-

Suomen Baptistikirkko

Suomen Baptistikirkko (SBK), Finska Baptistkyrkan on virallinen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta, jonka kotipaikka on Tampere.

Baptismi

Baptismin juuret ulottuvat 1500-luvulla Keski-Euroopassa käynnistyneeseen uskonpuhdistuksen kolmanteen haaraan: anabaptisteihin ja 1600-luvun englantilaiseen herätyskristillisyyteen. Sana baptisti tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa kastajaa. Baptistiseurakuntaan liitytään kasteessa, jossa tunnustetaan henkilökohtainen usko Jeesukseen Kristukseen. Kaste tapahtuu Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen upottamalla veteen.

Baptistit ovat kansainvälinen protestanttinen seurakuntaliike. Toimintaa on maailman kaikissa maanosissa. Jäseniä baptististien rekistereissä on lapset mukaan lukien n. 110miljoonaa. Baptistisen opin mukaan kastettuja jäseniä on kaikkiaan noin 60 miljoonaa. Yhdysvalloissa baptistit ovat suurin protestanttinen ryhmä ja siellä seurakuntiin kuuluu 33 miljoonaa jäsentä. Euroopassa jäsenmäärä on n. 900 000.

Paikallinen seurakunta on aina itsenäinen omassa toiminnassaan. Siksi seurakuntien käytäntö jäsenmäärien laskennassa ja muussakin toiminnassa voi eri paikoin vaihdella.

Suomen Baptistikirkko

Suomen ensimmäinen baptistiseurakunta perustettiin vuonna 1856 Ahvenanmaan Föglön saaressa. Suomen baptistit (suomenkieliset ja ruotsinkieliset yhdessä) rekisteröityivät 1889 eriuskolaislain perusteella uskonnolliseksi yhdyskunnaksi nimellä Suomen Baptistiyhdyskunta. Vuonna 1928 uskonnonvapauslain tultua voimaan suomenkieliset baptistit järjestäytyivät uuden lain mukaan viralliseksi kirkkokunnaksi. Suomen Baptistiyhdyskunta muutti vuonna 2009 nimekseen Suomen Baptistikirkko.

Suomen Baptistikirkkoon kuuluu 14 seurakuntaa. Suurimmat seurakunnat ovat Tampereella, Vaajakoskella ja Turussa. Yhdentoista suomenkielisen seurakunnan lisäksi baptistikirkkoon kuuluu englannin- ja venäjänkielisiä järjestävä Imatran baptistiseurakunta, venäjänkielinen seurakunta Lappeenrannassa sekä Burmasta (Myanmar) Suomeen muuttaneiden karenibaptistien maanlaajuinen seurakuntayhteisö. Seurakunnat ovat pieniä, jäseniä SBK:n seurakunnissa on yhteensä noin 1500.

Oppi

Baptistit opettavat uskon peruskäsitteitä samalla tavalla muiden protestanttien kanssa. Uudestisyntyminen ja henkilökohtainen uskonratkaisu on tärkein opinkohta.

Baptisteilla ei ole mitään yhteistä yhteistä uskontunnustusta. Apostolinen uskontunnustus on Baptistien maailman liitossa (BWA) hyväksytty sisällöllisesti, mutta kirjoitettuja uskontunnustuksia baptisteilla ei yleensä ole. Suomen Baptistikirkon sääntöihin on lain vaatimuksesta kirjattu virallinen uskontunnustus:

”Me uskomme, että meidän Herramme Jeesus Kristus itse apostoliensa kautta perusti ja asetti maan päälle pyhän seurakuntansa, jonka perustuksena on Jumalan iankaikkisesti pysyvä sana ja elävä usko Kristukseen. Me uskomme, että seurakunnan muodostavat maailmasta kutsutut, mielenmuutokseen ja kääntymykseen tulleet, uskovana kastetut ihmiset, joilla on yksi Herra, yksi usko, yksi kaste. Me uskomme yhteen Jumalaan, kaiken Isään ja Luojaan, ja Hänen Poikaansa, Jeesukseen Kristukseen, meidän Vapahtajaamme ja Pyhään Henkeen, meidän Puolustajaamme, sekä tunnustamme Jeesuksen Kristuksen seurakunnan ainoaksi pääksi ja paimeneksi”

Raamatulla on keskeinen asema seurakunnan opetuksessa: se on uskon ja opin ylin auktoriteetti.

Uuden Testamentin seurakunnat ja niiden elämä ovat esikuvana ja esimerkkeinä myös tämän päivän seurakunnille.

Paikalliset seurakunnat ovat itsenäisiä ja myös uskonnonvapaus ja riippumattomuus valtiosta on tärkeä hengellinen periaate. Jumala on ilmoittanut itsensä Raamatun sanan kautta. Jeesus Kristus on lihaksi tullut Jumalan Poika ja vain hänen kauttaan voi ihminen pelastua. Pyhä Henki on tullut kristittyjen johdattajaksi ja lohduttajaksi sekä uskonelämän voimaksi.

Yhteisöjäsenyydet:

  • Euroopan Baptistiliitto (EBF, European Baptist Federation)
  • Euroopan Baptistilähetysliitto (EBM, European Baptist Mission)
  • Baptistien maailmanliitto (BWA, Baptist World Alliance)
  • Suomen vapaakristillinen neuvosto (SVKN)
  • Suomen ekumee­ninen neuvosto (SEN), tarkkailijajäsen
  • Kehitysyhteistyön palvelukeskus (KEPA)
  • Vapaiden kirkkokuntien radio- ja tv-toimikunta

Hallinto

Kirkkokunnan hallituksen muodostavat puheenjohtaja ja vähintään 3, mutta enintään 11 jäsentä. Hallituksen tehtävänä on valvoa, tukea ja kehittää yhdyskunnan toimintaa. Lisäksi se päättää seurakuntien ottamisesta yhdyskuntaan.

Kirkkokunta julkaisee Kodin Ystävä -nimistä lehteä, joka nykyisin ilmestyy nimellä KY -lehti.