Jari Portaankorva

|

Lähetysprojekti Odessassa alkaa

Sodan keskellä evankeliumin kertominen jatkuu, kuva EBF.org


Kesäjuhlilla vieraili Daniel Trusiewicz ja esitteli seurakuntien edustajille lähetyskumppanuusprojekteja. Kiinnostusta projekteihin oli olemassa jo aiemmin. Danielin vierailu sai innostuneen vastaanoton ja nyt lokakuussa aloitamme uuden viiden vuoden lähetysprojektin Ukrainassa Odessassa. Viimeisten 20 vuoden aikana Euroopan baptistien yhteinen lähetyskumppanuus on auttanut perustamaan yli 200 uutta seurakuntaa ja yli 15 000 ihmistä on liittynyt seurakuntiin. Lähetyskumppanuuksien kautta Jumala on työskennellyt muuttaen elämää ja muuttaen yhteisöjä. Baptistikirkon seurakunnissa on tehty päätös osallistua projektiin ja myös seurakuntien jäseniä on tulossa mukaan.

Denis työskentelee Odessassa

Odessan kaupunki on ollut viime päivinä ohjusiskujen kohteena, mutta elämä kaupungissa jatkuu normaalina. Denis syntyi vuonna 1990-luvun lopulla ja hän on naimisissa ja he odottavat vaimonsa kanssa heidän ensimmäistä lastaan, joka syntyy lokakuussa. Denis tuli uskoon ja löysi Kristuksen pelastajana 20-vuotiaana nuorisoleirin aikana, joka pidettiin Donbasissa. Myöhemmin hän liittyi baptistiseurakuntaan Odessassa ja alkoi osallistua seurakunnan toimintaan kuten evankeliointityöhön ja saarnasi seurakunnassa. Uskoontulonsa jälkeen hän toimi jonkin aikaa lähetystyössä Tadzikistanissa. Siellä ollessaan hän alkoi ymmärtää, että Jumala halusi hänen toimivan lähetyssaarnaajana oman kansansa keskuudessa enemmän kuin vieraan kansan keskuudessa. 

Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan tapahtui 24.2.2022 monet ukrainalaiset joutuivat lähtemään pakolaisina maasta, mutta Denis päätti jäädä Odessaan. Denis työskentelee tiiviisti kaupungissa ja opiskelee lähetyskoulussa. Hän saa mentorointia ja opetusta Odessan baptistiseurakunnan senioripastorilta. Denis on myös mukana pastoreiden opetusohjelmassa, joka kokoontuu 3 kuukauden välein Lvivissä.

Tiimityötä

Denis on rakentanut neljän hengen tiimin, johon kuuluu hän itse johtajana ja hänen vaimonsa Sofia. Työryhmään kuuluu myös sisar Ina, joka johtaa lapsityötä ja vastaa taloudesta. Uusi potentiaalinen johtaja on Vitali, joka auttaa Denisiä erilaisissa tehtävissä. Ina ja Vitali kuuluvat samaan Odessan baptistiseurakuntaan ja heidät on sieltä lähetetty työskentelemään Denisin kanssa. Denis järjestää säännöllisiä tiimitapaamisia ja tapaa säännöllisesti myös henkilökohtaisesti jokaisen tiimin jäsenen. 

Heillä on Odessassa myös lähetystyöryhmä, joka kokoontuu joka viikko tutkimaan Raamattua ja rukoilemaan. Denis tapaa myös säännöllisesti noin kymmenen hengen naisten rukousryhmää, joka tukee häntä työssään, vaikka vain yksi naisista on seurakunnan jäsen. Naiset auttavat työtä mm. leipomalla kakkuja lapsille. Seurakunnan kokoontumiset järjestetään vuokratiloissa (3 huonetta kerrostaloasunnossa). Lähetystyöryhmä toimii lastenkerhon kautta ja pyrkii rakentamaan suhteita lasten vanhempiin. Tämä työmuoto kokoontuu paikallisella leikkikentällä. 

Heidän työnäkynsä on jakaa evankeliumia nuorille ja kasvattaa johtajia heidän keskuudessaan. Seuraavan vuoden aikana Denis haluaisi työn kasvavan yli kymmeneen jäseneen ja tärkeänä työmuotona on opetuslapseustyö. He odottavat, että 5 vuoden kuluttua syntyisi itsenäinen omavarainen seurakunta, joka lisääntyy ja synnyttää uusia seurakuntia. 

Työ tarvitsee tukeamme ja rukouksiamme. Jeesus sanoi: “Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät.” (Joh. 20:21)