Jari Portaankorva

|

Suureen syliin

Syksyllä ilmestyi Tiina Aaltosen Suureen syliin -cd. Uudessa soololevyssä tutut ja uudet laulut soivat tuoreesti ja lauluissa on innostava jazzahtava soundi. Erityisen kiinnostava oli levyn nimikkokappaleen uusi Lasse Heikkilän sävellys tuttuihin Leena Valkosen sanoihin. Sanat ja laulu yhdessä yhä koskettavat.

”Hän hapuilevan elämäni yritykset sieppaa suureen syliin, ja sinne mahtuu kaikki mitä mahtua voi ihmiselämään. Myös palasina luottaa saan mä armoon, se kantaa mua tänään. On Jeesus Kristus taisteluissa hävinneitä tullut etsimään.”

Tiina on pitkän linjan muusikko ja seurakunnan keskellä aloittanut musiikin tekemisen. Seurakunnan keskellä on ihmisillä erilaisia lahjoja ja palvelustehtäviä. Seuraavaksi Tiina Aaltosen ajatuksia siitä mikä motivoi musiikin tekemiseen ja millaista on esittää hengellistä musiikkia.

Mikä sinua on musiikissa motivoinut sisäisesti?

Olen löytänyt musiikista ja erityisesti laulamalla tulkitsemisesta oman palvelustehtäväni seurakunnassa tai voisin sanoa seurakunnissa, sillä esiinnyn eri tilaisuuksissa yli seurakunta- ja kirkkokuntarajojen. Motivaatio syntyy hyvistä sävellyksistä ja sanoituksista sekä siitä, että saan esittää itseäni puhuttelevia lauluja ammattitaitoisten muusikoiden kanssa.

Millaista kannustusta olet saanut laulamiseen/musiikkiin?

Lapsuudenkodissa on musisoitu aina ja varsinkin isä on kannustanut musiikin harrastamiseen lapsesta asti. En olisi aina halunnut käydä esim. pianotunneilla, mutta nyt aikuisena saan kiittää isääni siitä, että pianotunneilta ja musiikkiluokalta sain eväitä myös itseni säestämiseen.Olen saanut oikeastaan pelkästään kannustavaa ja positiivista palautetta esiintymisistäni. Jos joku ei ole laulamisistani tykännyt niin ei ole sitä ainakaan minulle tullut sanomaan. Sain paljon hyvää palautetta esiintymisestäni ja laulujen tulkitsemisesta ollessani solistina Wonderful Land -yhtyeessä (2009-2017). Noina vuosina kasvoin rohkeuteen heittäytyä ehkä hieman totuttua vapaammin musiikin esittämiseen.

Millaista kritiikkiä olet kohdannut, miten se on vaikuttanut sinuun?

En muista kuin yhden tilanteen, jossa esiintymistäni arvosteltiin ja silloinkin arvostelu kohdistui enemmän musiikin tahdissa liikkumiseen kuin laulamiseen. Tämä tapahtui ihan Wonderful Landin alkutaipaleella.Isäni on ollut uskaliain kriitikkoni. Hän on joskus kommentoinut virettä tai laulutyyliä. En koe, että olisin saanut sellaista kritiikkiä mikä olisi kovin satuttanut tai vaikuttanut negatiivisesti.

Miten näet tehtäväsi musiikin parissa kristittynä?

Esitän monenlaista musiikkia, myös ns. ei-hengellistä, mutta rakkaimpia lauluja minulle ovat ne, joissa on mukana hengellinen sanoma. En henkilökohtaisesti koe ristiriitaa siinä, että laulan myös muita kuin evankeliumin sanomaa sisältäviä lauluja, mutta en näe itselleni tarkoituksenmukaiseksi tai mieleiseksi mennä esim. baareihin esiintymään. Koen, että olen saanut Jumalalta lahjaksi sellaisen musiikin esittämisen taidon, että se tavoittaa sydämiä. En osaa saarnata tai evankelioida puhumalla, mutta laulujen sanoma voi koskettaa joskus jopa syvemminkin. Hienoimpia hetkiä ovat olleet ne, kun joku musiikkiani kuunnellut on kertonut saaneensa lohdutusta, toivoa tai rohkaisua elämäänsä musiikkini kautta. Minulle on tärkeää laulamisen lisäksi yleensä myös kertoa laulujen välissä mitä laulamani laulut minulle merkitsevät tai miten ne ovat syntyneet. Näin esiintymisestä syntyy kokonaisuus. Tästä olen saanut paljon kiitosta monelta eri kuulijalta.

