Jari Portaankorva

|

Pääsiäissaarna: Se on täytetty

Jeesus sanoi ristillä viimeisinä sanoinaan “Se on täytetty.” Sitten hän kallisti päänsä ja antoi henkensä.

Evankeliumit kertovat, että Kristuksen kuollessa Jerusalemin temppelin esirippu repesi ylhäältä alas asti. Maa tärisi ja vavahteli, kalliot halkeilivat, haudat aukenivat ja monien kuolleiden pyhien ruumiit nousivat ylös. Kuolleet lähtivät haudoistaan ja saapuivat Jerusalemiin, jossa ihmiset näkivät heidät.

Jeesuksen ristinkuolemaa seurannut sadanpäämies ja sotilaat näkivät nämä tapahtumat ja sanoivat: ”Tämä mies oli todella Jumalan Poika.”

Iloitse, tytär Siion!

Uudesta testamentista löytyy kymmenittäin suoria viittauksia siihen, että Vanhan testamentin tekstien ennustukset ovat täyttyneet Jeesuksessa.Yhdet kirkkaimmista Vanhan testamentin ennustuksista ovat tulleet profeetta Sakarjan kautta. Hän sai ne yöllisissä ilmestyksissä viisisataa vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Sakarja näki, miten Messias tulisi eräänä päivänä Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Hän kirjoitti: Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem! Katso, kuninkaasi tulee. Vanhurskas ja voittoisa hän on, hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa.”

Kaikki evankeliumit kertovat Sakarjan profetian täyttymyksestä. Jerusalem otti Messiaan vastaan huutaen hoosiannaa Daavidin Pojalle. Sakarja ennusti myös Jeesuksen kavaltamisen ja sen hinnan, orjan palkan: “Niin he antoivat minulle palkaksi vaivaiset kolmekymmentä hopearahaa.” Hoosiannailohuudot vaikenivat, ja juutalaisten johtajat halusivat ottaa Jeesuksen kiinni. Yksi oppilaista, Juudas, otti vastaan kolmekymmentä hopearahaa ja kavalsi mestarinsa.

Hänen jalkansa seisovat Öljymäellä

Myös Sakarjan saama profetia kärsivästä Messiaasta täyttyi: “Minä lyön paimenen maahan, ja lauman lampaat joutuvat hajalle.” Juutalaisten temppeli Jerusalemissa oli paikka, jossa Jumala asui kaikkeinpyhimmässä. Temppeli oli myös paikka, jossa taivas ja maa kohtasivat, kun Jumala puhui kasvoista kasvoihin ihmisten kanssa. Pääsiäisviikolla Jeesus meni temppeliin ja puhdisti sen. Se oli merkki siitä, että itse Jumala on tullut kansansa keskelle. Malakiakin oli ennustanut: ”Ja äkisti on tuleva temppeliinsä Herra, jota te etsitte”.

Pääsiäisviikolla Jeesus meni temppeliin ja puhdisti sen. Se oli merkki siitä, että itse Jumala on tullut kansansa keskelle.

Jerusalemin Öljymäestä profeetta Sakarja ennusti: ”Hänen jalkansa seisovat sinä päivänä Öljymäellä”. Öljymäellä kohtasivat kärsimykset. Jeesus kulki mäkeä ylös kantaen ristiään. Sakarja ennusti tulevista kärsimyksistä: ”Ja jos häneltä kysytään: ’Mitä ovat nuo haavat sinun rinnassasi?’ vastaa hän: ’Ne lyötiin minun ystäväini huoneessa’.” Ihmisen poikaa lyötiin, pilkattiin, ruoskittiin ja lopulta hänet ristiinnaulittiin. Ristillä Jeesus rukoili: ”Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät.”

Sakarja ennusti myös uuden liiton armon ja anteeksiantamuksen koittavan Israelille: ”Minä vuodatan armon ja rukouksen nöyrän hengen. Ja he kohottavat katseensa minuun, kohottavat katseensa häneen, jonka ovat lävistäneet.” Jeesuksen ristin ja veren kautta Jumala avasi anteeksiannon ihmisen ja Jumalan välille: “Sinä päivänä puhkeaa lähde, joka puhdistaa synnistä ja saastaisuudesta.”

Siellä käy toteen kaikki

Sanat ”se on täytetty” viittaavat Vanhan testamentin ennustuksiin ja ristin sovittavaan työhön. Jeesus tuli täyttämään Jumalan antaman tehtävän ja suunnitelman. Kaikki on nyt täytetty ja Jumala on tehnyt uuden liiton Israelin kanssa. Luukas vahvisti evankeliumissaan Raamatun profetioiden täyttyneen: ”Me menemme nyt Jerusalemiin. Siellä käy toteen kaikki se, mitä profeetat ovat Ihmisen Pojasta kirjoittaneet. Hänet annetaan pakanoiden käsiin, häntä pilkataan ja häpäistään ja hänen päälleen syljetään, ja he ruoskivat häntä ja tappavat hänet. Mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.”

Kristuksessa Jeesuksessa täyttyivät ne Vanhan testamentin esikuvat Israelin kansan historiassa, jotka viittasivat tulevaan Messiaaseen. Kun Jeesus lapsi palasi lapsena Egyptistä, täyttyi Hoosean ennustus Israelista, joka lähti Egyptistä. Matteus toisti Hoosean sanat”Egyptistä minä kutsuin poikani”. Jumalan esikoispoika Israel on Messias. Todellinen Jumalan temppeli on Messias, ja hänen ruumiinsa esikuva oli esirippu, joka repesi Messiaan kuollessa ristillä. Messiaan veren kautta on valmistettu tie taivaaseen asti. Hän on myös todellinen ylimmäinen pappi, ei kivitemppelissä maan päällä, vaan taivaassa, jossa hän istuu Isän oikealla puolella ja rukoilee jatkuvasti puolestamme.

Uusi liitto ei rajoitu juutalaisiin, vaan juutalaisten Messias on pakanoiden Kristus, kansojen valo ja pelastus maan ääriin saakka. Kristus on tosi Jumala, ja hänen kauttaan julistetaan syntien anteeksiantamus. Evankeliumissa on pelastus ja se on Jumalan voima. Ilman evankeliumia ei ole pelastusta. Evankeliumi ei ole ihmisten viisautta tai ihmisoppi, vaan historiallinen tapahtuma: Jumalan Poika, Kristus, kuoli ristillä syntiemme tähden, haudattiin, ja kolmantena päivänä hän nousi ylös kuolleista.

Maksettu on velkani mun, ylistys olkoon Ristiinnaulitun. 
Henkesi on voimani mun. Ylistys olkoon Ristiinnaulitun. 
Luonasi on kotini mun. Ylistys olkoon Ristiinnaulitun. 
Riihikirkkohymni (HL 264), sanat Anna-Mari Kaskinen