-

|

Lasten hyväksikäyttötapauksia USA:n eteläosien baptistiseurakunnissa

Yhdysvalloissa katolista kirkkoa ravistellut seksuaalisen hyväksikäytön vyyhti laajentui koskemaan myös Eteläistä baptistikonventiota (Southern Baptist Convention).

Asiasta ovat uutisoineet Yhdysvalloissa muun muassa Washington Post ja Suomessa sekä MTV että YLE. Texasissa ilmestyvien Houston Croniclen ja San Antonio Express-Newsin selvityksestä ilmenee, että lähes 400 baptistikonvention työntekijää ja vapaaehtoista on epäilty seksuaalisesta häirinnästä viimeisen 20 vuoden aikana. Valtaosa heistä on myös tuomittu rikoksistaan.

Uhreja on kaikkiaan 700, joista osa on ollut tekojen aikaan vasta kolmivuotiaita. Uhrit syyttävät kirkon johtoa valitustensa ohittamisesta sekä rikosten ja väärinkäytösten piilottelusta. Vähintään 35 epäiltyä on saanut jatkaa konvention seurakuntien palveluksessa.

Seurakuntien itsenäisyys ei saa estää puuttumista

Valtakunnallisiin tietokantoihin, oikeusasiakirjoihin ja haastatteluihin perustuva selvitys julkaistiin sunnuntaina 10.2. Se on jo herättänyt laajaa valtakunnallista huomiota Yhdysvalloissa. Eteläiseltä baptistikonventiolta vaaditaan uudistuksia, joita sen presidentiksi viime kesänä valittu J.D. Greear on jo ehtinyt Twitterissä myös luvata. Hän totesi baptistikonvention tehneen asiassa virheitä, jotka on nyt korjattava.

– Baptistista periaatetta seurakuntien itsenäisyydestä ei pitäisi milloinkaan käyttää hengellisenä perusteena olla puuttumatta hyväksikäyttöön. Seurakunnan autonomian tarkoitus on vapauttaa seurakunnat tekemään oikein – seuraamaan Kristusta – kaikissa tilanteissa. On hirvittävä virhe soveltaa itsenäisyyden periaatetta tavalla, joka mahdollistaa hyväksikäytön, totesi Greear yhdessä aihetta käsitelleistä tviiteistään.

Etelän baptistikonventiolla on Yhdysvalloissa noin 15 miljoonaa jäsentä. Se on maan toiseksi suurin kirkkokunta katolisen kirkon jälkeen. Baptistikonvention piirissä herätti kohua hiljattain myös naisten seksuaalinen häirintä.

Etelän baptistikonventio ei kuulu Baptistien maailmanlittoon (BWA), jonka jäsen Suomen baptistikirkko on.

Suomen baptistikirkossa nollatoleranssi

Suomen baptistikirkon johtaja Jari Portaankorva on järkyttynyt Yhdysvalloista kantautuneista uutisista.

– Erityisen järkyttävää on, että naisten häirintää ja lasten hyväksikäyttöä on peitelty.

Suomen baptistikirkon seurakunnissa toimivien työntekijöiden on toimitettava työnantajalle rikostaustaote, kun he aloittavat työssään. Seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön suhteen kirkkokunnassa ja sen seurakunnissa on luonnollisesti nollatoleranssi, eikä johtoasemassakaan olevien mahdollisia rikoksia tai väärinkäytöksiä voida missään olosuhteissa peitellä. Seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoistyöntekijöitä varten on laadittu selkeä ohjeistus siitä, miten toimitaan lapseen kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön tai sen epäilyn noustessa esiin.

– Ohjeistuksen mukaan epäily väärinkäytöksestä on aina ilmoitettava poliisille. Viranomaisten tehtävä on tutkia, onko tilanteessa kyse rikoksesta, Portaankorva toteaa.

Toimintaohjeet on toimitettu kaikkiin baptistikirkon seurakuntiin. Niistä tullaan myös muistuttamaan seurakuntia Yhdysvaltain tapahtumien johdosta.

 

Ryhmä

Kohderyhmän henkilömäärä

Esille tulleet tapaukset vuodessa

Tapausten määrä, kpl/ 100 000 hlö

Lähde

Ev.Lut. kirkko Suomi     120 000  5     4  1)
USA Etelän baptistit     500 000  35     7  2)
Koko Suomi     5 500 000  1168     21  3)
USA     326 000 000  90000     28  4)

Lähteet:

1) Helsingin Sanomat 1.1.2010
2) YLE 11.2.2019
3) MTV 15.1.2019
4) https://katolinen.fi/hyvaksikaytto-tilastojen-valossa 12.3.2010