Jari Portaankorva

|

Kansainvälinen baptistiseminaari (IBTS) täyttää 75 vuotta 

IBTS (International Baptist Theological Seminary) täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Seminaari perustettiin vuonna 1949 toisen maailmansodan jälkeen. Sen perustivat Rüschlikoniin Sveitsiin Yhdysvaltojen Etelän baptistit (Southern Baptist Convention) osana heidän ulkolähetystyötään. Siellä opiskelivat aikoinaan monet tulevat työntekijät kuten Jouko Neulanen, Teuvo Aaltio, Henry Aalto, Niilo Mäenpää, Jorma Lempinen, Markku ja Maj-Britt Vehkaoja ja Antti Marjanen. 

Rüschlikon, Sveitsi, kuva SBC library.

Seminaari luovutettiin Euroopan baptistien omistukseen vuonna 1988 ja se muutti Prahaan Tšekin tasavaltaan. Prahassa opiskelivat Tapio ja Anneli Lohikko. Prahasta seminaari  muutti sitten Amsterdamiin vuonna 2014. Seminaarin missio on palvella Euroopan baptisteja ja laajempaa baptistiyhteisöä eri puolilla maailmaa teologisena tutkimusyhteisönä ja koulutusverkostona.

IBTS on sitoutunut akateemiseen huippuosaamiseen tutkimuksessa ja näkee tehtäväkseen tukea seurakuntia ja niiden työntekijöitä paikallisessa työssään. IBTS järjestää myös verkkokursseja, joihin voi osallistua kotoa käsin. 

Prahan seminaari, kuva EBF Facebook.

 

IBTS toteuttaa tutkijakoulutusta yhteistyössä Amsterdamin Vrije Universiteitin kanssa. Opiskelijat kokoontuvat vuosittain yhteen esittelevät työtään, saavat palautetta ja osallistuvat seminaareihin.

Tärkeä hetki vuoden 2024 vuotuisessa kokoontumisessa oli seminaarin perustamisen 75-vuotisjuhla. Juhlaan sisältyi päiväkonferenssi Vrije Universiteitissa, jossa teemana oli “Kuinka tehdä teologiaa konfliktien aikoina”. juhlaluennon piti Katja Tolstoj ja se käsitteli Venäjän kulttuuria, uskontoa ja historiaa ja niiden liittymistä konfliktiin Ukrainassa.

 IBTS sijaitsee Amsterdamissa, jossa baptistien toiminta sai alkunsa vuonna 1609. Uusien opiskelijoiden perehdytykseen sisältyy matka Bakkerstraatille, jossa aikoinaan mennoniitat antoivat ryhmän englantilaisia ​​separatisteja kokoontua John Smythin johdolla ja se johti ensimmäisen baptistiseurakunnan syntymiseen.

Lisää tietoa toiminnasta ja juhlavuoden tulevista tapahtumista Amsterdamissa

https://www.ibts.eu/