Jari Portaankorva

|

Kesäjuhlan tunnelmia

Valokuvat Jouko Saikkonen

Juhlapaikkana oli kaunis Carl Ludvig Engelin suunnittelema Laukaan kirkko

Baptistikirkon kesäjuhlat 2022 pidettiin kesäkuussa Laukaan kirkossa. Juhlilla koettiin erityistä paikallista kristittyjen yhteyttä, kun juhlat pidettiin luterilaisessa kirkossa ja sunnuntaina oli yhteinen jumalanpalvelus. Juhlien teema ”Se riittää” muistutti evankeliumin sanoman ytimestä: Kristus on kuollut edestämme ja sovittanut syntimme.

Teema nousi erityisesti esille Jarkko Niemisen lauantai-illan saarnassa, kuinka Kristuksen yhden uhrin kautta olemme pelastetut ja hän on kutsunut meidät elämään Jumalan yhteydessä.

Juhlat luovat mahdollisuuden ihmisten kohtaamiseen kasvotusten. Vihtavuoren baptistiseurakunnan johtaja Ari Torro kertoo tunnelmistaan juhlista järjestäjänä ja osallistujana.

Sunnuntaiaamun jumalanpalvelus

Kohtaaminen

-Kieltämättä oli hyvin epävarma olo kun lauantaina kirkonmäelle ajelin. Pojat olivat jo pystyttäneet kahviteltan ja odoteltiin juhlavieraita. Kohdalleni sattui sauvalenkillään tuntemattomaksi jäänyt vanha mies. Pyysin hänet kahville ja sain kuulla pätkän hänen elämäntarinaansa. Kerroin mikä tilanne kirkossa on alkamassa eikä se saanut pakoreaktiota aikaan. Jäi hyvä mieli siitä, että sain ainakin yhden ihmisen kohdata, jolle tällaiset hengelliset kesäjuhlat olivat uusi asia.

Harri Romar ja Ari Torro

Keskustelusaarna

-Varsinainen juhlien huipennus itselleni oli tietenkin Laukaan kirkkoherra Harri Romarin kanssa käyty keskustelusaarna. Aiheena oli Jeesuksen esittämä kertomus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta. Etukäteen jännitin sitä, että saammeko aikaiseksi oikean vuoropuhelun vai tuleeko siitä jäykkä näytelmäharjoitus, jossa vuorosanat ovat kuin rautakankeja. Ehkä annan käymästämme keskustelusta kouluarvosanan 7+.

-Nyt jälkeenpäin huomasin Romarin ehdotuksen tilanteen toteutuksesta olleen kädenojennuksen meidän baptistien suuntaan. Hän esitti kysymyksiä ja jätti minulle tilaa vastausten teologian suhteen. Viimeisen kysymyksen Romar jätti kysymättä, mutta otin sen sitten itse esille koska koin sen tärkeäksi. Kysymys koski kuiluja ihmisten välillä. Siinä hetkessä olimme kirkkokuntina uskaltautuneet yritykseen rakentaa silta. Tätä en vastauksessa maininnut, mutta sanoin että jos joku aikoo sillanrakentajaksi niin siihen toimeen on ryhdyttävä välittömästi. Tänä päivänä, joka siihen ryhtyy ottaa ison riskin kuten teki itse Herramme Jeesus. Voi olla, että silta ei ole kaikkien mieleen.

Juhlat päättyivät ehtoollisen viettoon

Kiitollisuus

-Keskustelusaarna ideaa käytämme jossakin vaiheessa omassa seurakunnassa. Jälkeenpäin yksi Laukaan kunnan virkamies kiitti kuulemastaan. Hän oli kuunnellut jumalanpalvelusta kotona netin kautta. Hyvää mieltä synnyttäneitä uskovien yhteyden hetkiä koin juhlien aikana, kun keskustelin Turun veljien kanssa. He mainitsivat erityisesti Jouko Saikkosen raamattutunnin ja sain kuulla, että häntä on pyydetty vieraisille Turkuun.

-Lopuksi on pakko mainita mikä oli ehkä itselleni merkittävin positiivinen palaute. Laukaan ev.lut. seurakunnan pääemäntä soitti ja kysyi laskutukseen liittyvää pientä yksityiskohtaa. Siinä kun puheltiin hän sanoi, että “me ollaan tuolla keittiössä juteltu, että kyllä on ollut mukava tehdä töitä näin rennossa ja hyvässä ilmapiirissä. Sitä on ollut alusta lähtien, kun näitä juhlia alettiin suunnittelemaan. Kyllä tällaisia juhlia voisi olla vaikka useamminkin.”

-Oma juhlamieli tuli esiin oikeastaan vasta juhlien jälkeen kiitollisuutena siitä, että kaikesta oli selvitty ilman suurempia kömmähdyksiä. Juhlien aikana oli päällä jonkinlainen kontrolliviranomaisen asenne. Ehkä jäänteitä entisestä elämästäni poliisina.

Kasvokkain kohtaamisia