-

|

Turkin baptistit

Trurkin baptistitTurkissa asuu 68 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa on muslimeja (84%) ja kristittyjen määrä on vain alle yhden prosentin. Siellä asuu eniten turkkilaisia (76%), suuri kurdivähemmistö (16%) ja muita kansallisuuksia (8%).

Turkkia voidaan kutsu kristinuskon kehdoksi, koska apostoli Paavalin monet lähetysmatkat suuntautuivat sinne ja siellä sijaitsivat myös Ilmestyskirjan seitsemän seurakuntaa (Ilm. 2-3).

Turkin baptistit muodostivat äskettäin liiton, johon kuuluu neljä paikallisseurakuntaa. Liiton tärkein päämäärä on tehdä yhteistyötä ja rohkaista toinen toistansa todistamiseen valtaosaltaan muslimimaassa. Liiton puheenjohtaja Ertan Cevik, on Izmirin (Raamatun Smyrna) pastori. Yksi liittoon kuuluvista seurakunnista on nimeltään Agape ja se sijaitsee Samsunissa. Seurakunnan pastorina toimii Orhan.

Pastori Orhan ja Agape-seurakunta
Useita vuosia sitten Orhan löysi ilmoituksen ilmaisista Uusista testamenteista paikallislehdessä. Hän pyysi saada sellaisen ja kaksi viikkoa myöhemmin hän sai paketin, mutta… se oli tyhjä. Hän soitti paikkaan uudelleen vähän myöhemmin ja sai postitse Johanneksen evankeliumin. Hän oli hyvin vaikutettu lukiessaan sitä, mutta ei tuntenut ketään kaupungissa, jonka kanssa voisi keskustella asiasta, josta hän sai lukea evankeliumissa.

Myöhemmin Orhan vaihtoi työpaikkaa ja muutti toiseen kaupunkiin, jossa jatkoi Uuden testamentin lukemista. Eräänä päivänä hänen työnjohtajansa kertoi hänelle kristillisestä uskostaan ja erityisesti sen, että hän luki Raamattua. He alkoivat tutkia sitä yhdessä ja kolmaskin uskova liittyi ryhmään. Myöhemmin työnjohtaja vei heidät kristilliseen seurakuntaan.

Jonkin ajan kuluttua Orhanin pastori ehdotti hänelle muuttoa Mustan meren rannalle, jotta siellä voitaisiin aloittaa uusi seurakunta. Orhan koki sen Jumalan kutsuna ja muutti Samsuniin perheineen. Kaupungissa on n. 500 000 asukasta. Hän alkoi todistaa siellä ja löysi monia, jotka olivat vastaanottavaisia. Sitten uskovat pyysivät häntä pastorikseen. Siitä sai alkunsa Agape-seurakunta.

Ryhmä avasi web-sivut ja huomasi, että siellä kävi tuhansia ihmisiä. Se osoittautui hyvin tehokkaaksi paikallisten saavuttamisessa. Todella monet tulivat käymään uuteen seurakuntaan ja halusivat jutella, kysellä ja keskustella kaikesta mikä liittyy kristinuskoon. Useimmat tulivat kirkkoon juuri web-sivuston tai henkilökohtaisen kontaktin kautta.

Samsunin seurakunta on kuin suurperhe. Heitä yhdistävät vahvat hengelliset siteet. He kokoontuvat useita kertoja viikossa. Joka lauantai seurakunta kokoontuu rukouskokoukseen ja aterioimaan yhdessä. Sunnuntaisin on jumalanpalvelus. He järjestävät säännöllisesti kastetilaisuuksia, milloin uima-altaalla, läheisellä järvellä tai Mustassa meressä.

Mitään julkisia kristillisiä tapahtumia ei sallita lukuun ottamatta jonkinlaista toimintaa vankiloissa. Uskoville ei voi järjestää leirejä korkeiden kustannusten vuoksi. He pystyvät tekemään vain päiväretkiä tai piknikkejä lähiympäristöön. Monista vankiloista pyydetään heitä vierailuille. Viime aikoina on saapunut monia pakolaisia Syyriasta Turkkiin ja Agape-seurakunta huolehtii joistain heistä. Heille jaetaan ruokaa, huopia ja hiiliä.

Seurakunta on ainoa 7,5 miljoonan väestön keskellä ja on ajettava kuusi tuntia mihin tahansa suuntaan kaupungista löytääkseen toisen kristillisen seurakunnan. Agape-seurakunta opetuslapseuttaa uskovat, jotka asuvat eri paikoissa tätä laajaa aluetta, sillä heidän päämääränsä on perustaa lisää seurakuntia. Alueeseen kuuluu 16 kaupunkia.

Seurakunta on parhaillaan istuttamassa uutta seurakuntaa Amasyan kaupunkiin, 120 km päähän Samsunista, koska siellä on joitain uskosta kiinnostuneita ihmisiä.

EBF:n uutiskirje, marraskuu 2014