Raili Huhtala

|

Raili Huhtalan Sierra Leonen työjakso puolivälissä: Vaarallisia tilanteita ja uusia tarpeita

Viimeisintä opepajaviikkoani edeltävänä torstaiaamuna Lunsarin konferenssikeskuksen alueella oli tulipalo. Yksi uusimmista asuinrakennuksista, jonka kirkkokuntaa johtava Joseph Fornah oli kalustanut lähinnä perheensä käyttöön, tuhoutui käyttökelvottomaksi. Syttymissyyksi epäillään kaasupulloa. Vartija Saidu on ollut pidätettynä palosta lähtien. Epäillään, että hän olisi käyttänyt kaasua aiemmin, ja se olisi jäänyt vuotamaan. Valitettavasti asia ei ole vielä ratkennut.

Suunnitelmanani oli yöpyä pajaviikon ajan nyt palaneessa talossa. Yöpymispaikkani vaihdettiin siksi norjalaisten lähettien rakentamaan taloon, joka on minulle tuttu. Lähtöä tehdessäni en kuitenkaan ollut kovin innostunut menemään alueelle ja näkemään tuhot. Kaipasin myös ystävääni Saidua, joka on aina ollut vahdissa majapaikkani ulkopuolella.

Perille saavuttuani majoituin. Kun tilaamani päivällinen saapui, alkoi huuto: ”Fire, fire!” Talon sähköt oli yritetty kytkeä, mutta se ei onnistunut, koska kaapeli oli katkaistu edellisen tulipalon aikana. Keräsimme melkein kaikki tavarani vauhdilla autoon. Lähdimme kuskin ja pastorin kanssa hirveää vauhtia kohti sähkölaitosta, jotta sähköt saataisiin katkaistua.
Kun kurvasimme takaisin, kaikkialla oli pimeää. Ei liekkejä! Tulipalo oli ollut rakennuksen ulkopuolella ja se oli sammutettu vesiämpärillisten avulla. En kuitenkaan enää halunnut nukkua talossa. Pääsin ystävieni Oosterloiden suojaan, missä yövyinkin kaikessa rauhassa koko viikon.

Vaajakosken baptistiseurakunnan edellisen sunnuntain striimijumalanpalveluksesta oli jäänyt mieleeni laulu Huomispäivää en mä tunne. Seuraavan sunnuntaina tilaisuudessa oli laulu psalmista 91: ”Hän, joka asuu luona Luojan, varjossa Kaikkivaltiaan, hän löytää Korkeimman suojan matkalleen päällä maan.” Näin se menee – Jumala ei anna helpointa tietä, mutta pitää meistä huolta.

Mukavia kohtaamisia

Maanantaina veimme Suomen baptistinaisten lähettämiä vauvanvaatteita Nonkoban klinikalle. Näin siellä samana aamuna syntyneen poikavauvan. Hän oli nuorten vanhempien kolmas lapsi, ja muslimiperheen useat jäsenet olivat paikalla. Oli ilo antaa perheelle vauvanvaatesetti ja pieni rahalahja. Edellisistä lahjoista klinikalla ei ollut enää tietoakaan. Paketin neulevaate on kuulemma oikein tarpeen öiseen aikaan, joten tehdään niitä lisää! Kassirien klinikan lahjat vien myöhemmin.

Pidin ompelupajan tyttöjen ammattikoululla Lunsarissa. Tässä uudessa paikassa valmistamme uudenlaisia tunikoita ja pitkiä hameita myyntiin Suomeen. Makamassa on myös jo tehty lisää tunikoita ja mekkoja. Viime vuoden myynnillä Makaman ompeluosasto sai luokkatilan laajennuksen, 10 ompelukoneen korjauksen ja kolme uutta ompelukonetta. On ilo työskennellä nuorten kanssa.

Kaksipäiväiset opepajat pidimme kahdessa eri paikassa Lunsarin ja Gbere Junctionin alueella, jonne kokosimme lähialueen opettajat. He antoivat pajan jälkeen hyvää palautetta ja lupasivat käyttää oppimaansa työssään. Pyrin jakamaan heille toiminnallisia ideoita. Teoreettisemman osuuden, jossa puhumme hyvän opettajan ominaisuuksista, teemme työtoverini Jinnah Kampbellin kanssa yhdessä. Näin on hyvä sekä kielen ymmärtämisen että päällekkäisyyksien välttämisen kannalta.

Lunsarin alueelta on jo aiemmin ehditty koota Sierra Leonen baptistikirkon koulujen tietokantaa. Miten helppoa olikaan saada opepajan tiedotukseen tarvittavat puhelinnumerot sekä opettajien ja vapaaehtoisopettajien määrät tietokannasta. Tarvitsin määrät budjetin laatimiseen ja riisirahan varaamiseen. Koen tehneeni tarpeellista työtä tietokannan parissa.

