Jari Portaankorva

|

Yli 400 seurakuntaa sulkenut ovensa Ukrainassa

Lvivin baptistiseurakunta läntisessä Ukrainassa

YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu on arvioinut, että kolmasosa ukrainalaisista on joutunut jättämään kotinsa. Sodan tuhot ovat koskettaneet myös voimakkaasti Ukrainan baptistien toimintaa. Väestön evakuointi sodan jaloista on hajottanut seurakuntien toimintaa ja yli 400 baptistikirkkoa on sulkenut ovensa.

Seurakuntien todellinen haaste tänä päivänä ei ole seinien, ikkunoiden ja ovien korjaaminen, vaan hengellinen toiminta paikkakunnilla. Haaste on samanlainen kuin Nehemian haaste Vanhassa testamentissa. Se ei ole vain Jerusalemin muurien jälleenrakentaminen, vaan Israelin kansan kokoontuminen palvelemaan Jumalaa.

Monien pastoreiden joutuminen syrjään sodan runtelemista alueista on jättänyt jälkeensä pelon ja toivottomuuden seurakuntien keskellä. Koko Ukrainassa oli noin 2 300 baptistiseurakuntaa ennen sodan alkamista helmikuussa. Ukrainan baptistien suurin haaste on tulevaisuudessa, kun sota on ohi kuinka kuroa umpeen kuilu johtajuudessa, joka menetettiin.  Mitä pidempään sota jatkuu, sitä suurempi kuilu tulee olemaan.

Lähde: Christianity Today 2022, 18 elokuuta