Jari Portaankorva

|

Raportti Ukrainasta

Sodan keskellä kirkot täyttyvät

Uusi Euroopan baptistien raportti (EBF Press, valokuvat Ukrainan baptistiunioni) kertoo tilanteen jatkuneen Ukrainassa samanlaisena kesän loppuessa. Suurin taisteluiden keskittymä ja epätoivoisin avun tarve ovat idässä ja etelässä. Pulaa on vedestä, ruoasta ja sähköstä ja monet pelkäävät lähestyvän ankaran talven seurauksia. Vaikka taistelut ovat keskittyneet Ukrainan itäosiin myös lännen kaupungit kokevat edelleen satunnaisia ohjusiskuja ja ilmaiskuja Venäjän pyrkiessä horjuttamaan koko maata. Baptistiseurakunnat palvelevat edelleen kaikkialla Ukrainassa huolehtien naapuriensa fyysisistä, henkisistä ja hengellisistä tarpeista.

Eri puolilla maata järjestettiin kesän aikana lukuisia pastoreiden retriittejä, jotta seurakuntien työntekijät jaksaisivat palvella seurakuntiaan. Nuorisoleirit toivat helpotusta lapsille, jotka ovat jääneet asumaan eikä heitä ole siirretty pois kodeistaan. Kiovassa yksi seurakunnista pystyi edelleen isännöimään vuotuisen päiväleirin ja palvelemaan ihmisiä, joilla on erityistarpeita. Naisten rukousaamiaisella rukoiltiin taisteluihin osallistuvien ja pakolaisten puolesta. Esimerkiksi Nikolaevin baptistikirkko sijaitsee alueella, joka kärsii jatkuvista pommituksista ja se piti äskettäin sunnuntaijumalanpalveluksen. Räjähdyksistä ja kaupungin vaikeasta tilanteesta huolimatta ihmiset tulivat Jumalan huoneeseen etsimään tukea, vakautta ja rauhaa.

Kiovan seurakunnan päiväleiri

Bilhorod-Dnistrovskyissä vihittiin juuri uusi kirkko. Avajaistilaisuuden täytti kiitollisuus Jumalalle: ”Uuden rukoushuoneen vihkiminen sodan aikana merkitsee, että Jumalalla on aina näkymä huomisesta. Jumala on aloittanut työnsä eilen ja vie sitä eteenpäin tänä päivänä huomista varten.”

Humanitaarisen avun hankkeet jatkuvat eri puolilla Ukrainaa. Keski- ja itäosien seurakunnat tarjoavat edelleen apuaan kuten sähköä ja vettä etulinjassa oleville ja mahdollisuuksien mukaan myös miehitetyillä alueille. Kun ihmiset siirtyvät toiselle puolelle maata, seurakunnat tarjoavat kuljetusta turvaa etsiville. Kuukausia kestäneen sodan keskellä Ukrainan seurakunnat käyttävät edelleen kaikki mahdollisuudet vastata yhteisöjensä fyysisiin ja sosiaalisiin tarpeisiin ja jakavat sanomaa Kristuksesta kärsimysten keskellä. Sota on synnyttänyt ihmisissä uutta luovuutta ja uhrimieltä.

Nuorisoleiri

Lukuisat raportit Saksasta, Romaniasta, Moldovasta, Puolasta, Unkarista ja tietysti Ukrainasta ovat korostaneet ammattitaitoista, laadukasta hoitoa ja apua, jota seurakunnat ovat pystyneet tarjoamaan koko alueella. Paikalliset viranomaiset, kansainväliset kansalaisjärjestöt ja avustusjärjestöt ovat kaikki kiittäneet baptistien laadukasta työtä. Veljemme ja sisaremme loistavat kirkkaasti Kristuksen valoa tänä pimeänä aikana.

Avustustyö jatkuu sodan keskellä

Rukousaiheita

Rukoile Jumalan suojelusta niille, jotka palvelevat konfliktialueille ja miehitetyille alueille jääneitä köyhiä.

Rukoilkaa ukrainalaisten seurakuntien puolesta, joissa jopa normaali seurakuntatyö on muuttunut vaikeaksi heidän huolehtiessa yhteisöjensä fyysisistä ja hengellisistä tarpeista.

Rukoilkaa ihmisten puolesta Ukrainassa ja naapurimaissa kun he valmistautuvat vaikeaan talveen.

Rukoilkaa, että rauha tulisi pian ja Ukraina voisi jatkaa jälleenrakentamista.

Rukoile perheiden puolesta, jotka ovat sodan tähden joutuneet pakolaisiksi ja hajonneet, ja joutuvat nyt tekemään vaikeita päätöksiä minne he asettuvat asumaan.