Jari Portaankorva

|

Kaksi kuningasta

Kuningas Herodes

Jeesuksen syntymän aikoihin Juudeaa hallitsi kuningas Herodes. Hän eli suuressa rikkaudessa kuin tuhannen ja yhden yön saduissa. Tämä ei kuitenkaan ollut satua, vaan täyttä totta. Herodes rakensi kuninkaallisen palatsin yksinäiselle vuorelle Jerusalemin eteläpuolelle ja talvipalatsin Jerikoon. Lähelle Kuollutta merta hän suunnitteli suuren Masadan linnoituksen itselleen toiseksi palatsiksi ja pakopaikaksi. 

Israelin kuivan erämaan keskelle nousivat uima-altaat marmorilattioineen. Kesareaan Herodes rakensi amfiteatterin johon mahtui istumaan 4000 ihmistä. Mutta Herodeksen tunnetuin hanke oli Jerusalemin vuorelle rakennettu kultainen temppeli, joka oli aikakauden suurin rakennus.

Palatsit ja niiden aarteiden loisto eivät tehneet Herodesta onnelliseksi. Kerrotaan, että hän oli sydämeltään synkkä vaikka oli kuningas. Hän oli isänsä puolelta juutalainen, mutta ei itse kokenut olevansa osa Israelin kansaa. Hän etsi roomalaisten suosiota keinoja kaihtamatta. Hänestä kasvoi vähitellen epäluuloinen, julma ja eristäytynyt ihminen. Vanhetessaan hänestä tuli vielä vainoharhainen. Hän tapatti sukulaisiaan, jopa oman vaimonsa ja poikansa.

Kuningasten kuninkaan syntymä

Toisenlainen oli vapahtajan Jeesuksen Kristuksen syntymäpaikka. Messias kuningas syntyi Beetlehemin kaupungin tallissa. Jeesus-lapsi kapaloitiin ja laitettiin nukkumaan pieneen eläinten ruokinta-astiaan eli seimeen. Vastasyntynyttä hoidettiin vaatimattomassa eläinten suojassa. Jeesuksen syntymästä ei tiedetty mitään, ei Roomassa eikä Jerusalemissa.

Mutta tähti johdatti tietäjät kaukaa idästä Jerusalemiin ja he menivät kuningas Herodeksen palatsiin kyselemään, mistä löytyy vastasyntynyt kuningas. Kun Herodes kuuli, että uusi kuningas oli syntynyt maailmaan hän hämmästyi ja suuttui.

Itämaan tietäjät tiesivät Herodeksen maineen eivätkä tahtoneet paljastaa lapsen olinpaikkaa. He kiersivät kaukaa Jerusalemin paluumatkallaan. Herodes pelkäsi valtansa puolesta jopa pientä lasta. Hän raivostui ja tahtoi tappaa kaikki Beetlehemin poikalapset. Mutta Jumala lähetti enkelinsä varoittamaan Joosefia ja pelasti Jeesuksen turvaan.

Joulun kuningas

Joulun sanoma kertoo meille toisenlaisesta valtakunnasta. Jeesus sanoi kerran: “Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta”. Hän oli nöyrä ja hiljainen. Jumalan kuningaskunnan rikkaudet eivät ole katoavan maailman kultaa, vaan ne ovat ikuisia. Jumalan valtakunnan rikkaus on sovinto Kristuksessa Jeesuksessa Jumalan ja ihmisten välillä. Isä lähetti Poikansa maailmaan, jotta Hänen rikkautensa olisi kaikkien saatavilla: elävä ja luja suhde Jumalaan, joka kestää vaikka kaikki muu ympärillämme särkyisi.

Kirjoitus julkaistu Jurvan joulukalenterissa https://fi-fi.facebook.com/JurvanBaptistiseurakunta/

J