Suomi
Suomen Baptistikirkon sisällä toimii kolme lähetystyön kautta alkunsa saanutta seurakuntaa: Espoon kotikirkko ja Lappeenrannan seurakunnat. SBK tekee seurakuntien istutusyhteistyötä pääasiassa yhdysvaltalaisten baptistiyhdyskuntien kanssa.
Sierra Leone
Suomen Baptistikirkko on toteuttanut Sierra Leonessa kehitysyhteistyöprojektina Suomen valtion tukemana kouluprojekteja.
Suomen ulkoministeriö myönsi hanketukea vuosille 2003–2018. EBM/Suomen Baptistikirkkoprojekti vuodelle 2020 jatkaa koulujen tukemista. Lisätietoja: Hankevastaava Raili Huhtala.
Sierra Leone on maailman köyhin maa. Vielä pari vuotta sitten se oli myös maailman väkivaltaisin maa.
Kymmenen vuoden sisällissota RUF-kapinallisten ja hallituksen joukkojen välillä on päättynyt ja kapinalliset ovat kadonneet kansan pariin. Heistä ei puhuta, kuten ei myöskään heidän kädettömiksi ja jalattomiksi silpomistaan uhreista kansa haluaa unohtaa sen ja rakentaa uutta elämää.
Sierra Leone elää nyt etsikkoaikaansa. Kansa toipuu sotaväsymyksestä ja odottaa elämän eheytymistä. Hyvinvointiin on hyvät mahdollisuudet, sillä köyhyydestä huolimatta Sierra Leone on vauras maa. Sen maaperä on timanttista ja viljavaa.
Marja-Leena Suvanto (Kehitysuutiset 1/05)
Kamerun
Euroopan baptistien lähetysliitto tukee Kamerunin baptistiyhdyskunnan toimintaa.
Vuonna 1990 Vaajakosken baptistiseurakunta kutsui lähetysvaihtoon perheen Kamerunista. Tavoitteena oli, että perhe tutustuu seurakuntaelämään Suomessa eläen keskuudessamme vuoden verran. Sen jälkeen he palasivat Kameruniin. Perheen ollessa Suomessa Vaajakoskella ilmeni, että perheen isä Emmanuel Koum halusi kouluttautua pastoriksi. Tämän tueksi koottiin eri seurakunnista kannatusrengas, joka koulutti Emmanuelin pastoriksi kamerunilaisessa teologisessa tiedekunnassa. Hän valmistui vuonna 1995, jolloin hänet nimitettiin pastoriksi Pohjois-Kameruniin Djoudandoun baptistiseurakuntaan. Siellä hän toimi neljä vuotta.
Vuonna 1999 perhe muutti Doualaan, missä Emmanuel Koum aloitti uuden baptistiseurakunnan nimeltään Israel Makepe. Seurakunta on kasvanut ja vahvistunut. He tekevät innokkaasti evankeliointityötä. Seurakunnan tavoitteena on istuttaa uusia seurakuntia lähiympäristöön.
Emmanuel Koum tekee innokkaasti työtä myös lasten ja nuorten parissa. Hänen seurakuntansa teki pohjoisessa myös vankilatyötä.
Vaajakosken baptistiseurakuntaan kuuluva Irma Mantsinen valittiin vuonna 1991 Koumien kannatusrenkaan tukihenkilöksi. Tämän tehtävän myötä hän on ollut lyhyitä jaksoja lähetys- ja koulutustyössä Kamerunissa Baptistiyhdyskunnan työyhteydessä.
Pastori Koum on ollut organisoimassa näitä työjaksoja. Kohteena on ollut pyhäkoulunopettajien koulutus eri puolilla Kamerunia. Sen lisäksi työtehtäviin on sisältynyt mm. opetusta lastenleireillä, käsitöiden opettamista naisille sekä katulapsityötä. Kesällä 2005 Irma oli kuukauden lähetysmatkalla Kamerunissa kuudetta kertaa.
Brasilian lastenkoti- ja katulapsityö
Euroopan Baptistien lähetysjärjestö MASA-lähetys (Missionarishe Aktionen in Südamerika) toimii Euroopan lähetysliiton (EBM) alaisuudessa.
MASA on perustanut lastenkoteja Brasiliaan ja Argentiinaan, sekä yhden lastenkodin Euroopan puolelle, Portugaliin. Niissä on hoidettavana noin 600 lasta.
Lastenkodit ovat syntyneet, kun ihmiset ovat omassa elämässään tulleet tuntemaan Jumalan rakkauden. Tällöin on havaittu katulasten avun tarve.
MASA:n lastenkodit toimivat itsenäisesti paikalliset olot huomioon ottaen. Niillä kaikilla on sama päämäärä – antaa ”aurinkopaikka varjon lapselle”, ja auttaa lapsia heidän kehittymisessään. Lastenkoti tarjoaa lämpöä, rakkautta, ruokaa, turvallisuutta, terveydenhuoltoa, leikkikoulutoimintaa, sekä koulutusta, jonka avulla lapsella on mahdollisuus oppia ammatti.
