosina 2000–2015. Hän oli myös vuosina 2017–2019 Yhdysvaltain energiaministeri Donald Trumpin hallituksessa. Illallispuheessaan Perry kertoi elämästään nuorena taistelulentäjänä, uskostaan Jumalaan ja paluustaan lapsuuden kotiin lentäjäuransa päätyttyä. Hän muisteli, kuinka hänet valittiin ensimmäisen kerran demokraattien edustajana osavaltion senaattiin ja myöhemmin siirryttyään republikaanisen puolueen ehdokkaaksi valittiin julkisiin virkoihin. Rick Perry on myös pyrkinyt aiemmin kaksi kertaa Yhdysvaltain presidentiksi vuosina 2012 ja 2015. Hän on aktiivinen metodistiseurakunnan jäsen.
Tutustuimme myös Capitol Hillin edustajainhuonerakennukseen, joka tunnetaan erityisesti vuoden 2021 uutisista. Silloin Donald Trumpia tukevat mielenosoittajat tunkeutuivat kongressitaloon sisälle, jossa oli juuri käynnissä vuoden 2020 presidentinvaalien tulosten vahvistaminen. Pääsimme sisälle jättimäiseen rakennukseen tarkkojen turvatoimin jälkeen ja kuljimme samoja käytäviä myöten pylväikkösaliin saakka, jota mielenosoittajat käyttivät ennen kuin heidät pysäytettiin.
Pääsimme tunteja kestäneen opastetun esittelyn kautta tutustumaan mielenkiintoisiin paikkoihin, joita ei aina saanut valokuvata ja myös puhelimet kerättiin välillä pois. Näimme historialliset portaikot, joita myöten Abraham Lincoln nousi puhumaan kongressille ja pienen kappelin rakennuksen sisällä. Seinälle oli kiinnitettynä alkuperäinen Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus sekä patsaita entisistä presidenteistä, ja ne loivat juhlalliset puitteet vaelluksellemme. Itsenäisyys ja vapaus tulivat esille usein oppaan puheesta ja monista maalauksista ja niiden esittämistä historiallisista kertomuksia, jotka kuvasivat kuvaten siirtolaisia, uudisasukkaista ja Amerikan alkuperäiskansoja. Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson (baptisti) kävi meitä myös tervehtimässä.
Kävin varhain aamulla kävelyllä Capitol Hillin ympäristössä ja siellä näkyi Washingtonin elämän kääntöpuoli. Miehiä nukkui kaduilla makuupusseissa ja peittojen alla ja he heräilivät uuden päivän koittaessa. Paikallinen roomalaiskatolinen seurakunta täyttyi asunnottomista avuntarvitsijoista, joille tarjottiin kahvia ja aamupalaa. Washingtonin keskustassa oli päiväsaikaan myös jatkuvasti poliisioperaatioita ja kadun kulmissa näkyi piiritystilanteita, joissa useampi poliisiauto seisoi rivissä vilkut päällä. Monet kongressin jäsenet ovat joutuneet autokaappausten uhriksi viime vuosien aikana. Washingtonia on kutsuttu maailman murhapääkaupungiksi ja sen rikosluvut ovat olleet usein Yhdysvaltain suurimmat.
Yhdysvaltain poliittisesta tilanteesta emme kuulleet mitään analyysiä, mutta henkilökohtaisissa keskusteluista kävi ilmi politiikan jakavan kansaa vahvasti kahtia, ja nyt pelätään jopa väkivaltaistakin konfliktia maan sisällä. Capitol Hillin valtauksen pelätään ennustavan uusia konflikteja tulevaisuudessa. Suomen politiikassa on näkynyt polarisaatio kasvavana ilmiönä, mutta se on Yhdysvalloissa vielä paljon voimakkaampi ilmiö. Uskonto näkyy Washingtonissa paljon avoimemmin kuin Suomessa, jossa sitä pidetään enemmän yksityisasiana.