Heikki Järvi

|

Hän tuo rauhan ja poistaa pelon

Älkää pelätkö, minä ilmoitan teille suuren ilon – oli joulun sanoma Herran enkelin kertomana Luukkaan mukaan. Se varmasti on tuttu jokaiselle suomalaisellekin vielä, vaikka Raamattu muuten alkaa tutkimusten mukaan olla vieraampi? Luulenpa, että tänään tarvittaisiin sama enkeli, saman sanoman kanssa takaisin, ei vain kedolle paimenten tykö, vaan kaduille kaiken kansa luo. Kaikkia kansojahan tuo enkelin sanoma itse asiassa koskikin.

Tuo ”pelko” sanana on mielenkiintoinen. Se on fobos, josta suomen kieleen ”fobia” sana tulee. Siihen aikaan sana toki ymmärrettiin kaikelle pelolle, niin myös myönteiselle, kunnioittavalle pelolle. Samalla ”pelko” sanalla orja kunnioitti siis isäntäänsä. Sitä myös Jeesus käytti, kreikankielisessä tekstissä, kun hän kehotti ihmisiä kohdentamaan pelon terveelle pohjalle – nimittäin Jumalan pelkoon: Matt.10: 28. Älkääkä peljätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua; vaan ennemmin peljätkää häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin.

Meidän voi olla vaikea ymmärtää tämän pelon todellista luonnetta täällä ”Pohjolan lintukodossa”, josta toki olemme kiitollisia Jumalalle! Maailmalla on monta kipupistettä tänäkin päivänä, jossa fobia on ikävästi läsnä. Vajaa vuosi sitten olimme Japanissa tutustumassa lähetystyökohteeseemme. Nyt kun vuodenvaihteen uutiset maanjäristyksestä kiirivät tänne, niin muistui mieleen oma kokemukseni kun pilvenpiirtäjän yläravintolassa käydessäni WC:ssä mielestäni vesi lainehti pöntössä ja minä kysyin lähetiltämme, että kuvittelenko vai heiluiko tämä rakennus. Hän sanoi, kuin mitään ei olisi tapahtunut, että joo tämä oli vain pieni järistys, näitä on aina silloin tällöin. Nyt väkisinkin samaistui siellä olevien ihmisten pelkoon.

Vanhin tyttäremme on avioliitossa nigerialaisen miehen kanssa. He ovat tälläkin hetkellä miehen kotimaassa ja kävivät nyt sillä rannikon osalla, josta aikanaan orjia laivattiin länteen vietäväksi. Vaikka vain heidän ottamiaan kuvia katselimme, niin saattoi fobian ja ikävän aistia vieläkin sillä museoalueelta.

Ennen joulua me kävimme tapaamassa perheen äitiä, joka oli lastensa kanssa tullut sotatilannetta pakoon tänne Suomeen. Heidän kokemuksensa oli jotain käsittämätöntä, mitä me emme täällä edes kykene ymmärtämään. Niin läheltä heidän perhettään oli kriisi pyyhkäissyt. Perheen äidin tuska oli suuri ja hän kertoi, että tuntuu tosi pahalta, kun ei ole sanoja jolla ”huutaisi tuskansa ulos” niin, että tulisi ymmärretyksi ja lohdutetuksi. Heidän kokemuksensa tilanteista oli fobian läsnäolo ja sitähän ei täällä kaukana aistita. Minua melkein hävetti olla suomalainen!

Ukrainan hätä on välistä jäänyt Lähi-Idän tietotulvan jalkoihin. Yleensäkin kun kriisi jatkuu tarpeeksi kauan, niin ihmiset turtuvat uutisiin kriisialueelta. Kriisi muuttuu näkymättömäksi, äänettömäksi, se lakkaa olemasta realismia? Kosketus karuun arkeen palauttaa sen taas elämään. Vuosi sitten minulla oli tilaisuus käydä itse tuossa maassa ja nähdä ja kokea heistä monien ahdistus ja pelko. Tuntuu siltä, että monien sydämissä pelko kasvaa tilanteiden eskaloitumiseksi.

Meillä fobiaa aiheuttaa joillekin sosiaalinen tilanne. On paljon ihmisiä, jotka pelkäävät ja kokevat epäoikeudenmukaisuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ennakoi Suomen poliitikoille vaikeita pohdintoja, jotta rahat palveluihin saadaan tulevaisuudessa riittämään. Taas joudutaan tekemään ikäviä ratkaisuja, jotka koskettavat monia jo ennestään vaikeassa tilanteessa olevia. Ilmastoahdistus on pitkään piinannut monien mieliä. Tuntuu, että mitkään toimet eivät ole tarpeeksi. Jesajan sanat tuntuvat todelta tämän päivän maailmassa:

Jes. 24:5”Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton.”

Herran enkelin sanoma on siis ajankohtaisempi nyt kuin koskaan! ”Älkäämme siis peljätkö”. Jumala ei viivytä apuansa! Meille on syntynyt Vapahtaja, Jeesus Kristus! Totuus on ja siihen on tottuminen, että Maailmaan ei tule kaikkia tyydyttävää Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta, ennen kuin itse Rauhanruhtinas sen tullessansa tuo! Hän tuo rauhan ja poistaa pelon jo nyt jokaisen sydämestä, joka sitä Häneltä
avoimesti pyytää!

Matteus sanoo evankeliuminsa luvussa 7:7. “Anokaa, niin teille annetaan; etsikää, niin te löydätte; kolkuttakaa, niin teille avataan. 8. Sillä jokainen anova saa, ja etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan.” Laitetaan Jumala koetukselle ja kokeillaan yhdessä lupauksen toimivuutta.

Yle aamuhartaus 2024