Riisi- ja jalkapallorahaa tarvitaan

Lunsarin alueen pajoissa oli kaikkiaan 80 opettajaa. Tulevalla viikolla Gbendembussa heitä on liki sata. Näiden kahden paikkakunnan opettajista yhteensä 133 on palkatonta vapaaehtoisopettajaa, joille annamme riisiä. Riisisäkin hinta on nyt 16 euroa. Ensi viikon jälkeen olen kuluttanut suurimman osan kerätyistä riisivaroista, joten tarvitsen kipeästi lisää. Muutoin kevään pajoissa on evättävä riisi edellisvuoden edunsaajilta, vaikkei tuolloin saadusta puolikkaasta riisisäkistä ole ollut aikoihin mitään jäljellä.

Jalkapalloja olen voinut antaa vain kouluille, jotka eivät ole palloa meiltä saaneet vähään aikaan tai koskaan. Poikkesimme ensimmäistä kertaa pienellä, hyvin vaatimattomalla ja huonosti varustellulla Petifu-kylän koululla. Heillä oli hyvä, iso kenttä, muttei palloa. Järjestän sen heille pian ohi ajaessamme. Nämä pallorahat eivät tule kehy-tililtä, vaan niitä varten olen saanut erillisiä lahjoituksia.

Koulutusstipendiaatit valittu

Magret K. Turay on yksi opintonsa aloittaneista koulutusstipendiaateista. Epäpätevinä vapaaehtoisopettajina työskentelevien stipendiaattien opintoja tuetaan valmistumiseen asti, eli kolmen vuoden ajan.

Vuoden alusta alkaneeseen pätevyyttä vailla työskentelevien vapaaehtoisopettajien koulutusstipendiohjelmaan on valittu viisi nuorta kolmeksi vuodeksi. Pyysimme hakemuksia alakoulujen opettajilta. Valinta tehtiin kirkkokunnan toimistolla.

Kaikki stipendiaatit ovat työskennellet baptistikirkon kouluissa epäpätevinä jo viidestä kymmeneen vuotta. He ovat seurakuntien jäseniä ja niiden suosittelemia. Magret K. Turay, 21, Lunsarin alueelta on jo esitelty lehdessämme. Alusine L. Jones on läheltä pääkaupunkiseutua. Hän on saanut hyvän lausunnon pastoriltaan, koska toimii myös nuorten johtajana. James B. Kanulla Mambolon alueelta oli siisti, koneella kirjoitettu hakemus ja hyvät suositukset pitkältä työjaksolta. Samuel C. Kamara, 27, Kenemasta toimii myös seurakuntansa rahastonhoitajana. Paul Sesay, 30, tulee hyvin vaatimattomasta pikkukylästä ja koulusta Makenin läheltä.

Opiskelijat ovat aloittaneet opiskelunsa tämän lukuvuoden alussa. Kyseessä on etäkoulutus. Joissakin yliopistoissa se tarkoittaa opiskelua loma-aikana, toisiin matkustetaan viikonloppuisin. Kullekin stipendiaatille on luvattu vuosittainen 300 euron kannatus vuoden 2022 alusta kolmen vuoden ajan. Se ei todennäköisesti kata kaikkia heidän maksujaan vaan on avustusstipendi.

Jos haluat henkilökohtaisesti sitoutua kannattamaan yhden opettajan, voit maksaa kehy-tilille 20–25 euroa kuukaudessa (katso oikea viite ohesta). Ota yhteyttä, mikäli haluat tietää jostakusta stipendiaatista enemmän. Saimme rahaa ohjelmaan jo vuoden 2021 aikana, joten jos tulevan vuoden yhteenlaskettu rahasumma on korkeampi kuin ohjelmaan lupaamamme 1500€ vuodessa, voimme kenties vuoden 2023 alusta ottaa ohjelmaan muutaman uuden opettajan.

Kirkkokunnan rakennusprojekti

Lunsarin konferenssikeskuksen tulipalo oli suuri takaisku kirkkokunnalle. Tällä viikolla muurattiin peruskivi uudelle monitoimirakennukselle, jota on suunniteltu pitkään. Kirkkokunnan toimistot on tarkoitus muuttaa takaisin Lunsariin, jossa keskuspaikka oli ennen sisällissotaa. Uuden rakennuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2024, jolloin kirkkokunta juhlii 50 toimintavuottaan. Sen johtaja Fornah haluaa terveisinään jakaa tämänkin huolen kanssamme. Suomalaiset ovat tällä hetkellä Sierra Leonen läheisin yhteistyökumppani kaikista lähetysliiton maista.

Lämmin kiitos kaikesta avusta ja tuiki tarpeellisista esirukouksista! Mainitsemani pajaviikon jälkeen olen ollut varsin väsyksissä.

Keräys Sierra Leonen koulutyön hyväksi

Suomen Baptistikirkon kehitysyhteistyön tilinumero on FI33 1581 3000 1150 70. Käytäthän seuraavia viitenumeroita:

  • Railin hanke ja EBMI:n lähetystyö 201715
  • Riisikeräys 20200
  • Opettajien koulutusstipendit 21005

Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa RA/2021/1600 25.11.2021

Mikäli haluat henkilökohtaisesti sitoutua kouluttamaan yhden tai useamman opettajan, ole yhteydessä Raili Huhtalaan: railihuhtala2015@gmail.com / +358 50 345 1759 (myös WhatsApp)