-

|

Ihmeitä Izmirissä

Turkin ainut baptistiseurakunta on vahvasti Jumalan käytössä.

Izmirin baptistiseurakunnan kirkko on entinen anglikaanikirkko. Seurakunta sai sen käyttöönsä sillä ehdolla, että se on auki myös turisteille. Kuva: EMBI

Anneli Lohikko

Kaikki alkoi pienestä kotisolusta. Turkkilainen Ertan Cevic ja hänen saksalainen vaimonsa Marlene asuvat Izmirissä, Raamatun Smyrnassa. Heidän kodissaan alkoi kokoontua pieni uskovien ryhmä vuonna 1999. Kun ryhmä kasvoi, he alkoivat etsiä sopivaa kokoontumispaikkaa. Kaupungin keskustassa oli hylätty anglikaanikirkko ja vaikka ajatus tuntui täysin mahdottomalta, Ertan päätti lähteä aluehallinnon toimistoon kyselemään, saisivatko he käyttöönsä tuon rakennuksen.

Sitten tapahtui ihme! 90-prosenttisesti islamilaisen maan aluehallinnon johtaja kertoi Ertanille, että he saisivat kirkon käyttöönsä kahdella ehdolla: heidän pitää kunnostaa kirkko ja pitää sitten kirkon ovet auki turisteille. Pieni seurakunta sai suuren haasteen. Siitä alkoi pitkä juoksu eri virastoissa. Ja varojen hankinta. Turkista rahaa ei löytyisi, sillä vanha kirkko oli pahasti rapistunut ja sen kunnostaminen vaati paljon varoja ja työtä. Rahat korjaukseen oli pakko saada Saksasta, missä Ertan oli itse kasvanut ja missä hän oli kuulunut vaimonsa kanssa Urbachissa kokoontuvaan baptistiseurakuntaan. Tuo seurakunta ja monet muut keräsivät rahaa, ja niin tuo pieni uskovien joukko alkoi vaativan ja aikaa vievän aherruksen korjaten kirkkoa pala palalta. Usko Jumalaan ja suuri unelma antoivat heille voimia työssä.

Marraskuussa 2004 seurakunta sai todistaa toista ihmettä. Työ oli tehty ja kirkko vihittiin käyttöönsä. Jumalan kunniaksi ja palvelemiseksi tehty rakennus oli jälleen alkuperäisessä käytössään. 25 aikuista, 6 teini-ikäistä ja heidän lisäkseen perheiden pienemmät lapset saivat oman seurakuntakodin.

Izmir on tänä päivänä 750 000 asukkaan kaupunki. Kirkko on ainoa protestanttinen seurakunta koko alueella. Se on myös Turkin ainoa baptistiseurakunta. Nyt se elää todeksi kolmatta ihmettä päivittäin. Sitä ympäröi muslimimaailma. Kaikki seurakunnan jäsenet ovat entisiä muslimeja, joiden suku suhtautuu heihin vihamielisesti. Seurakunnan paimen, Ertan, on saanut henkilökohtaisen vartijan, jota ilman hänen ei ole turvallista liikkua kaupungissa. Muslimit vihaavat häntä, mutta hän rakastaa heitä. Rakastaa niin paljon, että on valmis kaikkiin uhrauksiin, joita työ tuossa maassa edellyttää.

Ja itse asiassa aluehallinnon vaatimus kirkon pitämisestä auki turisteille on sekin vain hyödyksi kirkossa kokoontuvan seurakunnan työlle. Ertan päivystää kirkossa tiistaista lauantaihin ko 12-18 ja vastaa moniin turistien kysymyksiin. Hän kertoo, että keskustelut saattavat kestää tunteja ja sen myötä avautuu usein hyvä mahdollisuus kertoa vierailijoille, mistä uskossa on kysymys. Kirkosta he voivat ottaa mukaansa kirkon esitteiden lisäksi hengellistä luettavaa, ostaa itselleen Raamatun ja vaikkapa Jeesus-filmin DVD:llä.

Raamatun Smyrnassa ilosanomaa Vapahtajan syntymästä julistetaan tänäkin jouluna! Meidän osuutemme voisi olla vaikka rukous tuon työn puolesta. Että pieni seurakunta saisi elää todeksi myös neljännen ihmeen: ilosanoman leviämisen moniin uusiin sydämiin keskellä muslimimaailmaa!

Turkki hyväksyttiin Euroopan Baptistien Lähetysliiton (EBMI) uudeksi työkohteeksi viime toukokuun vuosikokouksessa.