Markku Tiitinen

|

Blogi: Sinustako joulun tähti?

Matteuksen evankeliumin jae 2:9 kertoo meille, kuinka taivaalle ilmestynyt tähti johdatti tietäjät Jeesuksen luokse. Tähti pysähtyi sen paikan päälle, jossa Jeesus oli. Tämän tähden ilmestymistä on tieteellisesti selitetty planeettojen konjuktiolla, mutta en usko tähän selitykseen. Se on vain yksi selitys muiden joukossa, jolla yritetään syrjäyttää elävä Jumala, taivaan ja maan luoja. Tarkoituksena on antaa järjellinen selitys sille, kuinka Raamatun kertomus on syntynyt. 

Samalla tavalla tulkittiin hiljattain julkaistu tutkimus Sodoman ja Gomorran alueella tehdyistä löydöistä. Nämä löydöt vahvistivat tarkasti Raamatun kertomuksen paikkansapitävyyden. Tulkinta tosin oli se, että meteoriitin räjähdys 400 metrin korkeudella on tuhon aiheuttaja ja selittää sen, miten Raamatun kertomus on saanut alkunsa. Toki Jumala on voinut käyttää meteoriittia ja siten selitys on täysin oikea, mutta kyse ei ole sattumasta, jolla selitetään jonkun kertomuksen syntyhistoria, vaan Jumalan tuomiosta. 

Palataan tähteen. Matteus kertoo selvästi, että tämä tähti, jota tietäjät seurasivat, näytti tietä Jeesuksen luokse ja pysähtyi lopulta osoittamaan paikkaa, josta Jeesus löytyi. Ei tähän sovellu planeettojen konjuktio. Jumala asetti tähden, ja ehkäpä yksi hyvä selitys sille on Jumalan kirkkautta loistanut enkeli, jonka tietäjät tulkitsivat tähdeksi. Niin tai näin, tämä tähti osoitti tien Jeesuksen luokse. 

Seuratkaa minua 

Ilmestyskirjan toinen luku alkaa myös tekstillä tähdistä. Seitsemän seurakunnan tähdet olivat Jeesuksen kädessä ja Hän liikkui seitsemän lampunjalan keskellä. Tähdet lienevät seurakunnan johtajien vertauskuva ja kultaiset lampunjalat kuvaavat seurakuntia. Useimmille seurakunnan johtajille annettiin viesti, että ohjatkaa seurakuntanne parannukseen tai siirrän seurakuntanne sivuun. 

Lampun tehtävähän on näyttää valoa. Seitsenhaaraisen lampunjalan tehtävä on loistaa valoa oikein kunnolla – luxeja pitäisi löytyä reilusti. Matteuksen evankeliumin jakeissa 5:14–16 Jeesus kuvaa seurakunnan tehtävää. Seurakunnan tulisi loistaa taivaallista valoa ympäristöönsä. Miten se on mahdollista? 

Seitsenhaaraisen lampunjalan tehtävä on loistaa valoa oikein kunnolla – luxeja pitäisi löytyä reilusti.

Jeesus sanoi, että ”seuratkaa minua, niin minä teen teistä ihmisten kalastajia”. Varsin yksinkertaista. Ei tarvitse kuin seurata Jeesusta ja Hän tekee meistä näitä ”joulun tähtiä”, jotka näyttävät valoa sinne mistä Jeesuksen voi löytää. Tämä on niin yksinkertaista, että on pakko kysyä, onko Jeesus pettänyt lupauksensa vai emmekö me seuraa Jeesusta? Mikä valo meitä ohjaa? Onko maailmallisuus ja maailma ystävyys, ihmispelko, oman edun ja elämän yltäkylläisyyden tavoittelu tai joku muu tullut esteeksi? 

Vai olemmeko niin tottuneet Jumalan lapsena olemiseen, että on päässyt unohtumaan synnin todellisuus sekä se, että olemme yhä riippuvaisia Golgatan lunastuksesta? Jos emme kykene ”tähtinä” osoittamaan tietä juuri Golgatan ristin juurelle, todistuksemme on turha. Pyhän Hengen antama tietoisuus omasta syntisyydestä ja Jeesuksen sovintoveren tarpeesta pitää todistuksemme elävänä. Kyse ei ole itsensä ruoskimisesta vaan Raamatun perustotuuksien elämisestä todeksi tässä ja nyt. Ilmestyskirjan seurakuntien historian ja rauniot voimme nähdä, ja todeta nähtyämme, että Jeesuksen sanat eivät olleet vain puhetta vaan elävän Jumalan sanaa, jolla oli katetta. Ilmestyskirjan seurakuntien historian ja rauniot voimme nähdä, ja todeta nähtyämme, että Jeesuksen sanat eivät olleet vain puhetta vaan elävän Jumalan sanaa, jolla oli katetta. 

Tapahtukoon tahtosi 

Muusikko Lasse Heikkilä kuvasi seurakuntaa, joka kokoontuu tuttujen seinien sisällä viikko toisensa jälkeen opetusta saamaan, uskovien pallomereksi. Sinne on kivat tulla sukeltelemaan uudestaan ja uudestaan. Suokoon Jumala sen armon meille, että löytäisimme, rakkaudesta Jeesukseen, seurakunnan perustehtävän uudelleen. 

Matteuksen evankeliumin jakeen 5:16 loppu on mielenkiintoinen: kun ihmiset näkevät meissä taivaallisen valon ja sen aikaansaamat teot, he ylistävät Jumalaa. Noin yhdeksänkymmentäprosenttisesti Uuden testamentin ylistystä ja kiitosta käsittelevät kohdat kertovat siitä, miten ihmiset ylistivät Jumalaa, kun näkivät uskovien tekemiä tekoja. Toki suurimmaksi osaksi kyse oli Jeesuksen tekemistä teoista. Jeesus tosin lupasi meille, että ”te tulette tekemään suurempiakin kuin mitä nämä ovat”. 

Ehkä olisi jo aika jälleen miettiä ja tutkia, mitä Jeesus meiltä seurakuntina ja yksilöinä todella odottaa. Isä meidän -rukouksen kohta ”tapahtukoon Sinun tahtosi” pitäisi ehkä ottaa uudelleen käyttöön sydämen rukouksena. Uskon, että Jeesus haluaa tehdä minusta ja sinusta loistavia ”joulun tähtiä”, eikä tuolla tähtitaivaalla ei ole tungosta. Tilaa riittää – ja ennen kaikkea siellä riittää Jumalan armoa ja uudeksi luovaa voimaa. Jeesus ei koskaan vie meitä tekemään mitään omassa voimassamme. Lupaus ”minä teen” on edelleen Hänen antamansa, ja sillä on katetta.