Brasiliassa on noin 10 miljoonaa katulasta. Osa heistä on ajettu pois kotoaan, osa on hylättyjä tai orvoksi jääneitä lapsia. Tavallisesti nämä lapset muodostavat jengejä, jotka varastavat ja ryöstävät muita ihmisiä. He myös saattavat työskennellä huumekauppiaiden hyväksi hankkiakseen elantonsa. Monet lapset eivät myöskään tunne vanhempiaan. Heillä ei ole tiedossa syntymäaikaansa eikä nimeään, koska heistä ei ole tehty mitään ilmoitusta viranomaisille.
Kaduilla on tavallista nähdä 10–12-vuotiaita tyttöjä, jotka ovat jo itsekin äitejä. Heitä käytetään hyväksi prostituoituina. Heillä on omat välittäjänsä, jotka ”pitävät huolta” heistä. Jokaisen näiden lapsen tarina on hyvin surullinen. He joutuvat kokemaan nälkää ja monenlaista puutetta. He elävät pelossa, koska heitä vihataan. Palkkamurhaajille ja muille rikollisille maksetaan näiden lasten hävittämisestä, koska kadut halutaan puhdistaa heistä.
Katulapsityön toteuttamisessa Jumala käyttää ihmisiä, jotka tukevat tätä työtä rukouksin ja eri käytännön toimin. Jotkut ovat alkaneet nimikkovanhemmaksi, tukien taloudellisesti tätä toimintaa. Toiset ovat lähettävät vaate- ja lelupaketteja lastenkoteihin. Tätä toimintaa voidaan myöskin tukea lahjoittamalla käytettyjä postimerkkejä, joita lähetetään käsiteltäväksi Saksaan, myydään keräilijöille ja tuotto käytetään näissä lastenkodeissa tehtävään työhön.
Historiaa
Kamerun
Suomen baptistit aloittivat lähetystyön Afrikassa vuonna 1956, jolloin Henry ja Terttu Aalto lähtivät Suomen baptistiyhdyskunnan ensimmäisinä lähetystyöntekijöinä Kameruniin.
Seuraavat lähetit Kamerunissa olivat Niilo ja Marja Mäenpää, jotka aloittivat vuonna 1962. Heidän työ- alueenaan oli etupäässä Pohjois-Kamerun.
Vuonna 1969 sinne lähtivät Kauko ja Sointu Malin perheineen ja vuotta myöhemmin Raili Takanen ja Pirkko Lehtinen.
Sierra Leone
Sierra Leonessa on tehty lähetystyötä lähes 200 vuotta. Kuitenkin vasta vuonna 1974 sinne perustettiin Baptistiyhdyskunta. Samana vuona saapuivat maahan ensimmäiset suomalaiset lähetyssaarnaajat Euroopan baptistien lähetysliiton (EBM) lähettäminä. He olivat pastori Jorma ja Brenda Lempinen perheineen.
Myöhemmin ovat Sierra Leonessa toimineet lähetystyöntekijöinä Suomesta pastori Markku ja Maibrit Vehkaoja perheineen, sekä sairaanhoitajat Sinikka Sivonen ja Helene Wallin.
Jari ja Marja Leena Portaankorva perheineen valittiin lähetystehtävään vuonna 1997. He lähtivät syksyllä 1998. Portaankorvat joutuivat kuitenkin palaamaan Suomeen vielä saman vuoden lopulla hyvin lyhyehkön työjakson jälkeen. Silloin maassa syttyi sota ja tilanne oli kriittinen ulkomaalaisten oleskelulle. Siksi kaikki lähetys- ja avustamistyöntekijät jouduttiin evakuoimaan sieltä.
Kapinalliset valtasivat maan pääkaupungin Freetownin vuoden 1999 alussa kahden viikon ajaksi, jolloin kuoli taisteluiden seurauksena noin 10.000 ihmistä. Radiossa haastateltu kristitty nainen sanoi katkerana, että ”meidän on käsketty kääntämään toinen poski kun meitä lyödään kasvoihin. Mutta siellä ei puhuta mitään siitä mitä meidän pitäisi tehdä, jos molemmat kätemme ja jalkamme katkotaan.” Sairaaloissa oli tuhansia kädettömiä ja jalattomia, varsinkin lapsia. Maassa riehuvan sisällissodan tähden oli pakolaisia maan sisällä ja naapurimaissa noin 2 miljoona.
Euroopan baptistien lähetysliitto (EBM) on tehnyt Sierra Leonessa työtä rakentamalla sinne kouluja, sairaanhoitoklinikoita ja lähettämällä maahan teologisia ja teknisiä lähetystyöntekijöitä.
Kun Sierra Leonen Baptistiyhdyskunta perustettiin, siihen kuului kolme seurakuntaa ja jäseniä oli yhteensä pari sataa. Nyt jäseniä on noin 20 000 ja seurakuntia 120.
Seurakunnat eivät voi juurikaan auttaa ihmisiä taloudellisesti. Koska maa on maailman köyhin. Kristityt voivat kuitenkin sanoa kuten Pietari ja Johannes: Kultaa ja hopeaa ei meillä ole, mutta se mitä meillä on, sen me tarjoamme ihmisille: sanoman Jeesuksesta, lohdutuksen tuovasta Jeesuksesta.