Millaisissa musiikkiprojekteissa olet ollut mukana, onko joku jäänyt erityisesti mieleesi?

Olen laulanut jo yli kolmekymmentä vuotta ja näihin vuosiin on mahtunut lukemattomia erilaisia projekteja. Tärkeimpiä ovat olleet Lasse Heikkilän Missa Concordiae vuonna 1993 ja vuodet Wonderful Landin solistina. Yksittäisistä esiintymisistä hienoimpia oli vuonna 2012 Iso Soitto -festivaaleilla yhteisesiintyminen The Classic Imperials -lauluyhtyeen kanssa. Wonderful Land julkaisi silloin ensimmäisen levynsä ja olimme Imperialsin lämmittelybändinä tapahtuman pääkonsertissa. Elviksenkin taustalaulajana aikanaan ollut iäkäs Imperials-basso Armand Morales antoi takahuoneessa mukavan mieleenjäävää palautetta: “Girl, you CAN sing!”.

Kuva: Tiina Aaltosen kotialbumi


Kerro erityisesti viimeisen levyn syntyprosessista ja sen merkityksestä sinulle?

Tätä levyä tehtiin hartaasti ja pitkään seitsemän vuoden ajan. Matkan varrelle osui isoja elämänkriisejä, kuten avioero, mutta nyt jälkeen päin ajattelen, että kaikki vaiheet ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että levystä tuli monipuolinen ja puhutteleva kokonaisuus. Muutama levyn kappaleista on kulkenut mukanani jo kauan ja minulle oli itsestään selvää, että haluan ne mukaan levylleni jos joskus soololevyä teen.
Sain mukaan myös lauluja, jotka sävellettiin nimenomaan tätä levyä varten.

Olen iloinen, että sain levylle niin monta Leena Valkosen tekstiä. Tykkään hänen sanoituksistaan kovasti. Niissä pohditaan elämää ja uskoa ruohonjuuritasolta ponnistaen. Minun on helppo samaistua niihin. Haluankin tuoda lauluissani esille uskoa ja Jumalan rakkautta arkisella tavalla ja mieluummin arkana pohdiskellen kuin voittofanfaareita toitottaen. Levyn taiteellinen tuottaja Tapani Vaahervaara teki uskomattoman paljon työtä levyn rakentamiseksi. Yhdessä Kimmo Korhosen kanssa tehdyt sovitukset ovat monikerroksisia, hauskoja ja mielenkiintoisia. Iloitsen myös niistä monista taitavista muusikoista, jotka antoivat oman panoksensa levyn rakentamiseksi. Minusta on tosi mahtavaa, että mukaan saatiin niin erilaisia puhallinsoittimia kuin jousisoittimiakin. Olen myös kiitollinen, että Olli Helenius innostui mukaan duetoimaan levyn ainoan rakkauslaulun Tänään kestän hiljaisuutta. Uskon, että levylläni on paljon sanottavaa monenlaisissa elämäntilanteissa eläville ihmisille. Se ei ole alleviivaavan evankelioiva, mutta uskon ja toivon sanoma on mukana jokaisessa laulussa.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Mitä muuta haluaisit itse sanoa?

Haluan lausua kiitokset kaikille ystäville, jotka ovat rohkaisseet ja kannustaneet minua laulajana ja myös levyä tehdessäni. Tässäkin, niin kuin monessa muussakin kauan kestäneessä projektissa, voin jälkeenpäin sanoa, että Jumalan aikataulu oli tarkoituksenmukainen ja oikea. Jumala on uskollinen. Jos hän on antanut kutsumuksen niin hän myös avaa oikeat ovet ajallaan. Niin kävi tässäkin levyntekoprojektissa. Odotan, että saan esittää näitä laulujani erilaisille yleisöille ja eri seurakunnissa. Lähden mielelläni sopivien tilaisuuksien tullen vaikkapa musiikkivierailulle eri seurakuntiin.