|

Blogi: Vaino muistuttaa uskonnonvapauden merkityksestä

Vietimme hiljattain vainojen uhrien muistopäivää. Kristittyjen vainojen raportoidaan lisääntyvän muun muassa Kiinassa, Intiassa ja Nigeriassa. Uhrin uskonnolla perusteltu väkivalta kasvaa globaalisti. Euroopassa se kohdistuu esimerkiksi juutalaisiin ja muslimeihin. Eurooppalaisina baptisteina emme voi sivuuttaa asiaa.

Baptisteja on vainottu ja jopa surmattu uskonnollisten näkemysten vuoksi. 1500-luvulla tuhannet anabaptistit kuolivat toisten kristittyjen käsissä. Kesällä 2020 käytiin oikeutta uskonnollista kirjallisuutta lain vastaisesti jakanutta baptistia vastaan. Historiaamme ovatkin aina kuuluneet vainot ja väkivalta.

Historia on herättänyt meissä syvän sitoutumisen sen tilanteen suojelemiseen, jossa jokaisella on oikeus valita uskontonsa ja harjoittaa sitä vapaasti. Emme käytä pakkovaltaa tai aseita Jumalan valtaa ja oikeudenmukaisuutta etsiessämme. Muistamme niitä baptistiperheemme jäseniä, jotka on vangittu, pahoinpidelty tai jopa surmattu evankeliumin tähden.

Ajatuksista, jotka johtavat panettelemaan itsestämme etnisesti, kulttuurisesti ja uskonnollisesti poikkeavia, on tehtävä parannus. Lisääntyvä kulttuurien moninaisuus avaa mahdollisuuden julistaa teoin ja sanoin, että kaikissa ihmisissä näkyy Jumalan kuva. Jokaisella on oikeus samaan arvoon ja vapauksiin, joita pidämme itsellemme kuuluvina.

Olemme kuuliaisia Jeesuksen esimerkille ja käskyille. Tiedämme, että kansat tuomitaan sen mukaan, miten ne kohtelevat nälkäisiä, janoisia, muukalaisia ja niitä, jotka tarvitsevat vaatteita tai ovat sairaita tai vangittuja (Matt. 25:31-46). Jos emme itse toimi Jeesuksen esimerkin mukaisesti, on tehtävä parannus.

Jokaisella on oikeus samaan arvoon ja vapauksiin, joita pidämme itsellemme kuuluvina.

Meidän tulee sitoutua jokaisen ihmisen uskonnon ja uskon vapauden puolustamiseen samalla, kun välitämme evankeliumia. Siksi vastustamme suvaitsemattomuutta ja hyväksymme toisin uskovat. Jeremia kehottaa pakkosiirtolaisuuteen joutuneita toimimaan ”sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.” (29:7). Mitä tarkoittaa, että toimimme kaikkien parhaaksi – emme vain baptistien tai muden kristittyjen?

Baptisteina olemme herätyskristittyjä. Koska rakastamme Jeesusta, pyrimme jakamaan evankeliumin muille. Johann Gerhard Onckenin sanat ”jokainen baptisti on evankelista” rohkaiskoon meitä kertomaan uskostamme, kuten Euroopan baptistit 200 vuotta sitten. Evankeliumin levittäminen ei tarkoita suvaitsemattomuutta, vaan sellaisen rakkauden osoittamista, joka kunnioittaa toisen omantunnon vapautta.

Jospa löytäisimme uuden toivon näköalan siihen, että elämä etnisesti ja kulttuurillisesti erilaisten ihmisten parissa voi olla hedelmällinen maaperä Jumalan teoille meissä ja meidän keskellämme. Kun muistamme uskonsa vuoksi vainottuja ja tapettuja, johtakoon rukous meitä parannukseen ja evankeliumiin sitoutumiseen.

Kirjoittaja on Euroopan baptistiliiton Vapauden ja rauhan komission puheenjohtaja. Teksti on julkaistu vuosi sitten.