Maija Latvala

|

Euroopan köyhimmän maan baptistit auttavat ukrainalaispakolaisia

Moldovan baptistit toimivat määrätietoisesti auttaakseen niitä, jotka pakenevat Venäjän aloittamaa sotaa. Moldovassa on Ukrainan rajanaapuri, jonka alueella on tällä hetkellä yli 90 000 pakolaista. Lisäksi 150 000 pakolaista on kulkenut maan läpi muihin maihin, yleensä Romaniaan.

Moldovan baptistiyhdyskunnan johtaja Ion Miron selvitti Baptistien maailmanliiton, lähetysjärjestö BMS:n sekä Euroopan baptistiliiton johtajien tapaamisessa, miten yhdyskunta on järjestellyt resurssejaan huolehtiakseen ukrainalaisista ​​pakolaisista ​​niin Moldovan ja Ukrainan välisellä rajalla kuin myös yhä useamman paikallisseurakunnan työn kautta.

Upouusi, hyvin varusteltu Moldovan baptistien majoituskeskus on nyt avattu, jotta sinne voidaan sijoittaa 250 pakolaista. Jokaiselle on oma vuodepaikka. Toisessa, vanhemmassa keskuksessa voidaan majoittaa 150 henkeä. Yhteensä 50 moldovalaista baptistiseurakuntaa tekee lisäksi kaikkensa voidakseen majoittaa lisäksi 1 200 pakolaista siihen asti, että nämä muuttavat toisaalle. Ion Mironin mukaan monet moldovalaisbaptistit, mukaan lukien hänen oma perheensä, ovat avanneet kotinsa vastaanottaakseen ne, jotka saapuvat Ukrainasta usein ilman mitään. Moni huomaa, että mukaan otettu rahakin on menettänyt suurimman osan arvostaan. Baptistiyhdyskunnan ylläpitämä yksityinen lääkäriklinikka Emmanuel pyrkii huolehtimaan pakolaisten kiireellisistä lääketieteellisistä tarpeista.

Rukoile, ole hyvä

Ion Mironin silmissä oli kyyneleitä, kun hän alkoi kertoa pakolaisista, jotka noin 60 baptistivapaaehtoista ovat kohdanneet Ukrainan rajalla. Eräs Kiovaan maansa puolesta taistelemaan jäänyt isä oli pyytänyt naapuriaan viemään 13-vuotiaan tyttärensä turvaan. Naapuri on vasta äskettäin läpäissyt ajokokeen ja joutui ajamaan kolme päivää erittäin vaikeissa olosuhteissa päästäkseen Moldovan rajalle. Yksi baptistiryhmistä löysi hänet täysin uupuneena. Naapuri sai ruokaa ja lepoa, jotta saattoi jatkaa matkaansa.

Moldovan baptistien 65 orpolapselle tarkoitetussa kodissa valmistaudutaan ottamaan vastaan ​​300 orpoa, jotka tuodaan Ukrainasta turvaan Moldovaan.

Cristina Pokidko, moldovalainen Euroopan baptistinaisten (European Baptist Women United, EBWU) jäsen kirjoittaa:

”Tiedän, että sydämenne huutavat Ukrainan ja Moldovan puolesta. Kiitos rakkaudestanne ja tuestanne. On uskomatonta ja sanoin kuvaamatonta, mitä siellä ja täällä tapahtuu. – – Huolehdimme Jumalan kansasta palvellaksemme hädänalaisia ​niin ​hengellisesti, henkisesti kuin aineellisestikin. Ole niin hyvä ja rukoile puolestamme!”

Taloudellinen tuki välttämätöntä

Huonon taloudellisen tilanteensa vuoksi Moldovan hallinnon mahdollisuus tukea avustustyötä taloudellisesti on heikko. Hyvin organisoituun baptistien avustustyöhön tarvitaan kiireellisesti lisää varoja, jotta työ voi jatkua ja laajeta entisestään tarpeen kasvaessa. Esimerkiksi pakolaisten kuljettamiseen tarvittavan polttoaineen hinta on kaksinkertaistunut Moldovassa viime viikkoina.

Jo saamiensa lahjoitusten ansiosta maailmanlaajuinen baptistiperhe, joka toimii Euroopan baptistiliiton kautta, on pystynyt antamaan välitöntä taloudellista tukea Moldovan baptistiliitolle. Lähipäivinä sitä pyritään lisäämään.

Muistakaa rukoilla sotaa pakenevien pakolaisten sekä Moldovassa tai muualla toimivien baptistiveljiemme ja -sisartemme puolesta, jotka auttavat pakolaisia Kristuksen myötätuntoa ja rakkautta osoittaen. Muistakaa tukea myös taloudellisesti heidän äärimmäisen tärkeää työtään ukrainalaispakolaisten parissa.

Mikäli haluat tehdä rahalahjoituksen ukrainalaispakolaisten hyväksi Euroopan baptistiliiton kautta, lue lisää sivulta ebf.org/ukraine. Lahjoitusvaroilla hankitaan ruokaa, hygieniatarvikkeita, lääkkeitä, sähkögeneraattoreita, bensiiniä, peittoja, tyynyjä ja muita tarvittavia tavaroita sekä Ukrainan sisäisille että maasta pakeneville pakolaisille.

Moldovan baptistiyhdyskunaan kuuluu 482 seurakuntaa, joilla on kaikkiaan 19 578 jäsentä.

Lähde: ebf.org / Käännös: Maija Latvala