-

|

Yhteinen joulu

 

 

Katri Liukko

 

Miten jouluaan viettävät yksinäiset ihmiset, joilla ei ole perhettä tai ystäviä, jonka luokse mennä? Esimerkiksi Vaajakosken Suvannossa se sujuu nauttien yhdessä jouluruoasta, musiikista ja yhteydestäYhteinen%20joulu.

Jyväskylän seurakuntien yhteishanke

— Vaajakosken Suvanto ry on kristilliseltä pohjalta toimiva yhdistys, jonka perustamisessa on ollut mukana Vaajakosken Baptistiseurakunta, Jyväskylän maaseurakunta (nykyään Jyväskylän kaupunkiseurakunta) sekä Jyväskylän ortodoksinen-, vapaa- ja helluntaiseurakunta. Näistä seurakunnista on edelleen ihmisiä mukana toiminnassa, mm. hallitustyöskentelyssä, kertoo Anna Liukko, Suvannon toiminnanjohtaja ja vastaava päiväkeskustyöntekijä.

— Suvanto ylläpitää Jyväskylässä, Vaajakoskella päiväkeskusta. Päiväkeskustoiminta starttasi lähes 20 vuotta sitten, vuonna 1997. Toiminnan tavoitteena on alusta asti ollut syrjäytymis- ja päihdehaittojen ennaltaehkäisy tarjoamalla arkeen mielekästä ja aktivoivaa toimintaa.

Monitoimikeskus

Päiväkeskus on avoinna aina arkisin ja se tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden edulliseen aamupalaan, lounaaseen, peseytymiseen, vaatehuoltoon, lehtien lukuun, tietokoneen käyttöön, vapaaehtoistyöhön sekä keskusteluun ja ohjaukseen elämän erilaisissa tilanteissa.

Suvannon toimintaan sisältyy lisäksi naisten- ja miesteniltoja, leirejä, retkiä ja lähes päivittäiset toiminnalliset tuokiot. Toiminnassa on vahvasti vertaistukiryhmien piirteitä, ja moni kävijä kertookin hakevansa Suvannosta apua esimerkiksi asioiden hoitoon tai tukea päihteettömyyteen. Useille Suvanto on myös paikka, jossa he syövät päivän lämpimän, joskus ainoan, aterian, tai hakevat seuraa ja vertaistukea yksinäisyyden karkottamiseksi.

Anna Liukko on Suvannon ainoa kokopäiväinen työntekijä. Lisäksi sieltä on yksi työntekijä koordinoimassa vapautuvien vankien Vapauteen hallitusti –projektissa. Suvannossa on myös mahdollista suorittaa palkkatukityötä, kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeiluja, harjoitteluita, yhdyskuntapalvelua ja koevapautta.

— Suvanto on monelle tärkeä paikka. Toimintaa pyritään muokkaamaan yhteiskunnan tilanteiden ja asiakkaiden tarpeiden mukaan. Tähän saakka toimintaa on mahdollistanut yhdistyksen jäseniltä saatavat jäsenmaksut, raha-automaattiyhdistyksen tuki sekä tuki seurakunnilta ja kaupungilta. Tärkeintä Suvannossa ovat kuitenkin kävijät, kymmenet vapaaehtoiset sekä työn yllä oleva Jumalan siunaus, jota ilman tämänkaltainen työ ei olisi mahdollistunut.

Suvannon jouluaatto

Suvanto ei sulje oviaan joulunakaan. Nykyään siellä on mahdollista viettää jouluaattoa. Kirsi-Mari Hardy sai aikoinaan idean, jota hän lähti toteuttamaan.

— Suvannon joulu sai alkunsa ajatuksen tasolla vuoden 2006 jouluaattona, kun itse heräsin vannoutuneena joulun perinneintoilijana siihen, että on monia, jotka viettävät joulunsa ypöyksin. Ilman ystäviä, perhettä, ruokaa ja lahjavuorta. Tätä ennen olin itse viettänyt jouluni aina samalla kaavalla: hautuumaakierrokset, samat ruuat, sauna ja lahjat, Kirsi-Mari kertoo idean synnystä.

— Vuonna 2007 järjestettiin ensimmäinen Suvannon jouluaatto. Aiempinakin vuosina oli ollut jouluaattoaamuna ja pyhinä joku pitämässä tiloja auki, mutta jouluaattoiltana se oli ollut kiinni. Jouluaatto on mielestäni maailman yksinäisin päivä ellei sinulla ole perhettä tai ystäviä. Ajatuksena oli ja on edelleen tarjota paikka, johon tulla, mottona: Älä ole yksin.

Suvannon joulu on siis tarkoitettu ihan kaikille, jotka eivät halua olla omassa kodissaan yksin tai yksin perheenä jouluaattona. Kävijöitä on ollut joka vuosi. Toisinaan Suvantoon tullaan kauempaakin.

— Sääolosuhteet ovat vaikuttaneet paljon siihen, kuinka kävijöitä tulee, kun bussit eivät kulje. Pakkasaattoina tai lumimyrskyssä kävijöitä on ollut vähemmän. On kuitenkin ihmisiä, jotka ovat Jyväskylästä polkeneet pyörällä kymmenen kilometriä päästäkseen jouluaaton viettoon. En oikeastaan välitä siitä tuleeko porukkaa 20 vai viisi. Yksi ihminen on jo tarpeeksi. Kävijöitä on ollut viidestä kahteenkymmeneen viiteen.

Pieniä lahjoja ja joulumusiikkia

Yksin tällaista projektia olisi vaikea toteuttaa. Onneksi auttavia käsiä löytyy.

— Vaajakosken baptistiseurakunta on ollut aktiivisesti mukana järjestelyissä. Yksityiset ihmiset ovat lahjoittaneet rahaa, kinkun, laatikoita sekä pieniä lahjoja. Tänä vuonna runsas joukko vapaaehtoisia on mukana kutomassa villasukkia lahjaksi kävijöille. En itse omaa musiikin lahjoja. Parina vuonna seurakunta on järjestänyt musiikkia ja yhteislaulua, mikä on ollut suuri ilo. Tätä ennen joululauluja säestettiin soivasta joululaulukirjasta. Suvannon joulustakin on siis muotoutumassa perinne.

— Olen tehnyt tätä jo niin monena vuotena, etten oikeastaan halua viettää aattoa enää muulla tavalla, Kirsi-Mari kiteyttää ajatuksensa.

Jos haluat tietää Suvannon toiminnasta lisää tai tulla mukaan toimintaan, löydät yhteystiedot nettisivuilta www.suvanto.fi tai www.facebook.com/vaajakoskensuvanto.

Kuva: Valmistautumista yhteisen joulun viettoon.